14 december 2015​

Begeleiding bij verhuizen

Verhuizen, verhuizen, verhuizen. Anita van Oosten (81 jaar) heeft er ervaring mee. Veel ervaring. Door sloop- en nieuwbouwplannen verhuisde Anita in acht jaar tijd drie keer. Bij de pakken neerzitten doet Anita niet. “Ik heb een paar minuten in mijn stoel zitten huilen. Toen ben ik gezellig koffie gaan drinken in het hoofdgebouw.”

 

Terug in Mierlo

Anita vertelt enthousiast over haar nieuwe thuis in Mierlo. “In de oorlogsjaren woonde ik ook in Mierlo. Ik was hier dolgelukkig. Helaas verhuisden we naar Den Haag. Daar moest ik enorm wennen. Ik sprak vloeiend Mierlo’s, maar dat verstonden ze daar niet. Ik ben in mijn leven wel 30 keer verhuisd. De cirkel is nu eindelijk rond. Ik ben weer terug in Mierlo."

 

Snel geholpen

Anita huurde een aantal jaren van Woonbedrijf. Het huis waar ze nu woont, huurt ze bij Woningbouwvereniging Compaen. Hoe zit dat?

 

“In 2007 zat ik in een erg vervelende situatie. Bernardine Kapteijns van Woonbedrijf heeft me toen enorm snel geholpen. Ik kreeg een woning in de Vlasgaard in Valkenswaard. Wat was ik blij! Omdat de Vlasgaard gesloopt zou worden, ben ik twee jaar later verhuisd naar den Haagakker, ook in Valkenswaard”, vertelt Anita. Door de recente vernieuwbouwplannen voor den Haagakker moest Anita weer verhuizen.

 

Bewonersbegeleider Woonbedrijf

“Samen met mijn dochter kwam ik langs het Franciscanessenhof in Mierlo. Op de plek waar ik vroeger naar school ging, stond nu een woonzorgcentrum. Een geweldig hoofdgebouw met allerlei faciliteiten zoals de huisarts, een apotheek en een restaurant. Ik was meteen verkocht!

 

Het was alleen niet van Woonbedrijf. Met de hulp van Esther Kox, bewonersbegeleidster van Woonbedrijf, is het me gelukt om hier een woning te huren”, straalt Anita.

 

Hulp vanuit verhuiskostenvergoeding

Wanneer een huurder door sloop een woning uit moet, biedt Woonbedrijf een verhuiskostenvergoeding. “Hier kun je bijvoorbeeld een verhuisbedrijf van betalen of administratieve ondersteuning rondom de verhuizing regelen”, verduidelijkt Anita.

 

“Aan het verhuisbedrijf heb ik enorm veel gehad. De administratieve kant regelde ik samen met mijn kinderen. Wat een papierhandel is dat. Eerst moet je gas, water, licht, verzekeringen, telefoon en televisie op de ene plek afsluiten. En daarna kun je op de andere plek alles weer opstarten. Als je gaat verhuizen moet je dat zeker niet onderschatten!”

 

Leven in de brouwerij

En de emotionele kant van het verhuizen? Hoe bouw je steeds opnieuw vriendschappen op?

 

“Natuurlijk heb ik hier mijn plek moeten veroveren. Zo ben ik bij het zangkoor gegaan en bezoek ik allerlei activiteiten in het hoofdgebouw. Ik zoek zelf altijd het leven in de brouwerij op en ga iedere dag de deur uit. Dat is enorm waardevol als je ouder bent, dat je niet de hele dag in je kamer blijft zitten. Ik ga erop uit met mijn scootmobiel en herontdek de omgeving van Mierlo. Ik kan mijn vleugels nu spreiden. Ik ben echt thuisgekomen.”

comments powered by Disqus