19 december 2016

Van Woonwinkel naar woning

Onze oude Woonwinkel aan de Europalaan is helemaal veranderd. Woonbedrijf heeft er namelijk 48 appartementen gebouwd, speciaal voor één of twee personen. We verhuren ze op een bijzondere manier: als flexwoningen.

Wat is flexwonen?

Flexwonen is voor mensen die met spoed een woning zoeken maar te weinig inschrijftijd hebben. Ook is flexwonen voor mensen die een tijdelijke woning zoeken. Bijvoorbeeld vanwege werk, iemand die voor het eerst op zichzelf wil wonen of die door een verbroken relatie snel een woning nodig heeft.

Meer over flexwonen

 

Samen op jezelf

Hanneke Pistauer gaat in zo’n flexwoning wonen. Zij komt vandaag kijken naar haar nieuwe appartement. Ze straalt. “Groot!” is haar eerste reactie. “Ik woon al op mezelf, maar ik moet de keuken en badkamer delen. Er wonen straks natuurlijk veel meer mensen in het gebouw, maar ik heb alles voor mezelf. Ik ben helemaal blij!” Hoe gaat zij haar woning inrichten? “Met veel posters en festivalvlaggen”, zegt ze.

 

Bijzondere eerste bewoners

Senior klantbeheerder van Woonbedrijf Ineke Kitsz laat vandaag de woningen zien aan de eerste tien bewoners. Dat zijn jongeren die woonbegeleiding krijgen van het Leger des Heils, Stichting Neos, Sint Annaklooster of Het Venster. Zo kunnen de jongeren weer een stap verder te zetten om zelfstandig te wonen.

 

Ook gaat er een aantal woningen naar vergunninghouders. Dat zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De andere woningen verhuren we als flexwoningen.

 

 

 

 

Duurzaam en kleurrijk

In de Woonwinkel lag een bijzondere tegelvloer, die 25 jaar geleden is ontworpen door kunstenaar Peter Struycken. Deze tegelvloer is blijven liggen. Het gebouw is verder heel kleurrijk ingericht.

 

Gebiedsbeheerder van Woonbedrijf Johan Wernaert herkent het gebouw bijna niet terug. Terwijl hij er toch jarenlang heeft gewerkt! “Er zijn slimme keuzes gemaakt. Ik had nooit verwacht dat er 48 appartementen in zouden passen. Ze zijn heel verrassend ingedeeld. Niet één woning is hetzelfde.”

 

Johan is trots op de duurzame keuzes. “Het complete gebouw wordt hergebruikt en er zijn milieuvriendelijke materialen gebruikt. Het ventilatiesysteem hergebruikt de warmte. Er wordt niet gestookt op gas én op het dak liggen zonnepanelen.”

 

 

 

 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Akeem Elmin is teamleider bij het Leger des Heils. Drie jongeren gaan via het Leger des Heils zo’n nieuw appartement huren.

 

“Zij gaan hier echt een mooie toekomst tegemoet, daar ben ik van overtuigd. Ze verdienen het ook. Complimenten aan Woonbedrijf dat zij haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft genomen. Dankzij woningen als deze, vinden mensen die buiten de boot vallen toch een plek.”

 

Bekijk ook het fotoalbum van deze nieuwe woningen.

  

comments powered by Disqus