24 juni 2014

 

Het is gezellig druk bij de lunch in Huiskamer Tivoli aan de Berenstraat In Eindhoven. De Huiskamer draait op vrijwilligers uit de buurt. Zij zorgen voor een fijne plek waar buurtbewoners samen komen. Woonbedrijf en de gemeente Eindhoven faciliteren de huiskamer en hebben GGzE opdracht gegeven om de vrijwilligers te ondersteunen.

 

"Een luisterend oor betekent veel voor mensen" 

“Ik wist niet dat alleen een luisterend oor al zoveel kon betekenen voor mensen”, zegt Guled Siyad. Hij begon bij de Huiskamer in Tivoli als stagiair, maar groeide binnen een paar maanden door als vaste kracht vanuit de GGzE. Samen met vrijwilligers Fransien van Hedel, Moni Rijk en Gunther Schossenwald maakt hij de Huiskamer tot een plaats waar mensen uit de buurt graag samenkomen.

 

Af en toe je verhaal kwijt kunnen Fransien vertelt dat de mensen die binnenkomen heel verschillend zijn. “In Tivoli wonen best wat mensen die het moeilijk hebben. Ze spreken de taal niet, leven van een minimumloon of zijn langdurig ziek. Wij snappen dat het nodig is om af en toe je verhaal kwijt te kunnen.”

 

Ook Moni benadrukt dat een uitlaatklep het belangrijkste is. “Het scheelt veel overlast in de wijk omdat mensen binnenkomen. Ze vinden het hier gezellig, leren elkaar kennen en komen terug. Je merkt dat we naam krijgen in de buurt. Mensen nemen hun buren mee en nieuwe wijkbewoners komen even kijken.”

 

Volgens Guled lopen er in een drukke week zeker vijftig bezoekers binnen bij de Huiskamer. Het gaat om ‘Tivolianen’, maar ook om bezoekers van de sociale raadslieden die spreekuren houden in de Huiskamer. “Dat maakt Huiskamer Tivoli tot een onmisbare schakel in de wijk. Het is de sleutel tot medemenselijkheid.”


 

Mensen verder helpen

Elke week organiseren Guled en de vrijwilligers verschillende activiteiten. Op dinsdag is er een lunch, op donderdag een handwerkgroep en spelletjesmiddag, vrijdagochtend is de Arabische les en op vrijdagmiddag helpen Guled en Gunther buurtbewoners met vragen en problemen weer op weg.

 

Guled: “Het voelt vertrouwd voor mensen. We zijn geen instantie en helpen mensen zo laagdrempelig mogelijk verder. Het is een heel mooi project.”

 

Laatste roddels

“We willen graag uitbreiden”, zegt Fransien. “Gelukkig hebben we nu geld van de Regiegroep Tivoli gekregen om wat spulletjes te kopen.” Moni vult aan: “We merken dat de Huiskamer echt nodig is in de wijk. Het is een uitje voor sommige mensen. Een kopje koffie, even bijkletsen en de laatste roddels horen. Als er meer nodig is dan een luisterend oor, weet Guled de weg dankzij zijn werk vanuit GGzE.”

 

Tijdens de lunch wordt er veel gelachen. Gunther vertelt dat de wijkagent en de mensen van de Infowinkel aan de overkant van het plein regelmatig aanschuiven voor een praatje. Hij noemt ook Imke Claassen en Tonnie van den Boogaard van Woonbedrijf. “Ze vragen altijd hoe het gaat. Of er nog iets moet gebeuren aan het huis, de inrichting of het schilderwerk.We mogen altijd om hulp vragen en daar maken we dankbaar gebruik van.”

comments powered by Disqus