9 oktober 2017

Vestide is er speciaal voor studenten die woonruimte zoeken in Eindhoven. Dit onderdeel van Woonbedrijf verhuurt ongeveer 3.150 kamers, studio’s en appartementen aan studenten uit binnen- en buitenland. Soms op bijzondere plekken, zoals een oud klooster. Buurtbeheerder Mark van der Woerdt laat een aantal van die plekken zien.

 

Schrijf je in en vind een kamer via de website van Vestide!

 

09.00 uur: prachtig oud klooster

Thomas van de Moosdijk staat ons al op te wachten als we vrijdagochtend aanbellen bij een prachtig oud kloosterpand in de wijk Hemelrijken. Hij woont met vijf huisgenoten in een van de vele gangen in het gebouw. Hij is afgestudeerd in toegepaste psychologie en start binnenkort met de opleiding Industrial Design. Daarnaast is hij studentenbeheerder voor Vestide.

 

 

Tomas: “Ik ben namens Vestide contactpersoon voor de 150 studenten die hier wonen. Ze kunnen me altijd aanspreken of bellen als er iets is. Zo nodig leg ik dan weer contact met Mark. Dat vind ik niet vervelend en het scheelt Vestide een boel geregel. Ik probeer studenten een beetje wegwijs te maken in Eindhoven, want dat is ook belangrijk.”

 

09.45 uur: van over de hele wereld

De volgende halte is de ’s Gravesandestraat. Mark: “Elk appartement in deze gebouwen is omgebouwd tot ‘mini-studentenhuis’. De woonkamer is een gemeenschappelijke ruimte geworden en de drie slaapkamers zijn nu studentenkamers. Er wonen ongeveer 200 internationale studenten.”

 

 

 

Deze week sluiten klantbeheerders Roberto Gartz en Pieter van der Horst de nieuwe huurcontracten af. Roberto: “Voor ons is de start van het nieuwe studiejaar van ROC, Fontys, TU/e en Design Academy een enorm drukke periode. De studenten komen van over de hele wereld: China, Singapore, Bulgarije en ga zo maar door.

 

De eerste vragen die ze stellen? Hoe werkt het internet en waar is de supermarkt”, lacht Roberto.

 

10.15 uur: aanspreekpunt voor studenten

Viktor Beelen is een van de weinige studenten die Nederlands spreekt, want er wonen vooral internationale studenten. Viktor is studentenbeheerder voor Vestide.

 

Viktor: “Medestudent Bart en ik zijn het eerste aanspreekpunt voor de bewoners. Je krijgt soms de gekste vragen, zoals ‘Waarom doet de stofzuiger het niet?’ ‘Nou, omdat de zak vol zit’. Meestal komen studenten bij mij als er spullen kapot zijn. Vestide verhuurt de kamers namelijk met een complete inboedel. Ik beheer een voorraad met allerlei spullen en kan meteen helpen. Zo hoeft Vestide er niet elke keer achteraan.”

 

11.00 uur: 303 splinternieuwe woonruimtes

Op het terrein van de TU/e staat Aurora, een splinternieuw gebouw van Vestide met 303 woonruimtes voor internationale studenten en promovendi. Mark: “Er zijn eenpersoonsstudio’s, tweekamerappartementen en groepswoningen.”

 

Op de bovenste etage ontmoeten we studentenbeheerder Jeffrey Schijns. Hij heeft het goed voor elkaar: “In ruil voor het werk voor Vestide mocht ik kiezen welke van de vrije woonruimtes ik wilde huren. Ik heb sinds een jaar het beste uitzicht van Eindhoven!”

 

 

 

Mark legt uit: “Zodra een bewoner niet meer studeert, beëindigt Vestide het huurcontract. Dat spreken we zo af. Natuurlijk geven we de studenten op tijd informatie over hun mogelijkheden. Sommigen vertrekken naar een andere stad, anderen blijven en huren bijvoorbeeld een woning van Woonbedrijf.”

 

11.45 uur: gezamenlijke ruimte

 

Op de begane grond van Aurora vinden we de gezamenlijke fietsenstalling, een wasserette en een ontmoetingsruimte. Dit is een belangrijke ruimte voor de studenten, want de meesten wonen alleen. Jeffrey vertelt dat de ontmoetingsruimte gezamenlijk is ingericht: “Dankzij het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf hebben we er echt iets bijzonders van kunnen maken.”

 

Lees meer over het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf.

 


 

comments powered by Disqus