29 maart 2016​

Een dag meelopen in de St Leonardusstraat

Grenzend aan het Witte Dorp in Stratum ligt de St. Leonardusstraat. In deze karakteristieke straat verhuren Woonbedrijf en Vestide 104 boven- en benedenwoningen. Buurten! liep een dag mee met gebiedsbeheerder Raymond Heister tijdens het groot onderhoud in deze straat.

 

8:30 uur: groot onderhoud in de Sint Leonardusstraat

Raymond: “Woonbedrijf verhuurt de ene kant van de straat, Vestide verhuurt het grootste deel van de andere kant aan studenten. We werken aan de hele straat, maar dat gaat niet gelijktijdig. Vestide verhuurt bijvoorbeeld ook woningen aan short-stayers. Zij wonen hier maar een paar maanden en dat maakt de planning wat ingewikkelder. Soms maken we afspraken met een bewoner, maar tegen de tijd dat we het werk willen uitvoeren, woont er iemand anders.”

 

“Alle woningen krijgen nieuwe riolering en een nieuwe keuken, badkamer en toilet. We beperken de overlast zoveel mogelijk en houden de tijd per woning zo kort mogelijk. En bewoners kunnen bijvoorbeeld het toilet, de keuken en de wasmachine in de twee proefwoningen gebruiken. De planning is dat we aan het einde van de zomer klaar zijn met de werkzaamheden.”

 

9:30 uur: Bouwservice loopt mee met de aannemer

Op deze nogal grauwe morgen lopen de medewerkers van Bouwservice van Woonbedrijf mee met de aannemer, Bouwborg. Waarom?

 

Mustafa Uçar: “Bouwservice voert reparaties en verbeteringen aan huurwoningen uit. Het is voor ons dus belangrijk om te weten waar de leidingen lopen en hoe bepaalde dingen in elkaar zitten. Zo kunnen we problemen makkelijker en sneller oplossen. Daarnaast kennen we de huizen natuurlijk erg goed en kunnen we andersom ook waardevolle tips geven aan de aannemer."

 

10:00 uur: blij met de verbouwing!

De verbouwing bij Awa Zare is sinds een paar weken klaar. “Ik ben zo blij met de verbouwing. De woonkamer lijkt een stuk groter, omdat de muur tussen de woonkamer en de keuken opengebroken is”, straalt Awa. “Toen ik drie jaar geleden vanuit Iran hier kwam wonen, was het huis echt oud. Nu heb ik een nieuwe keuken, badkamer en wc. Echt heel fijn!”

 

We zijn benieuwd of Awa tijdens de verbouwing gewoon thuis was. “Overdag bleef ik bij vrienden of in de stad. Maar ’s nachts sliep ik gewoon thuis. Ik heb af en toe de badkamer van de proefwoning gebruikt, dat werkte goed. Het was ook maar voor een paar weken”, lacht Awa.

 

10:30 uur: een jonge, levendige buurt

Jeffrey van Os en Elles Bijl wonen samen op een benedenverdieping. “Eerst woonden we in het appartement hierboven. Maar we wilden graag een tuin. Toen nummer 27 leegkwam zijn we naar beneden verhuisd, want het is gewoon een heel fijn huis!” Veel contact met de buren hebben ze niet. Jeffrey: “Er wonen hier best veel uitwisselingsstudenten. Die blijven maar een paar maanden.”

 

Jeffrey en Elles hebben het goed naar hun zin in de St. Leonardusstraat. “Deze wijk is heel leuk. Je woont overal dichtbij. Het is een jonge, levendige buurt”, vindt Elles. “Nu met het groot onderhoud is het wel even balen. Dat geeft toch soms rommel en overlast. Ik ben benieuwd wanneer wij aan de beurt zijn!”

 

11:30 uur: even gevlucht naar de proefwoning

“Op dit moment zijn ze in mijn huis aan het werk. Het is er druk en rumoerig, dus ik ben even gevlucht”, vertelt Gijs van den Goor in de huiskamer van de proefwoning. “Hier is het rustig, lekker warm, er is stromend water, internetverbinding en verse koffie.”

 

De werkzaamheden vallen Gijs toch wel tegen. “We wonen nu tijdelijk op een paar vierkante meter, want er wordt overal gewerkt. In onze woning is nu geen stromend water, dus ik gebruik de douche van dit huis. Met een toilettas en een stapeltje schone kleren over straat voelt echt als kamperen. Ik zal blij zijn als het klaar is!”

 

13:00 uur: nieuwe keuken en badkamer kiezen

Hans Hoogendorp komt langs in de proefwoning om zijn nieuwe keuken en badkamer te kiezen. Raymond legt uit: “Sommige keuzes maakt Woonbedrijf bij woningen die op dit moment vrijkomen zelf. Dat er een doorbraak van de woonkamer naar de keuken komt en dat de badkamer wordt vergroot, staat bijvoorbeeld vast. Op die manier is de woning in de toekomst ook goed te verhuren. Daarnaast heeft de huurder veel inspraak.”

 

Wat mag Hans zoal kiezen? Hans: “Een heleboel. Ik mag kiezen uit verschillende tegels, keukenbladen, kastjes en greepjes. Het is heel flexibel allemaal.”

comments powered by Disqus