24 juni 2014

 

In Woensel ligt Vaartbroek. Deze buurt is vooral bekend vanwege het mooie Amandelpark en het winkel- en gezondheidscentrum. In Vaartbroek staan ongeveer 1.200 woningen, waarvan Woonbedrijf er veel verhuurt. In de buurt wonen veel verschillende nationaliteiten. Met gebiedsbeheerder John Dierking lopen we een middag door de buurt om te zien en te horen wat Woonbedrijf samen met bewoners voor elkaar krijgt in Vaartbroek.

 

13.00 uur:

In De Sonnewijzer, een huiskamerproject aan de Sonseweg, ontmoeten we John Dierking. Hij is druk in gesprek met medewerkers van GGzE. John werkt al bijna zeven jaar in Vaartbroek.

 

De Sonnewijzer heeft een belangrijke rol gespeeld in de veranderingen die in Vaartbroek hebben plaatsgevonden, aldus John: “In deze huiskamer vinden spreekuren plaats voor bewoners. Door te weten wat er speelt in de wijk, kan er eerder actie worden ondernomen. Met positieve resultaten: dankzij de intensieve samenwerking tussen politie, gemeente, Woonbedrijf en andere partijen, is het aantal inzetten door de politie gedaald.”

 

13.30 uur:

Bewoner Mike Crooymans woont op de Sonseweg. Hij is een bekend gezicht in de buurt en kan volop genieten van de groene omgeving. Afgelopen jaar heeft Woonbedrijf de tuinen flink aangepakt, en daardoor is er veel veranderd, zegt Mike: “Je kunt nu veel beter zien wat er gebeurt in de straat. Ook als er overlastsituaties dreigen te ontstaan. Op zo’n moment stap ik erop af, of ik maak er melding van.”

 

Mike poseert met hond Betsy bij een zijgevel met een bijzondere afbeelding. Samen met bewoners heeft een kunstenaar in een aantal ontwerpsessies gezocht naar het DNA van de bewoners. Dit is als kunstwerk te bewonderen op de zijgevels van de woningen aan de Sonseweg.

 

14.00 uur:

We hebben een afspraak met Arthur van Gansewinkel in het Amandelpark. Op de achtergrond is de bekende bokkentuin te zien. Arthur woont in de Abrikozenstraat en heeft Vaartbroek al tientallen keren op de foto gezet. Hij is een van de vaste fotografen voor de website eindhoven-in-beeld.nl. Arthur fotografeerde bijvoorbeeld de Amandelpoort en het Louis Buelens-monument, maar hij is ook op ontelbaar veel andere plekken te vinden met zijn camera.

 

14.45 uur:

Aan het groene Amandelpark ligt het appartementengebouw Amandelpark: een gebouw met 114 woningen voor mensen van 55 jaar en ouder dat in 2000 is gebouwd. In dit gebouw zorgt Woonbedrijf voor het periodieke onderhoud en de schoonmaak van de gezamenlijke ruimten, zoals de trappenhal en de entree.

Bewoonster mevrouw Van Gorp geniet van het uitzicht over het park. “Ik woon hier al bijna 15 jaar en zit hier fijn: het park is mooi en de winkels liggen om de hoek. Het gebouw is over het algemeen heel netjes; ik heb niet te klagen. Wat ik soms mis, is een ontmoetingsplek waar je een kopje koffie kunt drinken. Het is jammer dat de bibliotheek weggaat, maar er komt gelukkig wel wat voor terug.”

 

15.15 uur:

Beneden treffen we buurtbeheerder Cor Vlaming. Cor is veel in de wijk en richt zich op de openbare ruimte en de leefbaarheid. Meneer Huibers maakt van de gelegenheid gebruik om een praatje te maken met John en Cor. Zijn vrouw en hij zijn blij met hun gelijkvloerse woning, al mist zij haar vroegere buurt soms wel.

 

15.30 uur:

In Vaartbroek is veel openbaar groen. Een deel ervan is van de gemeente en een ander deel van Woonbedrijf. Cor: “Sinds kort werkt Woonbedrijf met drie vaste groenonderhoudsbedrijven. Zo besparen we kosten, want we willen scherper zijn op onze uitgaven. Woonbedrijf verrekent het groenonderhoud in de meeste gevallen maandelijks via de servicekosten. Er verandert niets aan het niveau van het onderhoud. Dat blijft zoals het is.”

 

15.45 uur:

Op de Gerstlaan is Jona van den Berg druk aan het klussen in haar nieuwe woning. Over een paar weken moet de hele woning klaar zijn, zodat ze er met haar zoontje lekker kan gaan wonen. Jona: “Het klussen gaat prima, al levert de trap wel een hoop schuur- en schilderwerk op. Ik woon op dit moment in de wijk Eckart. Dankzij een lange inschrijftijd bij Woonbedrijf, heb ik dit huis in Vaartbroek kunnen krijgen.”

 

Gelijktijdig met Jona is Bouwservice in de woning aan het werk geweest. Er zijn sloten vervangen en kleine reparatiewerkzaamheden uitgevoerd aan de wastafel en een kraan.

 

16.30 uur:

Aan de Airbornelaan ligt een gezondheidscentrum. Een belangrijke plek voor heel Woensel-Noord (De Tempel, Vlokhoven, Vaartbroek en Eckart). John: “Het pand is opgeleverd in 2005 en eigendom van Woonbedrijf. Je vindt er diverse praktijken, waaronder huisartsen, Zuidzorg, een apotheek en fysiotherapeuten. Woonbedrijf zorgt voor onderhoud aan het pand en voor de groenvoorziening.”

 

comments powered by Disqus