18 december 2017

Van Het Jongerenhuis naar een eigen woning

Meneer Huijser, die liever gewoon Sjaak genoemd wordt, is niet meer de jongste. Toch bruist de 75-jarige Sjaak van de energie. In mei begon hij aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven: hij ging op zichzelf wonen. Bijzonder, zéker als u weet dat hij de laatste 17 jaar in een studentenhuis woonde!

 

Sjaak Huijser 

 

Cadeau: een kar vol spullen

“Veel spullen heb ik gekregen”, zegt Sjaak terwijl hij om zich heen wijst. Zijn appartement in De Lichtstraat in het centrum van Eindhoven oogt nog een beetje leeg. Sjaak is overduidelijk een man die niet veel spullen nodig heeft. Maar hij is trots op wat er binnen staat.

 

“Op mijn verjaardag kwamen mijn oud-huisgenoten met een grote boodschappenkar vol spullen aanzetten. Bijvoorbeeld pannen en borden, zodat ik kon koken. Heel veel had ik namelijk niet, want in een studentenhuis deel je alles.

 

Daarom ben ik de eerste tijd na mijn verhuizing nog in dat huis gaan eten. Dat vond ik wel gezellig en makkelijk. Er waren bovendien een paar nieuwe gezichten. Jongeren die hun draai nog moesten vinden. Die hielp ik, want ik heb veel levenservaring.”

 

Vrijheid gevonden in het Jongerenhuis

Waarom woont een gepensioneerde man eigenlijk zo lang tussen de studenten?

 

“Ik kom oorspronkelijk uit Rotterdam, uit een gereformeerde omgeving. Op mijn 20e vertrok ik naar het zuiden en op mijn 40e koos ik voor het leven in een woongemeenschap. Ik zocht vrijheid, maar vond die niet.

 

Tot ik op m’n 55e naar Eindhoven kwam en mijn leven omgooide: ik startte in 2000 Het Jongerenhuis, een woonproject voor studenten en vluchtelingen. Later kwam daar De Huiskamer bij. Toen voelde ik dat het klopte. Dit was de vrijheid die ik altijd heb gezocht.”

Het Jongerenhuis en De Huiskamer

Sjaak is initiatiefnemer van Het Jongerenhuis. Dit een woonproject bestaat uit twee studentenhuizen waar Nederlandse studenten en vluchtelingen samenwonen. Ook De Huiskamer hoort bij Het Jongerenhuis. De Huiskamer is een centrum voor informatie, begeleiding, onderwijs en cultuur. En het is een ontmoetingsplek voor vluchtelingen en burgers van Eindhoven. Vrijwilligers helpen met het opbouwen van het leven van de vluchtelingen in Nederland.

 

 

Studenten en vluchtelingen

De bewoners van de studentenhuizen zijn ‘gewone studenten’ en vluchtelingen die vanwege hun afkomst en het vluchtelingenbeleid in Nederland niet mógen werken en niet kúnnen studeren. Sjaak vond het fijn om tussen deze mensen te leven.

 

Was het moeilijk om weg te gaan?

 

“Ik had met mezelf afgesproken dat ik er tot mijn 75e zou blijven wonen”, bekent Sjaak. “Als je 17 jaar lang in een studentenhuis woont, heb je alles al een keer meegemaakt. Jouw oplossing voor een probleem is dan de enige oplossing. Dus sta je de ontwikkeling van anderen in de weg. Daarom moest ik van mezelf vertrekken, het was gewoon beter.”

 

Sjaak Huijser in De Huiskamer 

 

Pal boven De Huiskamer

Sjaak is en blijft betrokken bij Het Jongerenhuis en De Huiskamer. Hij woont er pal boven. Chantale Kin, senior klantbeheerder van Woonbedrijf, legt uit dat er toevallig een appartement vrij kwam. Chantale: “Sjaak had niet zo veel inschrijftijd opgebouwd. Maar omdat dit appartement geen balkon heeft, bleek hij toch de eerste kandidaat. Ik ben echt ontzettend blij voor hem!”

 

Het ‘balkonprobleem’ heeft Sjaak op z’n eigen wijze opgelost. In de woonkamer staat een soort ‘plantenflat’. Sjaak: “Een vrijwilligster in De Huiskamer heeft dit voor mij gemaakt. Zo heb ik toch een beetje een tuin in m’n huis.”

 

Of hij veel thuis is? “Ik zit vaak in de huiskamer”, besluit Sjaak met een knipoog.

 


 

comments powered by Disqus