10 april 2017

Jongeren met verschillende nationaliteiten en senioren samen aan de lunch

"Eten verbindt. In alle culturen is samen eten de beste manier om met elkaar in contact te komen. Daarom zijn we in september vorig jaar in De Huiskamer van De Ridder gestart met de lunch voor senior-bewoners en onze jongeren. Er zijn mooie gesprekken, en met gebruik van handen en voeten overwinnen we de taalbarrière." Marcel is coördinator van Stichting Het Jongerenhuis.

 

Solomon
Marcel

 

 

Samen lunchen in De Huiskamer

Vandaag staat een Eritrese lunch op het menu. “Je mag met je handen eten”, zegt gastheer Solomon lachend. “Op dit moment lopen er ongeveer veertig jongeren met verschillende nationaliteiten regelmatig bij ons binnen. We hebben de lunch, maar ook lessen zoals Nederlands, schilderen, naaien, tekenen, muziek en boksen.”

Het Jongerenhuis

Het Jongerenhuis heeft in Eindhoven twee huizen waar studenten en vluchtelingen samen wonen. Omdat er steeds meer vraag kwam naar een plek om samen te eten, sporten, studeren en muziek te maken, bood Woonbedrijf de ruimte bij De Ridder te huur aan. De Huiskamer is een plek waar jongeren met verschillende nationaliteiten elkaar ontmoeten, ongeacht asielprocedures, religie en nationaliteit. Waar ze zich veilig voelen, elkaar helpen en aan een toekomst werken.

Meer over Jongerenhuis

 

Werken aan een toekomst

Ahmad is ook gastheer bij De Huiskamer: “Als mensen ‘s avonds alleen zijn, gaan ze malen: wat doe ik hier, waarom ben ik hier, ik heb geen werk, geen vrienden, geen toekomst.

 

In De Huiskamer krijgen ze hulp. Iedereen heeft oorlog meegemaakt, allemaal hebben we een ander verhaal, maar we zoeken naar hetzelfde. We willen veiligheid, verbinding en een toekomst. Vijf keer per week is er Nederlandse les. De behoefte is heel groot. Mensen willen zo graag Nederlands leren en integreren.”

 

Davit
Ahmad

 

 

Davit komt even een praatje maken: “Vijf jaar geleden kwam ik naar Nederland. Ik zoek geen huis, geld of eten. Ik zoek een kans om mijn toekomst op te bouwen. Drie dagen per week ben ik in De Huiskamer. Ik leer Nederlands, heb een mbo-opleiding gevolgd en een opleiding tot fietsenmaker. Elke kans om te leren, om me te ontwikkelen, pak ik aan.”

 

Vrijwilligerswerk

In het kantoortje zit Sjaak, initiatiefnemer en directeur van Stichting Het Jongerenhuis. Hij is in gesprek met Gerard van de buurthuiskamer in Woensel-Noord: “We bieden mensen perspectief en een netwerk. We helpen ze met vinden van vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij andere buurthuizen in Eindhoven.”

 

Sjaak geniet zichtbaar als hij rondkijkt. "Kijk toch eens. Wat een prachtige groep. Wie had dat een half jaar geleden kunnen bedenken. Ik hoop dat dit een baken wordt. Veel beter dan al dat negatieve gedoe. Zo kunnen burgers samen leven. Prachtig dat Woonbedrijf daarbij helpt met deze ruimte."

 

Naailes
Sjaak

 

 

Grotere activiteit samen

Aan één van de tafels zit een groepje senioren te genieten van het eten en te kletsen met de jongeren. Ida is voorzitter van bewonersvereniging De Ridder. "Ongeveer de helft van de bewoners is al een kijkje komen nemen in De Huiskamer. Ik zou het leuk vinden om binnenkort een grotere activiteit te organiseren met zang, dans, muziek en eten. Het gaat zo fijn samen."

 

Dick woont in De Ridder en werkt als vrijwilliger in het Repaircafé. Hij heeft samen met het Ambachtshuis Brabant vijf jongeren met verschillende nationaliteiten opgeleid tot fietsenmaker. "Twee keer per week gaan we met de jongens aan de slag in de oude werkplaats van Bouwservice van Woonbedrijf. Donorfietsen zijn welkom op Raedeckerstraat 6!"

 

 
 

 

 

Pure magie

Senior klantbeheerder Chantale Kin: “Woonbedrijf verhuurt deze ruimte aan Stichting Jongerenhuis om zo jongeren met verschillende nationaliteiten en bewoners van De Ridder met elkaar in contact te brengen. Wat hier ontstaat vind ik pure magie. Met kleine stappen zoeken zij de verbinding. Plezier maken, met elkaar eten en praten zijn hier onderdeel van.”

 


  

comments powered by Disqus