22 juni 2015​

Eerst luisteren, daarna renoveren

In de Veldhovense wijk d’Ekker verhuurt Woonbedrijf 493 betaalbare woningen. Deze woningen  worden flink gerenoveerd. Rieky Lenears en Wim van der Vliet zijn beiden lid van de klankbordgroep.

 

Klankbordgroep

​​​​ Bewoners Rieky en Wim zijn lid van de klankbordgroep.

“Een klankbordgroep denkt mee met Woonbedrijf over allerlei onderwerpen die spelen bij een grote renovatie,” zegt Ine Schattefor, senior klantbeheerder bij Woonbedrijf.

 

Rieky en Wim zijn om heel verschillende redenen lid van de klankbordgroep. Wim: “Ik wil graag precies weten wat er allemaal gaat gebeuren, vooral op technisch vlak,” zegt Wim. “Ik was vooral benieuwd naar wat ik voor andere bewoners zou kunnen betekenen,” vertelt Rieky. “Ik vind het niet erg om voor anderen een aanspreekpunt te zijn.”

 

Waslijst aan werkzaamheden

In 1991 renoveerde Woonbedrijf de kozijnen, keukens, badkamers en dakisolatie van veel woningen in d’Ekker. Ook tijdens de komende renovatie gaat er een heleboel gebeuren:

 

  • De gevels krijgen een opknapbeurt;
  • De daken en spouwmuren worden geïsoleerd;
  • De rioleringen gaan op de schop;
  • De voordeuren worden vervangen;
  • In de woning komt mechanische ventilatie;
  • Er komen extra ventilatieroosters boven de ramen;


Daarnaast heeft elke huurder heeft de keuze om zijn keuken, badkamer of toilet te laten vervangen. Daar staat een huurverhoging tegenover. Dat geldt ook voor vloerisolatie en het aanbrengen van een vaste trap naar de zolder.

 

Een hele waslijst aan werkzaamheden dus!

 

“Bewoners gaven aan extra comfort in de woning belangrijk te vinden. Daar hebben we naar geluisterd, vandaar dat bijvoorbeeld vloerisolatie mogelijk is,” zegt Dominique Derks, gebiedsbeheerder van Woonbedrijf.

 

Persoonlijk gesprek

​​​​ Bewoner Wim en gebiedsbeheerder Dominique bespreken de keuzemogelijkheden in de modelwoning.

Rieky en Wim hebben hun keuze inmiddels al gemaakt. “Ik heb gekozen voor een extra toilet op de badkamer en een vaste trap naar de zolder. Mijn keuken is twee jaar geleden vervangen, dus dat was niet nodig,” zegt Rieky.

 

“In mijn woning hoeft alleen het toilet te worden vervangen,” zegt Wim. “Dan kan ik meteen nieuwe tegels uitzoeken, want er zijn er nu een paar beschadigd.” Ine geeft aan dat er nog een gesprek komt met elke bewoner om de definitieve keuzes vast te leggen.

 

Overlast beperken

Een grootschalige renovatie gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. “We doen er alles aan om de overlast zo veel mogelijk te beperken,” zegt Dominique. “Bewoners kunnen gewoon in hun woning blijven wonen tijdens de renovatie.”

 

Ine vult aan: “In 1991 waren er klachten. Maar de tijden zijn veranderd: bouwmethoden, materialen en technieken van nu zijn niet te vergelijken met 25 jaar geleden! Om mensen een indruk te geven van wat er precies gaat gebeuren, hebben we een film gemaakt die tijdens de inloopbijeenkomsten te zien was. Hierdoor verwachten we minder klachten van de bewoners over overlast.”

Meer informatie

De modelwoning aan de Weegbree 15 is elke maandag voor bewoners van d’Ekker geopend van 15.30 uur tot 16.30 uur. U vindt ook meer informatie op de speciale projectpagina over d'Ekker of bel met onze Klantenservice: 040-243 43 43.

 

De renovatie start naar verwachting in het voorjaar van 2016.           

  

comments powered by Disqus