1 december 2014

 

Voor Woonbedrijf is het belangrijk dat de woningen goed onderhouden worden. Ook al is de crisis voor iedereen nog merkbaar, Woonbedrijf wil hier niet op bezuinigen. Ook moeten de woningen er verzorgd uitzien. Dat heet beeldkwaliteit. In een beeldkwaliteitsplan wordt beschreven welke sfeer past bij de wijk en welke kleurcombinaties hierbij horen.

 

Michiel Kuijpers, gebiedsbeheerder Gestel, werkt de komende vijfentwintig jaar samen met één vast bedrijf voor al het schilderwerk in de wijk Hanevoet. Eindhovens oudste onderhoud- en renovatiebedrijf Caspar de Haan kwam hiervoor als beste uit de bus. Thuisnummer wilde hier meer van weten en maakte een rondje door de wijk met Michiel van Woonbedrijf en Cas van Caspar de Haan.

Daisy Oliemeulen van Woonbedrijf en Cas de Haan van vastgoedonderhoudsbedrijf Caspar de Haan hebben op 21 januari 2015 de samenwerkingsovereenkomst getekend! De komende 25 jaar worden de kozijnen en het stucwerk gerepareerd en geverfd/gereinigd volgens de principes van The Natural Step.

 

Michiel: “Om de woningen in Hanevoet te onderhouden, werkt Woonbedrijf samen met bijvoorbeeld een schildersbedrijf. We vinden het belangrijk dat de huizen eruit blijven zien zoals we dat hebben afgesproken. Soms zien buitenmuren er groen uit, omdat er mos of alg op groeit. Dat willen we weer schoon hebben. En de raamkozijnen en de deuren laten we verven om het hout te beschermen en om kleur te geven aan de wijk.”

 

Cas vult aan: “Wij hebben van Woonbedrijf foto’s gekregen hoe de huizen eruit moeten zien. In de komende maanden werken we aan ruim 500 woningen. Daarna is het onze taak om het ook netjes te houden.

Feitjes:

     Voor het onderhoud in Hanevoet gebruikt Caspar de Haan:

  • 3300 liter muurverf 
  • 960 liter verf voor de kozijnen
  • 750 liter melkzuur voor de reiniging
  • 240 liter grondverf

 

 

Duurzaam

Bij onderhoud gaat het er niet alleen om dat het er goed uitziet. Ook het milieu en de gevolgen voor de omgeving zijn steeds belangrijker. Woonbedrijf vindt dit ook. Michiel: “We werken volgens ‘The Natural Step’. Dat is een manier om duurzaam te werken (zie kader).”

 

We staan bij een container en Cas vertelt: “Duurzaamheid betekent niet alleen dat je met milieuvriendelijke verf werkt. Het gaat écht veel verder. Je kijkt ook naar het transport. Je kunt iedere week een paar potten verf kopen, maar wij hebben hier een mobiel magazijn staan. Daar wordt alles in één keer in een grote hoeveelheid afgeleverd. De schilders gaan daar dan, net als vroeger, met een van onze bakfietsen of kruiwagens de materialen halen. Dat scheelt in transportkosten en in afval.

 

Laboratorium

“Het enthousiasme bij Woonbedrijf over The Natural Step is naar ons bedrijf overgewaaid”, zegt Cas. “We hebben hier in Hanevoet een ‘levend laboratorium’ gemaakt van de eerste twaalf woningen. We kunnen er nieuwe dingen uitproberen.

 

Zo hebben we geleerd dat we niet meer met het schadelijke ammoniak hoeven schoon te maken. Kozijnen worden nu met een microvezeldoek gereinigd. De groen uitgeslagen muren krijgen een behandeling met enzymen, een natuurlijk melkzuur dat alg en mos doodt. Kortom, we hebben van alles uitgetest om te zien hoe het werkt met duurzame producten. Die zijn beter voor onze medewerkers, de omgeving en uiteindelijk ook voor de generatie na ons. Zo kunnen we de komende 25 jaar de wijk Hanevoet op een verantwoorde manier goed onderhouden.”

 

Samenspraak

Even verder komen we bewoner Hans Bommezijn tegen. Hij vindt het heel goed dat Woonbedrijf extra aandacht besteedt aan duurzaamheid: “We hebben regelmatig contact over de verbeteringen aan de woningen en Woonbedrijf staat altijd open voor een gesprek. Dat is prettig. De kleuren die nu gebruikt worden, zijn bij de vorige renovatie in samenspraak bepaald. Het is prima dat die blijven.”

comments powered by Disqus

The Natural Step 

Duurzaamheid is een nogal breed begrip, maar de vier uitgangspunten geven meer duidelijkheid:

  • de bodem mag niet uitgeput worden;
  • er mogen geen schadelijke chemisch stoffen gebruikt worden;
  • de materialen mogen de natuur niet aantasten;
  • er moet aandacht voor de mensen zijn.