30 maart 2018 

​De bewoners van Tivoli in Stratum voelen zich ‘echte Tivolianen’. Samen met senior klantbeheerder Fleur van Dijk lopen we een ochtend door deze buurt. Er gebeurt veel! Want de woningen krijgen een flinke opknapbeurt en wordt gesloopt en gebouwd.

 

09.00 uur: Giraffestraat

We ontmoeten Fleur in de Giraffestraat. In deze straat is Woonbedrijf volop bezig met de voorbereidingen voor het grote onderhoud van de woningen. Want Tivoli wordt steeds mooier. “We knappen de buurt in fases op. We hopen in 2019 helemaal klaar te zijn.”

 

Alle info over het groot onderhoud in Tivoli.

 

Medewerker Woonbedrijf in Tivoli Modelwoning in Tivoli 

09.15 uur: in de modelwoning

Samen met Jeannette Vos, voorzitter van de bewonersvereniging, en Linda Dirkx, projectleider bij Woonbedrijf, bekijken we de modelwoning.

 

Jeannette: “Het is belangrijk dat bewoners kunnen meedenken en meepraten. Iedereen is blij dat de isolatie flink verbeterd wordt. In veel woningen komen nieuwe keukens en badkamers. En dan zijn er nog een hoop extra mogelijkheden. Die extra mogelijkheden hebben wel gevolgen voor de huurprijs. Wij verwachten van Woonbedrijf dat ze de huurders daar goed over informeren.”

 

10.00 uur: gloednieuwe keuken

Bewoner in TivoliEls de Rooij woont al vijftig jaar in de Giraffestraat. Trots laat ze haar gloednieuwe keuken zien. “Ik woon hier al zo lang, dat dit de tweede keer is dat mijn woning wordt opgeknapt”, lacht Els.

 

Ze is heel tevreden over het werk: “Goed dat Woonbedrijf de woningen energiezuiniger maakt. Vroeger nam je het niet zo nauw met de stookkosten, maar we leven nu in een heel andere tijd. Ik leef zo duurzaam mogelijk.”

 

10.45 uur: welkom in Tivoli

In de Leeuwenstraat bellen we aan bij Ria Kinderdijk. Zij is lid van het welkomstcomité dat nieuwkomers in de buurt verwelkomt.

 

Bewoner in Tivoli 

 

Ze vertelt graag over de historie van Tivoli. “Vroeger was hier een groot natuurgebied dat doorliep van Geldrop tot Heeze. Deze huizen lagen ‘in the middle of nowhere’”, lacht Ria. “Ik woon hier al m’n hele leven. Als je hier eenmaal woont, wil je niet meer weg. Het maakt niet uit wie of wat je bent: iedereen is hier gelijk, zeg ik altijd.”

 

In dit artikel stelt het welkomstcomité zich voor.

 

11.15 uur: #positivoli

Sinds vijf jaar wonen Wessel Dragt, Luka Vromans en hond Bjørnson op de hoek van de Leeuwenstraat en Berenstraat. Wessel is letterschilder en maakte de spreuken op de bouwhekdoeken verderop in de wijk. Tivolianen verzamelden zelf de spreuken.

 

“Er is een hele campagne van gemaakt, #positivoli. Mensen mogen namelijk best wel positiever naar deze buurt kijken”, zegt Wessel.

 

Bibliotheekkastje in Tivoli #positivoli 

Aan de gevel van de woning hangt een bibliotheekkastje, gemaakt van sloophout uit de wijk. De boeken zijn te leen, voor iedereen in Tivoli.

 

Tivoli kreeg in 2016 4 bibliotheekkasten.

 

11.45 uur: nieuwe woningen

Wessel, Luka en Bjørnson nemen ons mee naar een van hun favoriete spreuken: ‘Tivolief’. Achter het bouwhek worden woningen gesloopt. Ze maken plaats voor nieuwe woningen, geschikt voor mensen van alle leeftijden.

 

#tivolief Duurzame sloop in Tivoli 

Fleur: “Daardoor kunnen ouderen uit de wijk gemakkelijker een kleinere woning in de eigen buurt vinden. We slopen duurzaam: waar mogelijk hergebruiken we de materialen die uit de huizen komen.”

 

Bewoner Tivoli12.00 uur: eerste keuze

   Onderweg naar onze laatste afspraak komen we Riet Biemans tegen. Fleur: “Riet woonde 45 jaar op de Neushoornstraat in een woning die we nu slopen. Ze gaat in een nieuwbouwwoning wonen!” Riet: ”Ik kreeg de eerste keuze van Woonbedrijf omdat ik de langste inschrijftijd heb van alle oud-bewoners van de woningen die worden gesloopt.”

 

12.30 uur: buurtinfowinkel

We sluiten af in de buurtinfowinkel in de Bisonstraat. Hier zit de bewonersorganisatie Stichting Tivoli i lov iT. Ook organiseren Woonbedrijf en onder meer de gemeente en de politie hier regelmatig spreekuren. Zij beantwoorden dan allerlei vragen van bewoners.

 

Vrijwilliger en gastvrouw Annelies Bazelmans werkt hier twee keer in de week. “Ik ben een soort manusje van alles. Ik probeer mensen met vragen of problemen naar de juiste instanties te verwijzen. En er is altijd tijd voor een kopje koffie en een goed gesprek”, zegt Annelies terwijl ze de koffie inschenkt.

 

Buurtinfowinkel Bisonstraat Tivoli 

 


 

comments powered by Disqus