3 juli 2017

Buurten waar bewoners bruisen van energie en samen de ene na de andere activiteit organiseren. Gelukkig bestaan er nog steeds een aantal van deze pareltjes in Eindhoven. Welkom in de oude Irisbuurt!

 

Centrale ontmoetingsplek onder de boom

 

Bewoners komen vaak bij elkaar op het plein aan de Adolf van Cortenbachstraat. Hier staat de lindeboom met boomvolder, een van de meest bijzondere plekken in de buurt.

 

José woont een paar straten verderop. “Handige buurtbewoners maakten de vlonder helemaal zelf. Kinderen hielpen bij de beplanting en maakten insectenhotels. Dit jaar komt er verlichting zodat de boomvlonder nog mooier wordt. Het is een centrale ontmoetingsplek. Mensen komen hier samen voor een praatje, een drankje of gewoon om te genieten. Het is zo fijn onder de boom.”

 

Met veertig buurtbewoners aan tafel

Op het plein liggen ook een speelterrein en een moestuin. En de Blokhut, een belangrijke ontmoetingsplek voor de buurt. Bewoner Frans: “Er is voor ieder wat wils: sport, film, cultuur, muziek, evenementen. We organiseren bijvoorbeeld de pubquiz, bij het Eetidee schuiven vaak meer dan veertig buurtbewoners aan en we onderhouden samen de moestuin.”

 

Noor vertelt dat de Jumbo een belangrijke rol vervult: “We bedenken veel acties rondom eten: verkoop van soep, saté, oliebollen. Het geld dat we daarmee verdienen, gebruiken we om activiteiten te organiseren. De Jumbo verkoopt ons de ingrediënten tegen inkoopsprijs en is dus een onmisbare sponsor.”

 

Er wil altijd iemand helpen

Langs het plein kijken we de L. Houbenstraat in. Hier wonen veel actieve bewoners. Toon zit op zijn bankje voor de deur en schenkt een kop thee in voor zijn buren. Noor organiseert de minibieb en maakt een praatje met buurtbewoners. Haar buurvrouw San zorgt voor de bloemen in de straat en heeft duidelijk groene vingers. Noor: “Er wonen veel creatieve mensen in de buurt, er is altijd iemand die wil helpen.”

 

We doen het samen

Het is mooi om te zien hoe trots de bewoners zijn op ‘hun’ buurt. Frans: “We proberen zaken bespreekbaar te maken en hebben goed contact met elkaar, de gemeente, welzijnsorganisaties en Woonbedrijf.” Noor: “Iedereen krijgt de ruimte om te doen waar hij zin in heeft. We organiseren de buurt vanuit een positieve insteek. Want uiteindelijk moeten we het toch samen doen."

 


 

Plantenbakken

In de Oude Irisbuurt verhuurt Woonbedrijf 45 eengezinswoningen en 161 woningen in de hele Irisbuurt. Vorig jaar werden de woningen in de L. Houbenstraat geschilderd. Als afsluiting van die werkzaamheden vulde Woonbedrijf de plantenbakken in de vensterbanken en boven de voordeuren met bloemen. De plantenbakken staan er nog steeds prachtig bij.

Meer over de Irisbuurt

De Irisbuurt heeft een eigen website, buurtkrant, Facebookpagina en BuurtApp voor mededelingen, vragen en de organisatie van activiteiten.

Website Irisbuurt

  

comments powered by Disqus