22 maart 2014  

Stel, je woont als een van de eersten op Strijp-S. Er is nog niet echt sprake van een wijk, voorzieningen of contact tussen bewoners. Wat doe je dan? Je gaat er zelf voor zorgen! De ‘woonpioniers’ van SAS-3 hebben zich verenigd in een kleurrijke en diverse bewonerscommissie. De missie: van ‘hun SAS-3’ een gezellige en bruisende plek maken.

 

Van 21 tot 74 jaar

Deze nieuwe buurt op Strijp-S is sinds 2011 bewoond. Woonbedrijf bouwde er als eerste woningen. Maar liefst 10 stadswoningen (koop), 18 koopappartementen, 160 huurappartementen en 30 studio’s verrezen er op dit voormalige Philipsterrein.

 

En zo divers als de woningen en de industriële omgeving, zo is ook de samenstelling van de bewonerscommissie. Er zijn op dit moment twintig leden, waarvan het jongste lid 21 jaar is en het oudste 74. Samen hebben ze één doel: elkaar leren kennen en van SAS-3 een fijne plek maken.

 

Allemaal ‘iets met Strijp’

Bestuurslid Ashley van den Heuvel heeft ondanks haar jonge leeftijd van 25 toch een sterke band met Strijp-S: “Ik ben geboren en opgegroeid in Strijp. Mijn opa en oma werkten allebei bij Philips. Hoe mooi is het dan dat ik hier nu woon!”

 

Volgens collega-commissielid Mark van Glabbeek geldt dat voor meer bewoners: “Veel Eindhovenaren hebben iets met Strijp-S omdat een familielid hier heeft gewerkt. Ook mijn opa werkte hier mee aan allerlei Philips-innovaties en die sfeer voel je hier nog steeds.”

 

Voor Wim Schoof was vooral de architectuur en de creatieve sfeer de reden om hier te komen wonen: “Ik ben op een leeftijd dat ik voor een andere woonomgeving had kunnen kiezen, maar dat wilde ik niet. Ik houd van de energie van jonge mensen, creatieve uitingen en wat leven in de brouwerij. Dat vind ik hier allemaal.”

 

“De sfeer van innoveren en kruisbestuiving willen we behouden. Zodat Strijp-S de creatieve broedplaats blijft die het altijd is geweest.”

 

Kruisbestuiving

De leden van deze nieuwe bewonerscommissie zijn druk bezig om tot een goed bestuur te komen, leden te werven, iedereen op de juiste plek te krijgen en te bepalen hoe de organisatie moet gaan werken en met welk doel.

 

Daarvoor is input nodig. Hiervoor wordt ook buiten de grenzen van SAS-3 gekeken: “Op Strijp-S gebeurt een heleboel. Het is een unieke plek in Eindhoven waar geschiedenis en toekomst elkaar ontmoeten. Daar maken wij nu deel van uit, dus het is aan ons om dit ook in stand te houden”, aldus Ashley. “Zo zoeken we ook de samenwerking op. Met elkaar als bewoners van SAS-3, maar ook met andere bewonerscommissies. Die willen bijvoorbeeld een ontmoetingsruimte creëren; wellicht kunnen we dat samen oppakken. De sfeer van innoveren en kruisbestuiving willen we behouden. Zodat Strijp-S de creatieve broedplaats blijft die het altijd is geweest.”

 

De toekomst: gezellig, trots en leefbaar

“We zijn net begonnen, maar merken nu al dat we dezelfde dingen voor ogen hebben”, vertelt Maikel de Laat. “Als je hier komt wonen, houd je van contact en actie, dat moet wel. Je weet dat hier heel vaak iets te doen is. De Dutch Design Week, de FeelGood Market, Koningsdag, muziekfestivals... Het is echt een bruisend stuk Eindhoven.”

 

Wim Schoof vult aan: “Ontmoeten is dan ook een belangrijk thema voor ons. Wij zijn Strijp-S, daar zijn we trots op en dat willen we laten zien. En zonder verbondenheid lukt dat niet. Om elkaar beter te leren kennen en te inventariseren waar behoefte aan is bij bewoners, organiseren we borrels en barbecues. Vrijblijvend, hoor. Niet iedereen heeft behoefte aan veel contact met de buren. Dat is ook wonen in het centrum van een stad. En dat is prima.”

 

Mark vult aan: “We willen er zijn voor gezelligheid. Maar ook veiligheid en leefbaarheid krijgen veel aandacht. Daarvoor houden we nauw contact met Woonbedrijf en zorgen we dat we de ogen en ore
zijn van de buurt.”

comments powered by Disqus

Woont u op SAS-3?

En wilt u zich aansluiten bij de bewonerscommissie en uw steentje bijdragen aan deze levendige wijk? Dat kan! Stuur een mailtje naar info@mijnsas-3.nl voor meer informatie. Kijk ook op de website van SAS-3.