22 maart 2014

 

In het district Woensel-Zuid verhuurt Woonbedrijf ruim 3.900 woningen. De laatste jaren is er veel gebeurd. In 1999 startte de wijkvernieuwing in De Barrier en werd er geïnvesteerd in renovatie, nieuwbouw, de woonomgeving en leefbaarheid. Ook kreeg de voormalige Pastoor van Arskerk (Elf13) een nieuwe bestemming. We liepen een dagje mee met gebiedsbeheerder Tineke Soeters en zagen dat Woonbedrijf en de bewoners van Woensel-Zuid flink aan de weg timmeren.

 

13.00 uur:

Bij de ingang van Elf13 komen we Tineke Soeters tegen. Elf13 is de naam van de compleet op z’n kop gezette Pastoor Van Arskerk. Tineke: “Woonbedrijf is sinds 2005 eigenaar van het kerkgebouw en de pastorie. Afgelopen jaren heeft deze plek een grote metamorfose ondergaan. Nu zijn hier onder andere een tandarts, huisarts, vier zorgorganisaties en een trainingsbureau gevestigd. En net zo belangrijk: voor buurtbewoners staat de deur altijd open.”

 

13.30 uur:

In Elf13 ontmoeten we Ardy Faasen. Hij is huismeester namens Combinatie Jeugdzorg. Dat is de grootste huurder in het pand. Ardy heeft bij Woonbedrijf een reparatieverzoek ingediend. Ardy: “Rond de jaarwisseling was er een flinke storm waarbij er een aantal pannen van het dak is afgewaaid. Daardoor is er een lek ontstaan. De lekkage is inmiddels verholpen.” Tineke: “Het dak is goed afgedekt en er zijn nieuwe dakpannen besteld bij de leverancier. We zitten er bovenop!”

 

14.00 uur:

Op de hoek van de Keldermansstraat en de Willem van Noortlaan bouwt Woonbedrijf 36 appartementen voor jongeren tot 23 jaar. Het is de laatste fase van de wijkvernieuwing van De Barrier. Op 1 juni moet de bouw afgerond zijn.

 

Tineke bekijkt samen met Mark Peters, uitvoerder bij Stam + De Koning Vastgoed en Bouw, de plannen. Dat doen ze op het dak, tussen de zonnepanelen. Mark: “Elk appartement is straks aangesloten op een zonnecollector-systeem. Dat is een bewuste, duurzame keuze.”

 

Als ze weer met beide benen op de grond staat, belt Tineke aan bij de buren van het nieuwe appartementengebouw. Tineke: “Ik maak even een praatje met de familie Douw. Tijdens de nieuwbouw informeer ik de naaste buren zo goed mogelijk over de gang van zaken. Bovendien zijn deze mensen erg benieuwd naar hun nieuwe buren!”

 

14.45 uur:

Tineke heeft een melding binnengekregen over een splinterende houten balustrade in het gebouw van Stichting SWZ (Stichting Werken en Zorg) aan de Palladiostraat. Tineke: “SWZ richt zich op mensen met een lichamelijke of meervoudige beperking en mensen met niet aangeboren hersenletsel. Woonbedrijf is eigenaar van het pand waar cliënten van SWZ wonen en hun dagbesteding hebben. Als blijkt dat de balustrade inderdaad hersteld moet worden, dan gaan we daar natuurlijk voor zorgen.”

 

15.15 uur:

Op de Hans Vredeman de Vriesstraat staat Kees Paters, medewerker van de Bouwservice, klaar om te beginnen aan een reparatieklus. Hij komt vandaag bij de familie Yildez een frontje van een keukenkastje repareren. In 2007 zijn de woningen in deze straat opgeleverd. “De keuken is dus bijna zeven jaar oud, maar er zit nog gewoon garantie op”, zegt Tineke.

 

15.30 uur:

Op de hoek van de Cornelis Dankertsstraat zijn meneer Eckenbach en mevrouw Berger aan het werk in de voortuin van hun woning. “Daar moet nog veel aan gebeuren”, erkent meneer Eckenbach. Hij heeft er nog nauwelijks tijd voor gehad, want het stel woont nog maar een paar dagen in de woning.

 

Buurtbeheerder Jan van Kollenburg van Woonbedrijf had al in de gaten dat er verhuisd werd en is nieuwsgierig naar de plannen voor de tuin. “Deze mensen gaan er iets moois van maken. En dat is fijn om te horen, want het onderhoud van de tuin is de verantwoordelijkheid van de bewoners. Als ik zie dat er ergens verwaarlozing optreedt, spreek ik mensen daarop aan.”

 

15.45 uur:

Mevrouw De Poorter woont op de Cornelis de Vriendtstraat en heeft vandaag bezoek van Erwin Duisters, medewerker van Bouwservice. Hij komt de maten opnemen van een van de slaapkamerramen. Want mevrouw De Poorter wil graag een individuele verbetering laten doorvoeren in haar woning: “Nu slaap ik nog boven, maar over een tijdje wil ik beneden gaan liggen. Dan wil ik graag een raampje kunnen openen voor de frisse lucht”, zegt ze.

 

Tineke legt uit hoe een individuele verbetering in z’n werk gaat: “Eerst komen we de situatie bekijken en vervolgens maken we een offerte. Nadat mevrouw de offerte heeft goedgekeurd, gaat Bouwservice de klus inplannen en uitvoeren.”

comments powered by Disqus