30 maart 2018

“Eerst duurzaam slopen, dan gasvrije woningen bouwen”

Woonbedrijf bouwt 42 nieuwe woningen in de Woenselse wijk Limbeek. Deze komen op de plek van 48 woningen oude woningen. Veel materiaal uit de oude woningen gebruiken we opnieuw, bijvoorbeeld in de nieuwe woningen. Die worden ook nog eens gasvrij. Wel zo duurzaam!

 

Nieuwe woningen in Limbeek

Marieke van den Wijngaard is senior projectleider bij Woonbedrijf. Zij legt uit waarom we kiezen voor sloop en nieuwbouw: “De bestaande woningen hadden veel onderhoud nodig. Ook pasten ze qua indeling en grootte niet meer bij de vraag van onze huurders in deze wijk.”

 

Duurzaam slopen Limbeek 

 

Sloopmateriaal krijgt een tweede leven

Gebiedsbeheerder Gerard de Veth vertelt dat we niet zomaar slopen.

 

“Zie het meer als demonteren. We halen de oude huizen in laagjes uit elkaar. Onze Bouwservice heeft bijvoorbeeld de schakelaars, stopcontacten, sloten, cv, wastafel en het toilet uit de huizen gehaald voor hergebruik. En al het bouwmateriaal krijgt een tweede leven: in de nieuwe woningen in Limbeek of in bestaande woningen in een andere buurt.”

 

Marieke: “We gebruiken bijvoorbeeld de bakstenen van de gevels opnieuw voor tuinmuurtjes en de houten planken van het dak als wanden voor de schuurtjes.”

 

 

 

Geen gasaansluiting

“We willen zeer duurzame woningen bouwen die de komende vijftig jaar prima passen bij de vraag van onze huurders. Daarom kiezen we voor gasvrije woningen. Woningen zonder gasaansluiting dus”, verduidelijkt Marieke.

 

Gerard: “Het is heel goed mogelijk om een betaalbare én gasvrije huurwoning te bouwen met duurzame oplossingen zoals zonnepanelen, een warmtepomp en isolatie. Natuurlijk hoort daar goede begeleiding voor de huurders bij. Want je hebt pas écht voordeel van een duurzame woning als je deze ook op de juiste manier gebruikt.”

 

Planning

“De sloop start in maart, meteen daarna start de bouw en we verwachten dat de huizen in het voorjaar van 2019 klaar zijn”, rekent Marieke uit. Gerard: “Het zou toch prachtig zijn als dan de zon schijnt en de eerste huurders in een warme, comfortabele woning gaan wonen?”

 

Volg hier het nieuws over de nieuwe woningen.

 


 

comments powered by Disqus