29 maart 2016​

Grote cheque voor een grote keuken

Op Strijp-S wordt flink gebouwd aan SPACE-S: een nieuwe wijk met 402 heel verschillende woningen. Toekomstige bewoners denken vanaf het begin zélf mee over de woningen en de wijk. Bijvoorbeeld Plu-S: de ouders van een groep jongeren met een verstandelijke beperking. Zij zochten de samenwerking met Woonbedrijf op om 10 appartementen voor hun kinderen te realiseren. En op 10 februari vierden ze daar al feest!

 

Zelfstandig wonen met hulp

Een van de toekomstige bewoners van Plu-S is de 19-jarige Imke. Haar moeder Andoré vertelt: “Als ouder wil je dat je kind goed opgroeit. Wij willen graag dat Imke op zichzelf kan gaan wonen. Omdat we zelf dichtbij SPACE-S wonen leek het ons de perfecte plek voor Imke.

 

Belangrijk is dat ze genoeg begeleiding krijgt. Maar dat ze zelf ook veel kan doen. We kennen meer ouders met kinderen die een verstandelijke beperking hebben. Zij denken er net zo over. Samen zijn we Plu-S gestart en met Woonbedrijf in gesprek gegaan. Dat verliep heel fijn. Natuurlijk kun je niet alles naar je zin krijgen, maar we zijn zeker tevreden.”

 

Samen met de aannemer

Claudia Starink van aannemer Stam + De Koning begeleidt alle toekomstige bewoners in het bouwproces.

 

Claudia: “Woonbedrijf wil de toekomstige huurders heel veel zeggenschap geven. Wij ondersteunen de huurders bij het maken van alle keuzes en de bewoners organiseren zelf hun bijeenkomsten waarin ze overleggen. De eerste woningen worden in november 2016 opgeleverd. De woningen van liggen allemaal op één verdieping met een gezamenlijke woonkamer.”

 

De Wensboomactie

Het inrichten van de gezamenlijke leefruimten kost veel geld. Een extra grote keuken voor 10 mensen is bijvoorbeeld heel welkom. Gelukkig kwam Imke de Wensboomactie van Findio tegen op Facebook. Bart Overtoom, manager bij financieringsmaatschappij Findio, vertelt over de actie.

 

“We zijn een organisatie die doelen wil verwezenlijken. Sommige doelen kosten veel geld en zijn lastig realiseerbaar, daar springen wij graag bij. Onze Wensboomactie is een manier om dit te laten zien. Iedereen kon een wens insturen en de hoofdprijs was een cheque van maar liefst 10.000 euro. De wens die de meeste stemmen via social media kreeg, was die van Imke. Zij en Plu-S hebben deze prijs dubbel en dwars verdiend.”

Veel geld nodig voor Plu-S

Andoré vertelt wat de prijs voor Plu-S betekent.

 

“Er is veel geld nodig om Plu-S van de grond te krijgen. We ondernemen als ouders allerlei activiteiten om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. We verkopen bijvoorbeeld Plu-S Plu’s (paraplu’s). Het geld dat we hiermee ophalen, steken we onder meer in de inrichting van de woonkamer. Er zijn nog wensen genoeg voor Plu-S, maar voor nu is het vooral feest!”

 

Findio maakte dit mooie filmpje van de uitreiking van de cheque!

comments powered by Disqus