​Muurschilderingen, natuurspeeltuintjes en een instectenhotel. Een aantal voorbeelden van social design in Geldrop. 
 

Wat is social design?

Woonbedrijf zet social design in voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken in de buurt. De kracht zit in de samenwerking tussen bewoners, organisaties en kunstenaars. Soms gaat het om zichtbare resultaten, zoals een bank, inrichting van een terrein of een lichtobject. Maar soms is het resultaat niet zichtbaar. Dan gaat het bijvoorbeeld om een gevoel van veiligheid en samenhang in de buurt.
 
Het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf stimuleert en faciliteert veel projecten.

 


Mural Carpinistraat

De gebouwen en de buurt werden opgeknapt door Woonbedrijf. Maar we wilden ook op sociaal gebied iets doen. Dat werd het project 'Zien en Vinden'.

 

Samen met bewoners hebben we voor elk gebouw een eigen markering ontworpen. De muurschildering is een echt herkenningspunt per gebouw geworden en geeft de gebouwen een mooie uitstraling. Ook kreeg elk gebouw een naam die met de natuur te maken heeft. In de zomer van 2015 werden er ook twee natuurspeeltuinen geopend. Een fijne ontmoetingsplaats voor de bewoners!

 

Waar: Carpinistraat

Makers: Mad Skills, Sven Sanders en Pim Bens

 

Lees meer over 'Zien en Vinden'.

 


De Vlinderhof

In 2014 heeft Woonbedrijf de woningen in De Hofjes opgeknapt. We vroegen meteen aan de bewoners waar nog meer behoefte aan is. Zij gaven aan dat zij graag zitplekken willen in de buurt om elkaar te ontmoeten. Tegelijk zochten we naar een oplossing voor het verdwijnen van plekken voor insecten, door de renovatie. 

 

Dus openden we midden in het plantsoen De Vlinderhof, met een insectenhotel, een bloementuin en een bank. Er is dus volop leven en bewoners hebben een mooie plek om elkaar te ontmoeten!

 

Waar: plantsoen tussen Lindehof en Peppelhof

Makers: Studio Maatwerk, Studio 1:1 en IVN

 

Lees meer over de Vlinderhof.

 


 

comments powered by Disqus