09-10-2015

Er mét elkaar vóór elkaar willen zijn

Aan de Gerretsonlaan, in de wijk Prinsejagt, gaan we 36 huurwoningen bouwen, speciaal bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder. 64 bestaande woningen maken plaats voor deze nieuwbouw. Ook de tijdelijke huiskamer/ontmoetingsplek van enkele actieve huurders in de wijk verdwijnt. Gelukkig is daar een prima oplossing voor gevonden!

 

We treffen actieve huurders Gerard Kluessjen, Gerdien Schuring-Visch, Gerda van den Broeke en Sylvia van Rooij bij het Pieter Eiffhuis (Herodotusplein 1) in een gezellige ontmoetingsruimte.

​​​
​​​​ Van links naar rechts: Sylvia, Gerda, Gerdien, Gerard en Wendy
​​

Wendy Hesse, senior klantbeheerder van Woonbedrijf, is ook aanwezig en vertelt: “Het Pieter Eijffhuis is eigendom van onze collega’s van Wooninc. en telt 240 appartementen voor senioren. Zorgverlener Vitalis is gevestigd naast het Pieter Eiffhuis. De ontmoetingsruimte waar we nu zijn, is van Vitalis en wordt gebruikt door hun cliënten en bewoners van het Pieter Eijffhuis. De actieve huurders van Prinsejagt gebruiken deze ruimte nu sinds kort dus ook, tot grote tevredenheid van Vitalis dat de ruimte altijd al een buurtfunctie wilde geven.”

 

Eigen initiatief

“In de oude ontmoetingsruimte aan de Gerretsonlaan zijn we vorig jaar met een aantal vrijwilligers gestart met de activiteitengroep prinsheerlijk buurten”, zegt Gerard Kluessjen. “Woonbedrijf heeft ons die ruimte kosteloos aangeboden, maar we wisten dat het tijdelijk was. Vanwege de sloop moesten we op zoek naar een nieuwe plek. Dat is gelukt!”

 

Wendy vult aan: “Gerard en de andere actieve huurders hebben zelf alle contacten gelegd. Woonbedrijf heeft hen ondersteund in de gesprekken met Vitalis, maar het initiatief kwam van henzelf.”

 

ZorgSamenBuurt

Volgens Gerard ligt de oorsprong van prinsheerlijk buurten ligt bij de veranderende samenleving. Gerard: “De politiek zette een aantal jaar geleden het thema ‘participatiemaatschappij’ op de agenda. Ook wij als bewoners van Prinsejagt wilden graag een sterkere sociale samenhang in de wijk en startten daarom prinsheerlijk buurten. Dit sloot prima aan op een ander project van Woonbedrijf in onze wijk, ‘ZorgSamenBuurt’. Vandaar dat Woonbedrijf ons initiatief direct ondersteunde.”

 

Weetje: er doen inmiddels al 14 buurten mee aan ‘ZorgSamenBuurt’! Bijvoorbeeld Kronehoef.

 

Warmte en genegenheid

De 30 vrijwilligers van prinsheerlijk buurten hebben allemaal hun eigen taken. Zo is Gerda van den Broeke regelmatig gastvrouw in de ontmoetingsruimte en is ze lid van de handwerkgroep. Gerda: “Ik ben alleenstaand, dus ik heb de tijd om koffie en thee te schenken en een te praatje maken. Ik merk dat de bezoekers het persoonlijke contact waarderen, want ik voel veel warmte en genegenheid. Ik haal hier veel meer uit dan ik erin stop!”

 

Er mét elkaar vóór elkaar willen zijn, was voor Gerdien Schuring-Visch de reden om zich als vrijwilliger aan te melden. “Binnen prinsheerlijk buurten ben ik “ombudsvrouw”. Dit is iemand die bewoners kan helpen bij hun vragen aan of klachten over overheden, instellingen en bedrijven. Daardoor heb ik bijvoorbeeld een buurtgenoot die in een rolstoel zit goed kunnen helpen met haar woonsituatie. Het voelt fijn om er voor anderen te kunnen zijn.”

 

Creatief

Bij prinsheerlijk buurten kunnen buurtbewoners onder andere een praatje maken, sjoelen, schilderen, eten, handwerken en meedoen met Franse conversatie. In de toekomst worden daar Duitse en Engelse conversatie, mozaïekwerken en veel andere activiteiten aan toegevoegd. De vrijwilligers staan open voor ideeën, want er is veel talent in de buurt.

 

Om ervoor te zorgen dat prinsheerlijk buurten bij een zo groot mogelijk publiek bekend wordt, gaan de vrijwilligers creatief te werk. Sylvia van Rooij: ”We willen straks op Twitter en Facebook zijn. We hebben een kraam bij de plaatselijke supermarkt waar we informatie geven. Elke zaterdag gaan we de markt op om te flyeren. Ook tijdens de marathon gaan we van ons laten horen. En we hebben een bijzondere ballonnencampagne in petto. We willen mensen verrassen met aandacht!”

 

Meer informatie over de activiteiten van prinsheerlijk buurten krijgt u op verzoek via prinsheerlijkbuurten@gmail.com. U kunt ook bellen met Gerard Kluessjen: 06 - 130 562 73.

comments powered by Disqus