18 december 2017

Ingrijpende renovatie met mooi resultaat

De 493 woningen in d’Ekker in Veldhoven krijgen een grote opknapbeurt. Naast het standaard werk kunnen bewoners kiezen voor extra comfort. Een heftige periode voor de bewoners, want het hele huis wordt aangepakt. Woonbedrijf en bewoners vertellen over deze periode én het mooie resultaat.

 

Renovatie d'Ekker in Veldhoven 

 

Standaard werk en extra keuzes

We knappen alle gevels op, isoleren de daken en spouwmuur, installeren mechanische ventilatie, vervangen de riolering, halen drempels in de douche weg en elke woning krijgt een nieuwe voordeur.

 

Daarnaast kunnen bewoners kiezen voor extra comfort. Zij betalen hiervoor via een huurverhoging. “Bewoners vroegen bijvoorbeeld om een tweede toilet boven, een vaste trap naar de zolder of een grotere keuken”, vertelt Esther Kox, bewonersbegeleider bij Woonbedrijf.

 

Mevrouw de Vet

Mevrouw de Vet woont al vijfentwintig jaar in d’Ekker. Zij zag enorm op tegen de renovatie en wilde liever verhuizen. Bewonersbegeleider Esther hielp haar. Mevrouw de Vet: “Het is hier fijn wonen, mensen groeten elkaar en er is altijd tijd voor een praatje. Maar de renovatie zag ik niet zitten. Ik wilde verhuizen naar een flat. Maar toen ik ging kijken… O nee, dat was niets voor mij! Gelukkig kon ik vier weken bij mijn zoon en schoondochter logeren.”

 

Het mooiste vindt ze haar nieuwe keuken: “Moet ik toch 84 jaar worden om voor het eerst in mijn leven een nieuwe keuken uit te uitzoeken”, grapt ze. “En door de badkamer met inloopdouche en tweede toilet kan ik hopelijk nog lang kan genieten van mijn prachtig opgeknapte huis.”

 

 

Renoveren in drie fases

Omdat d’Ekker bestaat uit 500 woningen, knipten we de wijk op in drie deelprojecten: fase 1, fase 2 en fase 3. Begin 2016 ging fase 1 van start.

 

Tijdens de renovatie blijven bewoners in hun woning wonen. Esther vertelt dat de renovatie heel heftig is, zeker als bewoners kiezen voor meerdere verbeteringen. “We renoveren de buitenkant én binnenkant van de woning. Dat hebben we ook steeds aangegeven in alle bijeenkomsten en gesprekken met huurders.”

 

Petra van Kerkhof

“De renovatie was heftig. Heel je huis staat op zijn kop. Ik heb een paar dagen beneden gebivakkeerd omdat het asbest weggehaald werd. Dan moet je vooraf goed nadenken over de spullen die je nodig hebt.” Er is ongeveer zes weken gewerkt in het huis van Petra van Kerkhof.

 

“Natuurlijk lopen de dingen wel eens anders, maar alles is steeds goed opgelost. En gelukkig woont mijn goede vriendin vlakbij, dus daar kon ik af en toe tot rust komen.”

 

Petra is blij met haar nieuwe badkamer. “Veel ruimer en het tweede toilet boven is hartstikke fijn.” Toen alles weer fris en schoon was, kreeg Petra zelf ook zin om haar huis op te knappen. “Ik knutsel graag dus toen ik heb meteen mijn hobbykamer aangepakt. De volgende stap is de zolder. Die wil ik flink opruimen en gezellig maken.”

 

 

Onverwachte tegenslag

Vooral door het asbest op verschillende plaatsen, hebben huurders twee dagen lang heel weinig woonruimte. “De renovatie was heel ver uitgedacht. Maar alle onderzoeken én zes proefwoningen hadden ons niet voorbereid op een zure verrassing.” Esther vertelt dat al in de eerste week asbest werd gevonden op onverwachte plekken. “Toen was de vaart voor fase 1 er meteen uit.”

 

Extra vakmensen ingezet

“Alle zeilen werden bijgezet. Maar voor de mensen die al middenin de renovatie zaten, betekende het toch dat hun huis voor een langere periode op z’n kop stond. Logisch dat er dan gemopperd wordt.” Gelukkig kon de aannemer een extra ploeg vakmensen inzetten.

 

“De tweede helft van 2016 ging de renovatietrein in d’Ekker weer rijden. En nu, ruim een jaar later en aan het einde van fase 2, rijdt de trein nog steeds op schema.”

Tevredenheid meten tijdens en na de renovatie

Marion van de Mortel is vastgoedontwikkelaar bij Woonbedrijf: “We willen weten hoe onze huurders deze renovatie ervaren, zodat wij onze dienstverlening kunnen verbeteren. Tijdens de renovatie belt een onafhankelijk bureau de bewoners op verschillende momenten. Er komt altijd belangrijke informatie uit dit onderzoek. Met deze informatie gaan we meteen aan de slag.”

 

 

Startgesprek over de impact van de renovatie

“Wat we geleerd hebben in fase 1, pasten we toe in fase 2. En wat we extra geleerd hebben in fase 2, passen we straks toe in fase 3.

 

Mensen kunnen nog een keer de modelwoning bezoeken. Plus we hebben een stap toegevoegd: een startgesprek voordat we de huurder thuis bezoeken. In groepen van ongeveer 10 huishoudens praten we met bewoners over de renovatie, de gevolgen ervan en de keuzes die mensen maken.”

 

De laatste fase in d’Ekker breekt bijna aan. Eind 2018 zijn alle woningen gerenoveerd. Esther: “Het is prachtig om te zien dat mensen na de renovatie zelf aan de slag gaan om hun tuin of inrichting te vernieuwen. We zien de wijk gewoon weer tot leven komen.”

Klankbordgroep: eerst luisteren, daarna renoveren

Ruim voordat de werkzaamheden in d’Ekker van start gingen, zijn actieve huurders bij elkaar gebracht in een klankbordgroep.

 

Esther: “Samen verkenden we de plannen. Vragen, verbeteringen en aanvullende wensen koppelde ik terug binnen Woonbedrijf. Zo kwamen we met de eerste klankbordgroep in een aantal stappen tot de modelwoningen. Voor fase 2 en fase 3 van d’Ekker zijn weer nieuwe klankbordgroepen actief. Super dat deze huurders zich willen inzetten voor de hele buurt.”

 

In 2015 sprak Buurten! de eerste klankbordgroep.

 

 


 

comments powered by Disqus