3 juli 2017 

​Niet veel mensen kennen Oude Gracht in Woensel-Zuid. De wijk ligt in een prachtige, groene omgeving, rondom de oude oprijlaan van kasteel Eckart. Hoog tijd om er eens een kijkje te nemen. Buurten! liep mee met senior klantbeheerder Petra van Kessel en zag hoe nieuwbouw Oude Gracht nóg mooier maakt.

 

15.00 uur: nieuwe, energiezuinige woningen

In 2015 besloot Woonbedrijf om de 56 duplexwoningen aan het Coriolanuspad, de Thomaslaan, het Anténorpad en het Amphionpad te slopen en te vervangen door 54 gezinswoningen.

 

Deze mooie, nieuwe woningen zijn zo’n 100m2 groot. Ze zijn goed geïsoleerd, energiezuinig en hebben vloerverwarming. Op sommige woningen liggen zonnepanelen en de andere woningen hebben een warmtepomp. En ze passen prachtig in de wijk omdat ze op dezelfde plek staan als de oude woningen.

 

Petra vertelt trots: “En weet je wat pas écht bijzonder is? Het zijn sociale huurwoningen! De huurprijzen passen bij onze doelgroep: mensen zonder een grote portemonnee.”

 

15.30 uur: genieten van de zon

We lopen met Petra een rondje door de buurt. Woonbedrijf verhuurt er ook appartementen in zes flats die parallel aan de Kennedylaan liggen. Elk gebouw heeft 8 verdiepingen en 51 appartementen. Bewoner Christiaan geniet lekker van de zon op zijn balkon. “Ik woon hier sinds december met mijn hond Paris. Het bevalt ons prima. Zeker als het zo’n mooi weer is als vandaag.”

 

16.00 uur: genieten van de natuur

Meneer Van Santvoort woont ook in zo’n appartement. Hij komt net terug van een lange wandeling met hond Lex. “Ik voel me wel eens schuldig”, zegt hij. “Ik geniet van de prachtige natuur hier, mag mooie wandelingen maken en krijg er ook nog voor betaald met mijn pensioen!” “Daar heeft u toch ook altijd hard voor gewerkt?”, reageert Petra meteen. “U heeft het verdiend!”

 

16.30 uur: meten en kijken

De toekomstige bewoners van de nieuwe woningen mogen vanmiddag in een van de huizen kijken, tijdens een speciale informatiebijeenkomst.

 

 

 

Spannend, vindt Dominique van den Broek. Samen met haar zoontje Jaemian en haar moeder Evelien komt ze de woning inmeten. “De raamkozijnen, de zithoek; ik wil het allemaal precies weten, zodat ik weet of mijn spullen passen. Het voelt echt ontzettend luxe om in een gloednieuw huis te gaan wonen. Zeker als je altijd bij je ouders hebt gewoond. Die wonen hier vlakbij”, lacht Dominique.

 

Bij de verhuur van de woningen hielden we rekening met het verjongen van de wijk”, legt Petra uit. “Zo willen we zorgen voor een leefbare en gevarieerde buurt.”

 

17.00 uur: klushulp

Voor de bouwplaats staat een enorme bus. Het is de ‘Coffee & Tools’ bus van bouwbedrijf Stam + De Koning. In de bus spreken we met chauffeur/ klusman Sjaak Verduijn.

 

“Je kunt mij huren als je hier komt wonen”, lacht Sjaak. “Elke bewoner krijgt een ‘knipkaart’. Hiermee kunnen zij spullen uitzoeken die zij hard nodig hebben. Een rol tape, een verfbakje, een rolmaat, noem maar op. Dat kost een paar knipjes. En ze kunnen mij als klushulp inschakelen. Voor een hele kaart kunnen bewoners me twee uur inhuren!”

 

18.00 uur: de jongste bewoner

“Wij zorgen straks voor de allerjongste bewoner van deze nieuwe buurt”, grapt Martijn Derksen. “Heel fijn dat we zoveel keuzemogelijkheden kregen”, zegt zijn vrouw Lisanne. “We lieten een kamer opdelen, zodat allebei de kinderen een eigen kamer krijgen. Straks mogen we kijken hoe het is geworden.” Martijn: “Het zal in elk geval heel wat anders zijn dan ons kleine flatje in Gestel!”

 

Update: de eerste bewoners hebben de sleutel al!

 


 

 

comments powered by Disqus