​Zeven soorten groen op het dak van Flipside

 

Bij Artspace Flipside komt u allerlei vormen van kunst tegen: schilderijen, muziek, fotografie, licht, dans, video, architectuur, keramiek of een levensgroot kunstwerk. Het gebouw is óók een soort proeftuin voor duurzame oplossingen. Zoals een groen dak met bijenkasten.

 

Wat is Flipside?

“Filside wil mensen uit de buurt kennis laten maken met kunst”, zegt Luk Sponselee van Flipside. Flipside huurt het gebouw van Woonbedrijf en is onderdeel van het 'Laboratorium Tarwelaan' in Woensel. Samen met BIEB, JC54 en buurtbewoners worden er allerlei activiteiten opgezet. Bewoners aan zet!

 

Er is van alles te doen en te beleven:

 

  • 17 ateliers;
  • Tentoonstellingen;
  • Muzikale voorstellingen;
  • Meedoen aan een workshop;
  • Flipkids op woensdagmiddag;
  • Culturele projecten van buurtbewoners.

 

Kijk voor meer informatie op de website van Flipside.

 

Groen dak op Flipside

Luk: “Dit gebouw is perfect als proeftuin om slim na te denken over duurzame oplossingen voor gebouwen. Het dak moest vervangen worden. We kozen toen samen met Woonbedrijf voor een duurzame oplossing."

 

Het werd een dak met Sedum. Dat betekent dat het dak is bedekt met zeven soorten vetplanten. Deze verdampen weinig water en kunnen dus veel water vasthouden. Het dak isoleert goed. Zo blijft het gebouw langer koel in de zomer en langer warm in de winter.

 

Flipside-honing

Op het dak zette imker Ruud van Imkerij de Walhut vier bijenkasten. Ruud: “Bijen doen het goed in de stad. In de buurt van Flipside zijn lindelanen, kastanjelanen en in de voortuinen staan veel bloeiende planten.” De honing die de bijen leveren, wordt als Flipside-honing verkocht bij buurvrouw ‘Inge’s eettafel’.

 

Gaskraan dicht

Luk: “Dit zijn onze eerste stappen op weg naar het eerste cultuurcentrum in Nederland waar de gasleiding helemaal dicht kan. De volgende stap is de voorkant van het gebouw."

 

Architect en ontwerper Tom Veeger: “Flipside wil zonnepanelen tussen het groen. Daar is deze gevel goed voor te gebruiken. Bij Flipside kunnen we laten zien wat duurzaamheid is en wat het oplevert.”

 

Nog veel ideeën

“Klaar? Nee, dat is het nooit.” De ogen van Luk beginnen te twinkelen. “Ik heb nog zoveel ideeën. “Wat doen we bijvoorbeeld met het regenwater dat hier op het dak valt? Dat kunnen we opvangen voor het doorspoelen van toiletten, schoonmaken en wassen.

 

En als we hier tegenover nou eens een moestuin aanleggen waar kinderen en volwassenen hun eigen aardappels, groenten en fruit verbouwen? Als het past bij de buurt, geloof ik dat mensen er ook goed voor zorgen.”

 


 


 

comments powered by Disqus