22 maart 2014 

Onderhoud met een persoonlijk tintje

De bewoners van de seniorenflats aan de Mechelenlaan in Eindhoven kwamen afgelopen februari een wel heel behulpzame man tegen op de gangen. Vanwege het liftonderhoud was hij er om bewoners te ondersteunen met boodschappen, traplopen en het brengen van de post.

 

Liftonderhoud

René van den Berg werkt bij Woonbedrijf en is projectleider van onder andere het liftonderhoud bij dit gebouw. “De liften worden altijd nauwkeurig gecontroleerd en onderhouden. Het onderhoud betekent in veel situaties dat de liften een aantal dagen buiten gebruik zijn. In een seniorencomplex heeft dat gevolgen voor de bewoners.

 

Om de bewoners zoveel mogelijk te ontzien, plaatsen we normaal gesproken een noodlift aan de buitenzijde van het gebouw. In dit geval was dat geen optie in verband met bouwkundige obstakels en de - in verhouding - hoge kosten. Dus moesten we op zoek naar een alternatief.

 

We hebben ‘Lifthulp’ ingeschakeld: een bedrijf dat gespecialiseerd is in ondersteuning bij liftuitval in complexen. Er was 24 uur per dag iemand beschikbaar om bewoners te ondersteunen. In geval van nood, maar ook om de post even op te halen, een boodschap mee te sjouwen of iemand met een traplift te verplaatsen.”

 

Een goede voorbereiding scheelt alles

Om de bewoners goed voor te bereiden op het onderhoud en de bijbehorende service, is voorzitter van de bewonerscommissie Anton van de Mortel ingeschakeld. “Toen ik van de plannen hoorde was ik wel even bezorgd over mijn buren. Zo’n dertig procent van de bewoners hier is slecht ter been of op een andere manier minder mobiel.

 

Maar omdat we ruim van te voren zijn ingelicht over de aanpak rondom het onderhoud, konden we het idee ook eens goed laten bezinken. We hebben goed nagedacht over dingen die bewoners zelf konden doen om de overlast voor zichzelf zo veel mogelijk te beperken. We hebben een brief rondgestuurd met de mededeling en wat tips. Zo raadden we bewoners aan geen doktersafspraken te maken in die periode, wat extra boodschappen in huis te halen en de rollator vast beneden te zetten.

 

En het liep geweldig. Bewoners hadden zich goed voorbereid en de service was uitstekend! Gezellig ook, sommige bewoners maakten van de gelegenheid gebruik om eens lekker te babbelen met de medewerker van ‘Lifthulp’!”

 

“Omdat we ruim van te voren zijn ingelicht, konden we meedenken over dingen die bewoners zelf konden doen om de overlast te beperken.”

 

Gewoon door met dagelijkse bezigheden

“Deze oplossing is honderd keer beter dan een buitenlift, vindt mevrouw Brandsma. “Met een buitenlift moet je het nog zelf uitzoeken. Nu was er echt iemand. Dat voelde eigenlijk wel heel luxe. En het mooie was: ik kon mijn bezigheden voortzetten. Ik kon maandagavond gewoon naar mijn handwerkclub!”

 

Voor herhaling vatbaar

“Dit is de eerste keer dat Woonbedrijf het planmatig onderhoud aan de liften op deze manier heeft aangepakt, maar dit is zeker voor herhaling vatbaar”, vindt René van den Berg.

 

“In een tijd waarin we nog kritischer kijken naar onze onderhoudskosten, kijk je hoe je dingen anders kunt doen. Dat heeft hier perfect uitgepakt. Het is kostenbesparend en nog belangrijker: je kunt je zo veel meer aanpassen aan je huurder. Bewoners denken mee over wat er nodig is en door de persoonlijke aanpak kunnen we dat ook bieden. Op deze manier zijn we veel meer in verbinding met onze klant.”

comments powered by Disqus