18 december 2017

Wijkstudent, wijkagent en een 'echte Bennekelse'

De Bennekel in Gestel is een bonte, gezellige wijk. Er zijn veel voorzieningen, zoals winkels, scholen en een buurthuis. De mensen kennen elkaar goed. Samen met Manon Kok, senior klantbeheerder bij Woonbedrijf, lopen we een dag door de wijk.

 

13.00 uur: de voortuinen bekijken 

 

Buurtbeheerder Hendrie van Leuken is een bekend gezicht in de buurt. Hij voelt zich helemaal thuis in deze ‘wijk vol verhalen’.

 

We ontmoeten Hendrie in de Bennekelstraat. Vandaag let hij extra op de voortuinen. “We gaan natuurlijk niemand verplichten om bloemetjes in de voortuin te zetten. Maar als voortuinen overlast geven voor anderen, dan spreken we de bewoner erop aan. Vaak lossen mensen het onderling op.”

 

13.30 uur: koffie in de Buurtinfowinkel 

In de Tinelstraat zit de Buurtinfowinkel Bennekel. Hier zijn bewoners elke dag welkom voor een kopje koffie en een praatje. Elke dinsdagmiddag is er een inloopspreekuur. Dan zijn er medewerkers van Woonbedrijf, Lumens en WIJeindhoven aanwezig.

 

Ook wijkagent Peter van Hoeven is er dan. “Vragen die ik krijg gaan meestal over burenoverlast, parkeerproblemen of vervuiling. Op nummer één staat hondenpoep! Soms gaat het over hele persoonlijke dingen. De buurt ziet mij ook als vertrouwenspersoon.”

 

14.00 uur: een gezellige plek in de Pastoor Brockenflat  

Onderweg naar onze volgende afspraak zien we mevrouw Litsenburg en haar kleinzoon Jesse op het balkon staan. Ze woont sinds kort in de Pastoor Brockenflat. “Een flatgebouw speciaal voor senioren”, zegt Manon. “Een mooie en gezellige plek”, vindt mevrouw Litsenburg.

 

In 2015 bezochten we het Onderonsje in de Pastoor Brockenflat.

 

14.45 uur: Lumens in wijkcentrum De Dommel 

In wijkcentrum De Dommel ontmoeten we Ellen Reinders. Zij is wijkwerker bij Lumens, een organisatie die buurtbewoners die dat nodig hebben in contact brengt met bijvoorbeeld de gemeente, andere organisaties en mensen uit de wijk.

 

Ellen: “De overheid regelt niet meer alles. Mensen moeten steeds meer zelf doen. Lumens helpt daarbij. We verwijzen mensen naar de juiste instellingen en we ondersteunen initiatieven van bewoners. Zo kijken we nu of we een pompoentuin van de grond kunnen krijgen!”

 

15.30 uur: wijkstudent Hannah 

In De Bennekel wonen sinds een jaar ‘wijkstudenten’. Dat zijn studenten die een sociale studie volgen en zich acht uur per week vrijwillig inzetten voor de buurt, in ruil voor woonruimte.

 

Hannah Junge is zo’n wijkstudent. Ze is enthousiast over de wijk. “Ik ben hier warm ontvangen! Wat ik op school leer, kan ik hier in de praktijk brengen. Hopelijk kan ik jongeren meer bij de wijk betrekken met allerlei activiteiten, zoals taalles of dansles.”

 

16.00 uur: 'echte Bennekelse' Sylvia

 

Mustafa Ucar werkt bij Bouwservice en is in de buurt bezig met een opdracht. “Ik moest aan de overkant van de straat zijn voor een kapot toilet. Toevallig zag ik Sylvia. Leuk, die ken ik al jaren!”

 

Sylvia van Asperen heeft nog nét tijd voor een praatje. “Ik moet zo werken hoor, dus ik hou het kort”, lacht de ‘echte Bennekelse’. Ze woont in de straat waar ze is geboren. Manon kent haar ook: “Sylvia en ik hebben overleg gehad over een boom in een achtertuin een stukje verderop die overlast gaf. Dat gaan we oplossen!”

 

16.30 uur: samen lossen we het op 

Mohamed Muse Mursal woont inmiddels vier jaar op de Cavallilaan. Hij heeft Manon gevraagd om te helpen met het oplossen van zijn betalingsprobleem.

 

Manon: “Het is heel verstandig om contact op te nemen met Woonbedrijf wanneer er een betalingsachterstand dreigt te ontstaan. Samen zoeken we dan naar een passende oplossing en zorgen we ervoor dat de achterstand niet groter wordt. Ik vind het superknap van Mohammed dat hij er open over durft te zijn. Met hem is er inmiddels een passende betalingsregeling afgesproken.”

 

Ook een betalingsachterstand? Lees hier hoe we helpen.

 


 

comments powered by Disqus