17 oktober 2016

Positieve energie onder bewoners

Overlast in de buurt pakken we samen met de buurtbewoners aan. Bijvoorbeeld op het Gelderlandplein in Drents Dorp in Strijp. Daar maakte een uithuiszetting een einde aan ernstige overlast in de wijk. En de bewoners kwamen zelf in actie om de buurt weer gezellig te maken!

 

Buurtruzie

Op het Gelderlandplein is een gezellige buurtbarbecue bezig. Ondanks de regen is de sfeer top! Bryan Tevreden vertelt dat dat ooit wel anders was: “Op het plein waren maandenlang burenruzies, vernielingen en criminaliteit. Op het laatst zagen we de politie hier elke dag.”

 

Talloze meldingen van bewoners hielpen Woonbedrijf bij het opbouwen van een dik dossier. Toen Woonbedrijf besloot in te grijpen, ging de rechter hierin mee. Inmiddels zijn de twee families die de meeste overlast veroorzaakten uit huis gezet en is het een heel stuk rustiger.

 

 

Bryan: “Je ziet dat de bewoners er weer vertrouwen in hebben en dat er gelukkig weer activiteiten worden georganiseerd, zoals deze barbecue.”

 

Ons Keetje op het plein

Het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf hielp bewoners met hun plannen en ideeën.

 

Creatief therapeuten Auke van de Kerkhof en Marlies van Weelden gingen als sugarettes (jaren '50 bioscoop-snoepverkoopsters) de deuren langs. Marlies: “We vroegen aan de bewoners om een kauwgombal in onze thema-snoepbak te doen bij een thema dat hen aansprak, zoals ontmoeting, muziek of natuur. Dit was de aanleiding voor een goed gesprek.

 

Daaruit bleek dat er behoefte was om elkaar beter te leren kennen via activiteiten voor volwassen. Voor de kinderen werd al veel georganiseerd. Uiteindelijk ontstond het idee voor ‘Ons Keetje’: een ontmoetingsplek die we samen hebben gebouwd. Vanuit de keet wordt van alles bedacht om elkaar te ontmoeten, van kinderfeestjes tot rommelmarkt, van festival tot workshops.”

 

Positieve energie

Dennis Dremmen, zijn huisgenoot Rudi van Beurden en vrijwilligers van Stichting Buurtbelang Drents Dorp organiseren dit feest. Volgens Dennis komen er wel 80 buurtbewoners naar de buurtbarbecue!

 

Dennis: “Ik vind het leuk om mensen met elkaar in contact te brengen. Daar krijg ik energie van. Vorig jaar zijn we gestart met de buurtbarbecue, heel knus in moestuin Oes Moes. Nu pakken we het groter aan. Op het Gelderlandplein hebben we meer mogelijkheden, ook dankzij deze gave keet!”

  

comments powered by Disqus