6 oktober 2014

Hippe brocante kastjes. Een grote, gezellige keukentafel. Vrolijke, felgekleurde kroonluchters. En de geur van een heerlijk kopje koffie… Welkom in de Straatkamer. De plek waar bewoners van de Aireywijk in Gestel kunnen binnenlopen voor informatie over alles wat er in de buurt gebeurt. Waar men andere bewoners kan ontmoeten. Waar buren samen mee kunnen doen aan de leuke activiteiten die de Huurdersbelangenstichting Aireywoningen Genderdal (HAG) organiseert!

 

Belangrijke plek

De Straatkamer wordt een steeds belangrijkere plek voor mensen in de wijk. “Zo is er elke dinsdag van tien tot elf uur spreekuur van Woonbedrijf. Bewoners kunnen hier dan terecht met vragen over bijvoorbeeld de verduurzaming van hun wijk (project Groene Huurders), huurbetaling of onderhoud aan hun woning. Op donderdag kunnen wijkbewoners hier koffie drinken. Even gezellig een bakkie doen”, vertelt Cor Schel, voorzitter van HAG.

 

Workshops voor kinderen

Priscella Braat is vrijwilligster bij HAG en organiseert, samen met Annys Matla, allerlei activiteiten. “Toen ik hier kwam wonen, was er niet veel voor mijn kinderen te doen. Dat wilde ik veranderen. Zo wil ik graag één of twee keer per maand een inloopochtend voor kinderkapsels organiseren. Dan kunnen kinderen hun haar laten invlechten. Of we zetten bijvoorbeeld extensions, in allerlei hippe kleuren. Uiteindelijk wil ik ook workshops aan ouders geven. Dan leer ik ze hoe ze zelf een visgraatvlecht of andere mooie kapsels bij hun kinderen kunnen maken.”


Oudste vereniging

Cor is al meer dan 30 jaar actief binnen de stichting. “We zijn de oudste huurdersbelangenstichting van Eindhoven. Helaas gingen mensen uit het bestuur verhuizen of stopten ze vanwege hun leeftijd”, vertelt Cor. “Gelukkig heb ik versterking gekregen van Priscella en Annys. Samen zijn we een belangrijke schakel tussen de wijkbewoners en Woonbedrijf. Als mensen vragen hebben over het verduurzamen van de Airey-woningen, dan zorgen wij ervoor dat dit bij Woonbedrijf terecht komt. Daarnaast organiseren de dames allerlei leuke evenementen. Ze mochten meteen aan de slag met het Halloweenfeest vorig jaar. Dat was een groot succes”, lacht Cor.

 

Genoeg ideeën

Aan leuke ideeën hebben Cor, Priscella en Annys geen gebrek. Enthousiast vertelt Annys: “Ik wil haakworkshops gaan geven. Haken is echt een verslaving van me. Ik heb de basis van mijn moeder geleerd, de rest weet ik door het kijken van filmpjes op YouTube. En een workshop sieraden maken! Het spannendste vind ik of er genoeg aanmeldingen komen. We kunnen de activiteiten zelf natuurlijk geweldig vinden, maar er moet wel genoeg animo voor zijn in de wijk.”

  

Krachten bundelen

Om zeker te zijn van een hoge opkomst én om de kosten te drukken, organiseert HAG ook regelmatig activiteiten samen met andere verenigingen in de buurt. “We doen bijvoorbeeld veel dingen samen met STAG (Sterk Als Geheel), voor Sinterklaas, Kerst en met Burendag. En met STAG, OOG (Overkoepeld Orgaan Genderdal), YOUR CHOICE (jongerencentrum) en Woonbedrijf houden we alweer de 19e Buitenspeelweek. Samen organiseren we dan allerlei gezellige buitenactiviteiten, zoals een watermiddag, een huifkarrentocht en een schuimparty”, vertelt Cor.

 

Positieve reacties

Priscella vult aan: “Je ziet dat het samenkomen met andere mensen uit de buurt echt effect heeft. Eerst kende je de meeste buren wel bij naam, maar daar bleef het bij. Nu hebben mensen vaker écht contact met elkaar.” Annys en Cor zijn het daar helemaal mee eens: “We krijgen veel positieve reacties uit de wijk. En daar doen we het tenslotte voor!”


 

Loop eens binnen bij de Straatkamer.

U vindt ons aan de Delibesweg 8 in Eindhoven. En kijk op de Facebookpagina welke activiteiten er op de agenda staan.

 

comments powered by Disqus