17 oktober 2016

Woonbedrijf maakt ruimte voor nieuwe huurders

Woonbedrijf wil niemand uitsluiten. Een deel van onze woningen is daarom voor bijzondere doelgroepen, zoals mensen die woonbegeleiding krijgen en vergunninghouders (mensen met een verblijfsvergunning). Om te zorgen dat er voor iedereen woningen zijn, werken we aan nieuwe manieren van wonen. Zoals ‘woonarrangementen’.

 

Lekker licht

Guillermo woont sinds kort in zo’n woonarrangement. Het is een eengezinswoning in een gezellige straat in het centrum van Eindhoven. Maar als we willen aanbellen, zien we meteen dat er drie bellen en drie brievenbussen zijn.

 

Guillermo: “Ik deel het huis met twee jongens, uit Syrië en Eritrea. Het is zeker geen studentenhuis. Ik heb een eigen studio op de benedenverdieping, met mijn eigen keukentje, badkamer en toilet. Dat vind ik prettig, want voorheen moest ik die delen met anderen. Met de ruimte ben ik echt heel blij! Lekker licht en een stuk groter dan ik gewend was.”

 

Rekening houden met elkaar

Sinds zijn achttiende woont Guillermo op zichzelf. Hij schaamt zich er niet voor dat hij in het verleden woonbegeleiding kreeg en is het gewend om met meerdere personen in een huis te wonen.

 

Guillermo: “Ik vind mijn privacy erg belangrijk. Het liefst woon ik in een vrijstaand huis met een 100 meter lange tuin eromheen. Maar ik ben ook realistisch: we wonen hier in Nederland met 17 miljoen mensen. Ik accepteer het dat er altijd mensen zijn met wie je rekening moet houden. De gang en tuin netjes houden en je koptelefoon gebruiken na 11 uur ’s avonds, zorgt ervoor dat je vrienden blijft met je buren.”

 

Zelfstandig wonen dankzij woonarrangementen

Woonbedrijf heeft op dit moment zes ‘normale’ woningen omgebouwd tot woonarrangementen: zelfstandige appartementen, met een eigen cv-installatie, keuken en badkamer. Ze zijn bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar.

 

Per jaar wil Woonbedrijf tien woningen op deze manier verbouwen. Dat duurt ongeveer zes weken. Natuurlijk kan dat alleen als de woning er geschikt voor is. De zolderverdieping moet hoog genoeg zijn, een vaste trap hebben en voldoende daglicht binnenlaten. En we vinden het belangrijk dat deze woonvorm past in de buurt.

 

 


 

comments powered by Disqus