22 juni 2015​

Nieuwbouw met de buurt verbinden

Schuttingtaal; volgens het woordenboek onbeschaafde taal of straattaal. Maar bij het bouwproject Boulevard Zuid in Stratum is Schuttingtaal is de naam van een bijzonder initiatief. Schuttingtaal zorgt ervoor dat de woonomgeving zo prettig mogelijk blijft tijdens de bouw van het nieuwe winkelcentrum en de appartementen achter de Heezerweg.

 

Vraag vanuit bewoners

Koj Koning is districtsmanager Stratum bij Woonbedrijf en opdrachtgever voor het bouwproject. Ze legt uit:
“Een tijdje terug vroegen buurtbewoners aan ons of we ervoor konden zorgen dat aanwonenden niet de hele tijd op die grote bouwplaats hoefden te kijken. Omdat we hiervoor een origineel idee wilden, schakelden we vormgever Ard Jacobs en het SintLucas in; een school voor de creatieve industrie. Het resultaat is het project Schuttingtaal.”

​Schuttingtaal in beeld

Op 10 juli 2015 werd de tweede serie doeken opgehangen. Vol met rebussen en beelden uit te wijk. Bewoners, medewerkers van Woonbedrijf en de ontwikkelaars Ard Jacobs en studenten van SintLucas hingen de doeken samen op.

 

Bewoners van de Gentiaanweg kregen een ludiek cadeau van Woonbedrijf. Omdat bouw zorgt voor stof, worden alle ramen op onze kosten gewassen. Zodat de bewoners weer door heldere ramen naar buiten kunnen kijken, waar Schuttingtaal te zien is!

Bekijk het fotoalbum

 

Verbinding tussen nieuwbouw en de wijk

Ard legt het verder uit: “Woonbedrijf wil met het project de buurt Nieuwe Erven en de nieuwbouw van Boulevard Zuid met elkaar verbinden.

 

De studenten van SintLucas en ik hebben met bewoners gepraat en foto’s gemaakt, zoekend naar interessante verhalen, passende voorwerpen en herkenbare items in het straatbeeld. Daarvan lieten we aan aantal mooie afbeeldingen op doek printen. Ook bedachten we drie rebussen voor op de doeken, die natuurlijk met de bouw te maken hebben.

 

De doeken komen op de bouwhekken en schermen zo de bouwplaats af, maar leggen tegelijkertijd de relatie tussen de wijk en de nieuwbouw. Al wandelend door de wijk kom je de onderwerpen op de doeken in levenden lijve tegen."

 

Passie voor de wijk

Ard: “Door met de bewoners in gesprek te gaan, krijg je een heel goed gevoel bij de buurt. Vooral de vaste bewoners, die iedere steen van de wijk kennen, hebben echt passie voor ‘hun stukje Eindhoven’. Maar als je ze vraagt wat leuke dingen zijn om in beeld te brengen, blijkt dat toch wel lastig. Veel mensen konden zich niet direct iets voorstellen bij onze plannen voor de bouwhekken.

 

Uiteindelijk hebben we met een paar enthousiaste bewoners een aantal mooie beelden kunnen verzamelen. Ik ben erg benieuwd naar de reacties nu de eerste serie is opgehangen.”

 

Weetje: begin 2015 werkte Ard ook mee aan ‘Window Shopper’. De leegstaande woningen in de Kamperfoelielaan werden omgetoverd tot interactieve etalages. Een knipoog naar het nieuwe winkelcentrum.

 

Prettig en veilig

“Ik ben altijd op zoek naar projecten die het wonen in een wijk fijn maken”, vertelt Koj. Voor haar is het belangrijk dat het project Schuttingtaal de bewoners helpt om zich prettig en veilig te blijven voelen in hun wijk, waar nu zo veel gebeurt.

 

Koj: “Inmiddels zijn de gevels van de winkels aan de Heezerweg gerenoveerd. De ontwikkelaar is ook gestart met alles wat te maken heeft met de sloop van onze 65 huurwoningen, 39 garages en parkeerplaatsen aan de Kamperfoelielaan en de Gentiaanweg. Op die plek komen namelijk twee nieuwe supermarkten met een groot parkeerterrein. Woonbedrijf gaat de 64 appartementen boven de nieuwe winkels verhuren.

 

Het duurde lang voordat het totale plan Boulevard Zuid definitief haalbaar bleek. Het is voor héél Stratum geweldig dat het toch is gelukt! Een minder aantrekkelijke winkelstrip groeit zo weer uit tot een compleet winkelcentrum. Woonbedrijf heeft zich er hard voor ingezet om deze voorzieningen aan de wijk toe te kunnen voegen. Heel Stratum kijkt nu al uit naar de oplevering!”

 

Tip: op de nieuwbouwpagina over Boulevard Zuid vindt u alle actuele informatie over de nieuwe woningen.

 

comments powered by Disqus