27 juni 2016

Geen gewoon diner!​

U kent ze misschien wel: ongemakkelijke etentjes. Omdat de soep te zout is, de gasten te lawaaierig zijn en de bediening onvriendelijk is. Sinds kort vindt in het Drents Dorp Hoofdkwartier elke zes weken ‘Het Ongemakkelijk Diner’ plaats. De ingrediënten van zo’n avond? Verrassingen, ontdekkingen en heel veel lol.

 

Vreemde tafelmanieren

Bewoners Aafke Dohmen en Marianne Slegers leggen uit wat Het Ongemakkelijk Diner is. Aafke: “Elke zes weken ontvangen we in het Drents Dorp Hoofdkwartier gasten voor een etentje. En wat er dan allemaal gebeurt… Ik wil er eigenlijk niet te veel over verklappen. Bezoekers komen in allerlei onwennige situaties terecht.

 

De koks en gastvrouwen zijn bewoners uit Drents Dorp die getraind zijn door dramadocente en mede-Drents Dorper Esther van de Graaf. Zij zitten in een soort complot. Ze doen er alles aan om de eters uit hun ‘comfort zone’ te halen.

 

Het begint al met het servies. Als je een hap uit je soepkom wilt nemen, ontdek je dat je ineens héél goed moet samenwerken met je tafelgenoot. Vijf minuten later zit je ineens aan een andere tafel. En dan die gespreksonderwerpen. Die zal je in een gewone bistro niet horen!”

 

 

Slechte soepkop, goed gesprek

Het idee voor deze bijzondere dinerbeleving ontstond volgens ontwerpster Bianca van Rooij vanuit het project ‘Shape & Share’ van het CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven).

 

“In dat project maakten amateurkeramisten en ontwerpers samen nieuwe gebruiksvoorwerpen van keramiek die tijdens de Dutch Design Week 2015 werden gepresenteerd. Zo heb ik Aafke en Marianne leren kennen. Samen hebben we we Het Ongemakkelijk Servies bedacht, gemaakt en geëxposeerd. Geen standaard kopjes en vaasjes, maar objecten die mensen aanzetten om echt contact met elkaar te maken. Vervolgens hebben we het servies maar meteen uitgeprobeerd. Zo is het eerste diner ontstaan.

Schuif aan!

Het Ongemakkelijk Diner heeft plaats voor minimaal twaalf en maximaal twintig personen. Kijk voor meer informatie op de website van Het Ongemakkelijk Diner of reserveer via info@hetongemakkelijkdiner.nl.

 

Talent boven tafel

Marianne is de actiefste keramiste van de groep. “In het begin moest ik er wel aan wennen. Toen ik het servies de eerste keer uit de oven haalde, was het scheef en zat het vol klonten. Maar ja, dat was ook de bedoeling want het moest ongemakkelijk zijn.”

 

Marianne vertelt dat keramiek maken haar veel heeft gebracht: “Ik wist niet dat ik zo goed kon kleien. Ze zeggen wel eens dat ik een wandelende keramiekencyclopedie ben omdat ik alles over het vak wil weten. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met de aanschaf van een nieuwe bakoven. Het voelt fijn om iets te doen dat leuk is en waar je goed in bent.”

 

 

Geld voor buurtprojecten

Senior klantbeheerder van Woonbedrijf Xander van de Camp vult aan: “Ik heb enorm veel respect voor de bewoners van Drents Dorp. Ze draaien het hele project op eigen kracht. Het servies, het koken, de bediening, de website: de buurt regelt het gewoon zelf. Het geld dat met de etentjes wordt opgehaald, gaat naar andere buurtprojecten. Prachtig!

 

Woonbedrijf is eigenaar van het Drents Dorp Hoofdkwartier en stelt de ruimte ter beschikking. Ook heeft het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf een bijdrage geleverd. Maar het zijn de bewoners die er een succes van maken.”

 

comments powered by Disqus