30 maart 2018

Bewoners in Geestenberg maken de buurt groener

Stenen eruit, groen erin! Eva en Lotti uit Geestenberg in Tongelre maakten verruilden de stenen in hun tuin voor veel groen. Enthousiast vertellen ze over hoe je ook op een klein stukje grond veel kunt doen met planten.

 

De verticale tuin van Eva

“Begin april staat binnen alles vol met kleine plantjes die half mei naar buiten gaan.” Eva kweekt van alles, zoals erwten, tomaten, peultjes, komkommer, paprika en courgette. “Kweken op kleine schaal maar met een grote opbrengst!”

 

Groen in Geestenberg Groen in Geestenberg 

Snoepen van de plant

Eva woont sinds vorig jaar in Geestenberg. Haar voortuin en achtertuin waren volledig bestraat. “Met hulp van Woonbedrijf haalde ik een aantal grindtegels uit de tuin. Achterin de tuin maakte ik er een muurtje van. Daar staat nu het fruit: een pruimenboom, zwarte bes en bramenstruik.”

 

Eva gebruikt een stukje schutting voor verticaal tuinieren. “Fantastisch wat je kunt doen op twee vierkante meter. Juist omdat het klein en overzichtelijk is, zijn mijn kinderen ook enthousiast. Ze helpen mee met tuinieren en snoepen de groenten en het fruit recht van de plant.”

 

Plannen voor de zomer

Voor komende zomer heeft Eva plannen genoeg: “Vorig jaar koos ik vooral voor eenjarige zomerbloeiers met veel kleur. Nu wil ik in de achtertuin ook planten die langer staan.”

 

Ook wil ze aan de slag met het gangetje aan de voorkant van het huis. “Kijken of verticaal tuinieren daar ook mogelijk is. Het zal even zoeken zijn omdat daar veel minder zon komt, maar dat is juist leuk.” En Eva wil dolgraag een waterton om zelf regenwater op te vangen voor het besproeien van haar tuin. Lachend: “Het begint nu al te kriebelen.”

 

Groene tuin in Geestenberg 

 

Lotti wil de buurt groener maken

“De berk in mijn voortuin stond er al toen ik hier kwam wonen. Ik ben heel blij met de schaduw waardoor mijn huis in de zomer koeler blijft. Bovendien: groen is toch veel mooier dan stenen?”

 

Alles groeit en bloeit

“In mijn achtertuin heb ik veel stenen weggehaald. Ik maakte een pad van kleinere stenen voor voldoende afwatering, plantte bloemen, kruiden en een Judasboom. Het is heerlijk om te zien hoe verschillend alles groeit en bloeit. Op zomeravonden zit ik vaak te mijmeren op het terras terwijl de zon ondergaat.”

 

Groen in Geestenberg 

 

Groene schutting

Lotti begrijpt heel goed dat de Geestenbergers meer groen willen.

 

“Groen geeft meteen een ander gezicht. Naast mijn groene voortuin, heb ik aan de zijkant van het huis een groene erfafscheiding gemaakt van struiken en coniferen. Vorig jaar heb ik samen met de buurman wingerd en klimop tegen de straatkant van mijn schutting geplant. Zo kan ik komend seizoen weer volop genieten van een stukje natuur aan huis.”

Groen in Geestenberg

Samen met bewoners maken we Geestenberg steeds groener en duurzamer. Bijvoorbeeld met een gezamenlijke plantenkas, met groene daken en met het weghalen van steen.

Duurzaam Geestenberg

 

 


 

comments powered by Disqus