10 april 2017

De buurt Lakerlopen in Tongelre is voor een groot deel gesloopt en opnieuw gebouwd. Woonbedrijf verhuurt er 407 woningen. Buurtbeheerder Johan van de Sanden kent Lakerlopen en de bewoners goed. Samen met klantbeheerder Heleen Groot vertelt hij over al het moois uit de buurt.

 

09.30 uur: opgeknapte binnentuin Haagdijk

We beginnen in Haagdijk en ontmoeten bewoners Toon, Frank en Rinus. Zij namen het initiatief om de binnentuin van Haagdijk op te knappen. Toon: "Woonbedrijf gaf ons de kans om er iets moois van te maken. We betrokken alle bewoners erbij, werkten ons plan uit én deden de inkopen."

 

Rinus is trots: "We kozen voor loungebanken, parasols en mooie plantenbakken met palmen, schapengras, lavendel en buxus. Deze planten kunnen we zelf goed onderhouden. De buxus blijft lang groen en de lavendel ruikt lekker. De palmen geven een echt zomers gevoel."

 

Heleen de Groot: "Fantastisch dat bewoners dit doen. Dat willen we graag. En er zijn meer van dit soort initiatieven in Tongelre. Aan de Kempensebaan ligt bijvoorbeeld een groot binnenterrein waar bewoners van alles organiseren."

 

10.15 uur: snel gerepareerd 

Vakman Ronnie belt aan bij Toon en zijn vrouw Hennie. "Ik hoorde dat jullie voordeur niet goed sluit?" Een kwartier later is het probleem al opgelost. "Dit gebouw heeft heel weinig onderhoud nodig. De bewoners zijn er in 2014 komen wonen en dit is pas de tweede melding die we krijgen."

 

 

11.00 uur: nooit meer weg uit Lakerlopen

Hennie vertelt dat ze dolgelukkig is met haar mooie appartement: "We wilden na vijfentwintig jaar terug naar Tongelre. Toen we hier voor het eerst binnenstapten, zei mijn man: "Dit is het. Wij gaan hier nooit meer weg." Jong en oud woont door elkaar. Heerlijk dat we onder de jonge mensen zijn."

 

11.30 uur: genieten van het uitzicht 

Genietend van het uitzicht over Lakerlopen maken we een praatje met Frank. Voordat hij naar Haagdijk verhuisde, woonde hij er tegenover. Frank is geboren en getogen in Tongelre. Ook zijn schoonouders wonen vlakbij. "We hebben alles bij de hand. Als het wat minder gaat met onze gezondheid, hoeven we hier niet weg."

 

12.15 uur: een praatje maken met mensen 

Buurtbeheerder Johan ziet Riek lopen. Ze krijgt een dikke knuffel.

 

Johan: "Ik vind een praatje maken met mensen het allerleukste. Zo weet ik wat er speelt in de buurt. Als het nodig is, kan ik het ijs breken of bemiddelen. Ik ken Riek inmiddels goed, ze is actief bij Stichting Wijk- en Huurderbelangen Lakerlopen (SWHL). Ook is ze betrokken bij het terugplaatsen van het Mariabeeld op het poortgebouw aan de Bosboomstraat."

 

13.30 uur: beeld Maria komt terug

Riek loopt met ons mee naar het poortgebouw, waar het Mariabeeld straks weer staat. Ze vertelt dat het Mariabeeld een hele reis heeft gemaakt.

 

"Tijdens de renovatie belandde ze in de opslagruimte van Woonbedrijf. Vijftien jaar later werd ze gevonden, toen Woonbedrijf ging verhuizen. Nu is het beeld schoongemaakt en woont ze even in het atelier van kunstenares Lennie van Vugt. Kinderen uit de buurt helpen met het maken van een nieuwe nis voor Maria. En in mei 2017 is ze weer terug in Lakerlopen."

 

14.15 uur: Lakerlopen is een sociale wijk 

Tegenover het poortgebouw waar Maria komt, staat het huis met Jozef. Daar ontmoeten we Gwendolyn met haar gezin. Als studente woonde zij al in Tongelre: "Ik vind het een ontzettend sociale wijk. Voor de kinderen is het geweldig, met veel ruimte en genoeg speeltuintjes. Onze wijk voelt als een soort oase midden in de stad. Zo pittoresk en mooi."

 


 

comments powered by Disqus