Designmuur, graffitikunst, bloempottegels en een Burenbenkske. Een aantal voorbeelden van social design in Gestel.

           

Wat is social design?

Woonbedrijf zet social design in voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken in de buurt. De kracht zit in de samenwerking tussen bewoners, organisaties en kunstenaars. Soms gaat het om zichtbare resultaten, zoals een bank, inrichting van een terrein of een lichtobject. Maar soms is het resultaat niet zichtbaar. Dan gaat het bijvoorbeeld om een gevoel van veiligheid en samenhang in de buurt.
 
Het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf stimuleert en faciliteert veel projecten.

 


Designmuur Hanevoet

Een muur die een plezier is om naar te kijken. De illustraties op de schutting in Hanevoet, een stevig hekwerk met duurzame ledverlichting, maken van de muur een blikvanger. De figuren lijken te bewegen als u er voorbij rijdt. De schutting wordt daarom ook wel ‘animatieschutting’ genoemd. Kom hem vooral zelf bekijken!

 

Waar: Meerveldhovenseweg
Maker: Studio 1:1 en Studio Maatwerk

 


Graffiti Grafisch Lyceum

 

Beroemde graffitikunstenaars uit binnen- en buitenland hebben het voormalige ROC-pand aan de Karel de Grotelaan opgeknapt met een grote muurschildering: Hidden Beauty Mural heet het. Samen met de buurtbewoners bepaalde Woonbedrijf de thema’s voor de wand: eten, sport, ontmoeten, talent en design. 

 

Waar: Karel de Grotelaan/ Keizer Karel V Singel

Makers: 6 graffitikunstenaars uit Europa

 


Veiligheidsstrips

Hoe hou je ongewenste indringers buiten de deur, zonder de woning in een fort te veranderen? De alternatieve beveiligingsstrip is vriendelijk en veilig tegelijk. Ze zijn te vinden op schuttingen en zijn vormgegeven in de stijl van de wijk.

 

Waar: Vivaldistraat 90 en andere plekken in Gestel
Maker: Studio Maatwerk

 


Gevels komen tot leven

Om mensen meer te binden met en te betrekken bij de openbare ruimte, heeft Woonbedrijf in samenwerking met leerlingen van de Eindhovense School een animatie ontwikkeld. Deze wordt zichtbaar op je Android-telefoon wanneer je het toestel op de gevel richt. 

 

Waar: omgeving Lortzingpad
Maker: Studio Maatwerk

 


Nieuwe buren 

Vluchtelingen die in Nederland een verblijfstatus krijgen, worden vergunninghouders genoemd. Woningcorporaties, zoals Woonbedrijf, moeten zorgen dat zij een huis krijgen. Maar we willen hen ook graag helpen een leven op te bouwen in Nederland.

 

Gemeenten, zorg- en hulporganisaties en bedrijven ondersteunen de integratie van deze nieuwe Nederlanders. Bijvoorbeeld op het gebied van taal, opleiding, woning en werk. Maar ook buurtbewoners kunnen helpen. Ontwerpers Tove en Kaila onderzoeken hoe zij ontmoetingen tussen 'oude' en 'nieuwe' wijkbewoners kunnen stimuleren en welke rol Woonbedrijf daarin kan spelen.

 

 

 

Waar: te zien in De Social Design Straat

Makers: Tove Elfferich en Kaila Vreeken, studenten Design Academy Eindhoven

 


Better immigrant, Best immigrant

Studenten Sterre en Nicoletta bedachten het concept Better Immigrant Best Immigrant: een soort stoomcursus voor hoe iemand de beste immigrant kunt worden. Hiervoor stelden de studenten een handleiding op, met alles over het leven in Nederland: waar te wonen, hoe te kleden, wat te lezen, hoe te denken, wie lief te hebben, enzovoorts.  

 

Daarna wordt de voortgang getest met het spel 'Go Dutch, the Wild Goose Chase'. Het boek en spel dagen uit de beste immigrant te worden.

 

Waar: te zien in De Social Design Straat

Makers: ​Sterre Boessen en Nicoletta Panna, studenten Design Academy Eindhoven

 


KunstRoute65 

KunstRoute65 organiseert laagdrempelige activiteiten voor ouderen op het gebied van design, creatieve technologie en urban culture. Zo betrekken we hen bij de wereld van nu. Dat is voor henzelf fijn, maar ook voor alle organisaties om hen heen. We werken hiervoor samen met organisaties als DDW, MU, STRP en Mad Skills. We dagen hen uit programma’s te ontwikkelen voor deze ‘nieuwe’ doelgroep.

 

De laatste twee jaar gingen we al op bustour. Vervolgens konden de deelnemers zelf aan de slag, bijvoorbeeld met een workshop 3D-printen. Er worden steeds nieuwe activiteiten georganiseerd.

 

Waar: te zien in De Social Design Straat

Maker: Shirley Hendrikse  

 


Vogelflats

Bij bewoners in Gestel haalden we op wat er leeft in de buurt en hoe we dat kunnen vertalen naar kunst. Dat resulteerde in een vogelflat. De vogelflat geeft het gevoel van samenleven op een speelse manier weer. 

 

Waar: Vivaldistraat 90

Maker: Studio Maatwerk

 


Burenbenkske

Gezellig, een bankje in de voortuin. Om te buurten met de buren. In 2013 kreeg Gestel hier een speciaal bankje voor: het Burenbenkske. Twee buren delen één bankje, dat in de voortuin van beide buren tegelijk staat.

 

Waar: Bennekelstraat 55/ 57

Maker: Studio Maatwerk 

 


Opgeknapte entrees

Bij de zes appartementsgebouwen ontbrak het aan eigen identiteit. Woonbedrijf vroeg bewoners in 2012 om ideeën om hier iets aan te doen. Ontwerpers gingen aan de slag met de ideeën en maakten een koppeling tussen ontmoeten en design. Elke entree kreeg een eigen kleur en vorm. Het resultaat: een schone en opgeruimde hal en meer contact tussen bewoners!

 

Waar: Cavallilaan en Smuldersweg

Maker: Studio Maatwerk

 


Picknicktafel XXL

Een nieuwe ontmoetingsplaats in de wijk: een XXL-picknicktafel! We plaatsten deze in 2012 in het plantsoen tussen de Karel de Grotelaan en de Keizer Karel V Singel, om bewoners en voorbijgangers een plek te geven om elkaar te ontmoeten.

 

Waar: plantsoen op de hoek Karel de Grotelaan en Keizer Karel V Singel

Maker: Studio Maatwerk

 


Bloempottegels

Hoe zorgen we voor groen en bloemen op plekken waar eigenlijk weinig ruimte is? Met bloempottegels! In 2012 werden deze speciaal bedacht voor de smalle geveltuinen in Gestel.

 

Waar: Vivaldistraat, Bennekelstraat en Tinelstraat

Maker: Studio Maatwerk 

 


 

comments powered by Disqus