​9 oktober 2017

"Elke keer het vakantiegevoel!"

Het nieuwe appartement in de Nieuwe Erven in Stratum bevalt Jan (86) en zijn vrouw Ton (84) van den Heuvel heel goed. Vanaf het balkon kijken ze uit over het nieuwe parkeerterrein achter het winkelcentrum Boulevard Zuid. Hun oude woning zien de schuin aan de overkant. “We hebben er altijd met veel plezier gewoond, maar terug willen we niet!”

 

Heerlijk wonen in Nieuwe Erven

De nieuwe appartementen zijn een heel goede oplossing voor ouderen in Stratum die niet uit de vertrouwde omgeving weg willen, maar voor wie het huis te groot of te onhandig geworden is. Het is heerlijk wonen in Nieuwe Erven met de nieuwe winkels van Boulevard Zuid erbij. Ton: “Eerst liep ik met de rollator naar de Albert Heijn in de Roostenlaan. Nu zie ik de ingang vanaf het balkon!”

 

Jan en Ton liepen als wandelaars heel wat kilometers in binnen- en buitenland. “Misschien hebben we daarom wel zoveel heupproblemen”, zegt Jan. “Het is fijn dat hier alles gelijkvloers is, maar als we weggaan neem ik in plaats van de lift toch de etagetrap; blijven oefenen!”

 

 

 

Spullen naar de berging

Jan en Ton zijn heel blij met de woning, maar het was niet makkelijk om te verhuizen. Vele vragen spookten door het hoofd. Passen de meubels? Gaan we de tuin missen? Na 54 jaar vormde het huis een groot onderdeel van het leven. De herinneringen zijn meegenomen, maar dat geldt niet voor alle spullen.

 

Jan: “Wat onze (klein)kinderen, vrienden en kennissen niet wilden, ging naar Terre des Hommes. En wat ons dierbaar is en waar we geen plekje voor hebben ging naar de berging.”

 

Fijn plekje op het balkon

Het liefst zitten Jan en Ton op het balkon: puzzelen, lezen, kijken wat er beneden gebeurt. “Iedere keer als ik daar ga zitten, voelt het alsof ik op vakantie ben!”, vertelt Ton. Op de grond ligt kunstgras en leuke bloempotten fleuren het balkon op. “De tuin missen we niet.” Het enige wat ze nog graag zouden willen is een windvang aan de zijkant. Jan: “Het kan daar flink waaien.”

 

 

Verhuizen naar de overkant

Uiteindelijk is de verhuizing meegevallen. Alle meubels staan in dezelfde vertrouwde opstelling als in de oude woning. Ook de kasten konden mee. Jan: “Het verhuizen zelf was natuurlijk maar een klein stukje. De kleinkinderen duwden een trolley met dozen naar de overkant van de straat. De verhuiswagen reed een paar meter om de zware spullen via het balkon naar binnen te takelen.”

 

Ze genieten duidelijk van hun nieuwe woning. Ton lachend: “Al kregen we van vrienden te horen dat we nooit thuis zijn. Blijkbaar vergaten ze beneden bij de bel en videofooninstallatie om als laatste op ‘OK’ te drukken. Ik vertel nu dus tegen iedereen dat ze aan ‘OK’ moeten denken. Anders horen we niets en kom je er niet in!”

 


 

comments powered by Disqus