24 juni 2014 

Woonbedrijf geeft groene huurders de ruimte

In de Aireywijk in Genderdal (Gestel) bouwt Woonbedrijf voor ‘groene huurders’ 68 appartementen (waarvan 12 appartementen voor een bijzondere doelgroep) en 14 rijtjeswoningen voor ‘groene huurders’. Deze energieneutrale sociale huurwoningen zijn speciaal bestemd voor mensen met een duurzame leefstijl. Wie zijn deze huurders? En op welke manier helpt Woonbedrijf om ze ‘groen’ te laten wonen en leven?

 

Bijzondere kans

Aan de Eindhovense Karel de Grotelaan zijn onlangs 3 appartementsgebouwen en 12 woningen gesloopt door Woonbedrijf.

 

Groene huurders Rick van der Heijden, Nelleke Visser en Pieter Meulendijks hebben genoeg ideeën voor de invulling van de lege plekken. Ze reageerden vorig jaar op een oproep van Woonbedrijf, om samen de duurzaamste buurt van Eindhoven te maken. “De kans die je hier krijgt om met anderen bewust samen te leven, is heel bijzonder”, vinden Nelleke, Pieter en Rick.


Bewuste keuzes

“Er wordt ongelooflijk veel verspild in de wereld. Het is heel fijn om samen met anderen ideeën uit te wisselen over hoe het beter kan”, aldus Nelleke. “De een zoekt het in energie besparen of het delen van een auto, de ander in een eigen moestuin. We zijn verschillend, maar we hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen.”

 

Pieter vult aan: “Ik rij voor mijn werk elke dag auto en houd van oldtimers. Dat klinkt vreemd, want die zijn vervuilend, toch? Maar we kunnen als samenleving niet altijd zonder auto’s. Waar het om gaat, is de vraag hoe je er bewust mee kunt omgaan. Dat is voor mij de essentie van een groene levensstijl: bewuste keuzes maken.”

 

Inzet beloond

Om in aanmerking te komen voor de woningen en appartementen, geldt niet de inschrijftijd van de huurder, maar de inzet. Groene huurder word je dus niet zomaar.

 

“We zijn vorig jaar met een hele grote groep van 65 huishoudens aan dit avontuur begonnen”, zegt Rick. “Er zijn veel overlegmomenten geweest: we zijn gaan kijken naar een vergelijkbaar project in Utrecht om daarvan te leren, en we hebben werkgroepen en workshops op touw gezet. Woonbedrijf heeft ons daar uitstekend in begeleid. We zijn door Woonbedrijf ‘getraind’ om met elkaar te discussiëren, verschillen te overbruggen en als groep besluiten te nemen.”

Pieter vervolgt: “Nu is het moment gekomen dat we de organisatie overnemen en het zelf gaan doen. Inmiddels is er een ‘harde kern’ over van 23 huishoudens. Dat zijn de échte groene huurders die nieuwe geïnteresseerden gaan informeren en inspireren. Er hebben zich al 45 huishoudens ingeschreven voor de informatieavonden in juni!”

Eind 2015 levert Woonbedrijf de eerste woningen en appartementen op. Woont u in de Aireywijk in Gestel en heeft u nog goede tips of ideeën voor de groene huurders? Neem dan contact op met groenehuurders@woonbedrijf.com.


 

Inspraak

Woonbedrijf neemt het ontwerp en de bouw van de woningen en appartementen voor haar rekening. Maar de groene huurders hebben er ook hun stempel op kunnen drukken. Rick: “We hebben onze wensen met betrekking tot isolatie en energievoorzieningen, zoals windturbines en zonnecollectoren, aan Woonbedrijf meegegeven. Daar is een ‘passieve woning’ uitgekomen: een woning die zo min mogelijk energie verbruikt.”

 

Wat de groep ook voor elkaar heeft, is dat er een gezamenlijke ontmoetingsruimte komt in één van de woningen. Nelleke: “In zo’n huiskamer kan van alles georganiseerd worden, ook voor de bestaande bewoners uit de buurt. Een eetclub zou leuk zijn. Dan profiteert iedereen mee van de oogst uit te moestuin."

comments powered by Disqus