30 maart 2018

Havenhof: 94 duurzame woningen in het hart van Eindhoven

Midden in het centrum van Eindhoven bouwden Woonbedrijf en Vestide 38 stadswoningen en 56 woonruimtes voor studenten. Vlak voordat de bouw klaar was, spraken we met Ilse en Roelof. Zij hadden heel veel zin om in hun splinternieuwe én duurzame studentenwoning te gaan wonen!

 

Havenhof heeft een ideale locatie

Roelof: “Elke dag fiets ik langs deze locatie op weg naar de TU/e. De locatie is ideaal. Bovendien woon ik nu in een piepkleine kamer en deel ik mijn badkamer en keuken met huisgenoten. Ik kijk ernaar uit om hier mijn vrienden uit te nodigen, maar eerst nog even een rondje langs wat woonwinkels maken”, zegt hij met een vrolijke grijns.

 

Eerste bewoners Havenhof 

 

“Ik heb zoveel zin om hier te gaan wonen”

Ilse zocht al langer naar een eigen appartement. “Ik woon nog zeker drie jaar in Eindhoven voor mijn studie aan de TU/e en wil graag iets voor mezelf. Toen ik hoorde dat er een woonruimte voor mij bij zat, dacht ik: yes, hier ga ik wonen!”

 

Ze staat te stralen in haar nieuwe appartement. “Het maakte me eigenlijk niet uit welke ruimte ik zou krijgen. Allemaal zagen ze er mooi uit. Ik heb zoveel zin om hier te gaan wonen.”

 

Woningen met en zonder huurtoeslag

Roelof maakte een lijst van de woningen met en zonder huurtoeslag. “Ik wist dat ik alleen de woningen met huurtoeslag kon betalen.” Het liefste wilde hij een appartement op de begane grond. “Maar”, zegt hij: “Zo vanuit de tweede etage met die mooie brede vensterbank en uitzicht op de binnenhof, dat voelt ook goed.”

Eerste bewoners Havenhof

Woningen Havenhof

Voor studenten heeft Havenhof 41 zelfstandige woningen en 15 kamers met gedeelde voorzieningen. Ook zijn er twee typen stadswoningen: boven- en benedenwoningen. Deze hebben een woonkamer met open keuken, twee slaapkamers, een badkamer met tweede toilet, een eigen buitenruimte en parkeerplaats. Alle woningen zijn verhuurd.

 

Slim, groen en duurzaam

Voor Ilse was het duurzame karakter van Havenhof belangrijk bij haar keuze. “Ik probeer bewust te leven, ben vegetariër en draag graag mijn steentje bij aan de natuur en duurzaamheid. Het is fijn dat we straks allemaal gevoel hebben voor ‘groen wonen’ en ideeën uitwisselen.”

 

Roelof benadrukt de praktische kant van een nieuw en duurzaam gebouw: “Alles is goed geïsoleerd en de techniek is betrouwbaar. Het gebouw heeft zonnepanelen en de verwarming en warmwatervoorziening zijn deels elektrisch. Je verbruikt dus minder energie en je woont comfortabeler.”

 

Eerste bewoners Havenhof 

 

Natuur en duurzaamheid in de stad

Ine Hoomans is senior klantbeheerder bij Vestide: “Duurzaamheid is belangrijk bij Havenhof. We kozen bijvoorbeeld voor zonnepanelen, een dakbedekking van sedum en energiezuinige apparatuur in de studentenwoningen. Ook krijgen stadsdieren zoals vogels, vlinders en bijen een plekje.

 

We vinden het belangrijk dat hier mensen komen te wonen die nadenken over minder energieverbruik en meer duurzaam leven.”

 


 

comments powered by Disqus