​Wat vinden huurders van passend toewijzen?

Sinds 1 januari 2016 moeten woningcorporaties ‘passend toewijzen’. Dat betekent dat er een maximale huurprijs geldt voor mensen met een lager inkomen. De maatregel geldt alleen als iemand verhuist. Mensen met een hoger inkomen krijgen niet met de maatregel te maken. Buurten! Vroeg aan huurders in de wijk Vaartbroek in Woensel-Noord wat zijn van passend toewijzen vinden.

 

Wat is passend toewijzen?

 

 


Mevrouw Geerinks

“Het is  een beetje een tweestrijd. Ik zit zelf in een situatie waarbij ik misschien moet verhuizen vanwege een kleiner wordend inkomen. Dan wil ik zelf kunnen kiezen waar ik ga wonen en niet ergens terechtkomen waar ik me niet prettig voel.”

 


Meneer Barten   

Voordat meneer Barten zijn huis kocht, huurde hij bij Woonbedrijf. “Ik denk dat deze nieuwe wet gaat zorgen voor ‘rijke’ en ‘arme’ wijken. Zelf ben ik hier geen voorstander van, omdat ik denk dat het beter is om verschillende inkomensgroepen te mengen.”

 


Mevrouw De Brouwer

“Ik vind dat mensen zelf moeten kunnen kiezen waar ze willen wonen. Het is dan ook niet eerlijk dat  rijke gezinnen uit alle woningen mogen kiezen en minder bedeelde mensen niet. Maar ik snap het ergens wel, omdat mensen in financiële problemen kunnen raken door een te hoge huurprijs.”

 


Mevrouw Harberts

“Mensen moeten blij zijn met elk huis dat ze kunnen betalen. Wie een hoog inkomen heeft en een lagere huurprijs, houdt nu ook eens wat geld over. Die mensen kunnen dan bijvoorbeeld sparen voor een koophuis.”

 


Meneer Van Hemert

“Naar mijn mening is het oneerlijk verdeeld. Mensen met een hoog inkomen kunnen nu overal huren. Mensen met een laag inkomen zitten nu vast aan een bepaalde wijk of bepaald bedrag. Er komt een tekort aan goedkope huurwoningen denk ik.”

 


Mevrouw Houtum

“Er zijn vast mensen die juist wel of juist niet in een bepaalde wijk willen wonen. Ik snap dat het belangrijk is om niet te duur te huren, maar ik denk dat iedereen zelf moet kunnen kiezen.”

 


Mevrouw Hilgers

“Ik vind het raar dat je met een hoog inkomen nog wel alles mag huren. Ik snap het idee wel, maar als mensen met een hoog inkomen alles mogen huren, zijn er te weinig woningen voor de lage inkomens. Ik denk dat er ook minder mensen gaan verhuizen nu. Want mensen die weinig betalen, gaan niet zomaar weg.”

comments powered by Disqus