6 oktober 2014 

Heel anders binnenkomen in appartementengebouw

​In stadsdeel Stratum, tegenover het DAF Museum, ligt de Breitnerflat met 61 appartementen. Woonbedrijf gaf de entrees van het gebouw uit 1985 een facelift en maakte er plaats voor scootmobiels en de auto’s van bewoners.

 

Enquête bewoners

“Het is er heel anders binnenkomen nu”, zegt projectleider Eric Aerts van Woonbedrijf. “Er is in overleg met onze huurders dan ook heel wat gebeurd. Om de precieze wensen van de bewoners in kaart te brengen, voerde Woonbedrijf een onderzoek uit. Hieruit bleek dat de toegankelijkheid en veiligheid voor verbetering vatbaar waren. Ook vonden bewoners de uitstraling van de entrees erg somber.

 

Eric: “Na een informatiebijeenkomst zijn we begin dit jaar gestart met de werkzaamheden. Aan de voor- en achterzijde van het gebouw zijn nieuwe entrees gemaakt met veel glas en dakkoepels, waardoor er veel licht naar binnen valt. Ook hebben we de appartementen voorzien van een videofoon. Zo zien bewoners meteen wie er voor de deur staat.”

 

Beter parkeren

De parkeerplaats is ‘groener’ gemaakt en met een slagboom afgesloten, zodat bewoners hun auto veilig kunnen parkeren. Eric: “We hebben onderzocht wat we kunnen doen voor direct omwonenden die hun auto op het terrein willen parkeren. Omdat er structureel voldoende parkeerruimte over bleek, hebben de 15 huishoudens die geïnteresseerd waren inmiddels toegang tot het terrein.

 

Druk op de knop

Meneer en mevrouw van Iersel, voorheen uitbaters van café Drents Dorp op de Halvemaanstraat, wonen sinds zes jaar in de Breitnerflat. “Toen we ons café verkochten, waren we meteen dakloos”, lacht meneer Van Iersel. “We woonden boven de zaak, vandaar. Gelukkig konden we snel naar dit appartement. Een uitkomst, want trappenlopen is lastig als je ouder wordt. En het is gewoon goed hier.”

 

De Beitnerflat werd voorheen bij voorkeur verhuurd aan mensen van 55 jaar en ouder. Tegenwoordig is elke woningzoekende er welkom. Toch is het grootse deel van de bewoners al op leeftijd. Vandaar dat Woonbedrijf op de begane grond een gloednieuwe afsluitbare scootmobielstalling met oplaadpunten maakte.

 

Mevrouw Van Iersel is er erg blij mee. “Ze staan nu keurig uit het zicht. Een paar keer per dag laat ik ons hondje uit. Dat gaat nu heel fijn. Eerst reed ik de deur er bijna uit. Nu is er genoeg ruimte en met één druk op de deurknop zijn we buiten!”

comments powered by Disqus