1 december 2014​

En ze houden van salsa dansen

In Drents Dorps (Strijp) woont een bijzonder vierjarig meisje. Bij haar geboorte liep ze ernstig hersenletsel op. Elke dag vecht ze zich dapper door een intensief revalidatieprogramma heen. Gelukkig hoeft ze dat niet alleen te doen. Haar ouders en maar liefst 16 vrijwilligers uit de buurt - haar engelen - ondersteunen haar daarbij. Team Feline krijgt er een stralende lach, lieve knuffels en salsa-les voor terug.

 

Een keer per maand is het Drents Dorp Hoofdkwartier, gevestigd onder het bekende Strijps bultje, een soort open keuken. Dan wordt er door en voor bewoners gekookt, gegeten en gedanst. De ingrediënten komen meestal uit de moestuin in de wijk. Vanavond is het thema ‘Oktoberfest’ en staat er natuurlijk zuurkool met Beierse braadworst op het menu.

 

Terwijl de grote pannen pruttelen op het vuur en de Drents Dorpenaren binnendruppelen, hebben we een gesprek met Bryan Tevreden en Nadine Roeleveld. Hun dochtertje Feline is er ook bij. Ze is alles wat je van een vierjarig meisje verwacht: lief, vrolijk en speels. Dan pas valt op dat Feline stevig moet worden vastgehouden.

 

“Feline is ernstig beperkt in haar motoriek, als gevolg van de problemen bij haar geboorte. Ze kan niet zelfstandig zitten. Maar het is een pienter meisje, dat heel goed kan aangeven wat ze wel en niet wil. Ze verbaast me nog steeds door alles wat ze leert. Voor de buitenwereld is Feline gehandicapt, maar zo noemen we het zelf niet”, zegt Nadine.

 

Team Feline

Aan de andere kant van de tafel zitten Marion Wesseling en Ria van der Meijden. Beiden zijn vrijwilliger in het Drents Dorp Hoofdkwartier. Sinds het begin van dit jaar ondersteunen ze Feline bij haar vele lichamelijke oefeningen. En ze helpen Bryan en Nadine door regelmatig te koken, met een luisterend oor en door er gewoon voor hen te zijn.

 

Marion en Ria kwamen met de familie in contact, naar aanleiding van een oproep die Bryan plaatste in het wijkblad. Bryan: “We hebben de keuze gemaakt om het revalidatietraject van Feline zelf ter hand te nemen. Maar dat kunnen we niet zonder hulp van anderen. Vandaar onze oproep, waar maar liefst 16 buurtbewoners op reageerden. Negen daarvan helpen ons nu wekelijks, tot wel drie keer per week en de rest is backup. De club is nog steeds compleet. Echt ongelooflijk dat er zoveel engeltjes zijn.”

 

Toen Marion de oproep las, pakte ze direct de telefoon. “Ik las het verhaal. Dat was geen medelijdenverhaal, maar juist heel krachtig. Nu help ik Feline bij haar kruipoefeningen en ben ik een soort geadopteerde oma! Bovendien heb ik mijn eigen buurtgenoten hierdoor ook beter leren kennen.” Ook Ria hoort bij de vaste krachten. “Bryan heeft een presentatie gegeven over het revalidatieprogramma van Feline. Toen was ik verkocht. Bovendien zijn Bryan en Nadine kanjers. Dat vinden we allemaal.”

 

Als bedankje voor de vrijwilligers, geven Bryan en Nadine regelmatig salsa-les tijdens de maandelijkse eetavonden in het Hoofdkwartier. Nadine: “Deze vrijwilligers zijn vrienden geworden. Ze zijn onderdeel van ons leven.”

 

Dutch Design Week

De dagelijkse behandelprogramma’s van Feline zijn zwaar. En kostbaar. Twee keer per jaar reist het gezin af naar Amerika (binnenkort mét Marion), voor begeleiding, training en evaluaties. Bryan: “Feline is het middelpunt van ons leven. We kunnen in onze situatie niet meer fulltime werken. Omdat ook het revalidatieprogramma een prijskaartje heeft, hebben we Stichting Feline opgericht. Daarmee dekken we een deel van onze kosten.”

 

Behalve via de stichting, komen donaties ook uit andere hoeken, bijvoorbeeld via de Dutch Design Week. De afgelopen editie van dit evenement lieten trotse bewoners er hun zelfgemaakte designstukken zien en werd er speciaal ‘Feline-aardewerk’ verkocht: bekers, kopjes en bordjes met een vrolijke beeltenis van haar erop en de tekst ‘Zij die geluk brengt’. Want dat is wat Feline betekent. Voor een heleboel mensen in Drents Dorp.

 

comments powered by Disqus

Stichting Feline

Wilt u Feline ondersteunen in haar intensieve revalidatie-traject? Word dan ambassadeur van Stichting Feline. Op www.felinetevreden.nl kunt u een donatie doen. Ook leest u op deze website meer over het team van vrijwilligers en kunt u Feline volgen via filmpjes en haar logboek.