12 oktober 2015​

In Strijp verhuurt Woonbedrijf ongeveer 3.400 woningen. Heel veel in Strijp herinnert aan de band die Eindhoven heeft met Philips: de arbeiderswoningen in Philipsdorp, Drents Dorp en Lievendaal, maar ook de fabrieksgebouwen op Strijp-S. Buurtbeheerder Bart Cortooms is elke dag te vinden in Strijp.

 

09.30 uur: infowinkel

We ontmoeten Bart voor de infowinkel in Drents Dorp. “Bewoners kunnen hier terecht met allerlei vragen over de leefbaarheid in de wijk, bijvoorbeeld aan de mensen van Stadstoezicht, het preventieteam, of de bestuursleden van de Stichting Buurtbelangen Drents Dorp”, zegt Bart.

 

Giovanni Hartogs werkt voor de afdeling Stadstoezicht van de gemeente Eindhoven. “Ik ben “aandachtsvelder” voor Strijp. Dat kun je vergelijken met een wijkagent. Samen met onder andere Woonbedrijf en de bewoners werken we aan de leefbaarheid in de wijk. Vaak word ik aangesproken over loslopende honden en parkeeroverlast.”

 

10.00 uur: frisse ideeën

Annemie Den Hartog, rechts naast Bart, is de voorzitter van Stichting Buurtbelangen Drents Dorp. “Nog een paar maanden, want ik zoek een opvolger”, zegt Annemie. “Ik word een jaartje ouder en maak graag plaats voor een jongere Drents Dorpenaar met nieuwe, frisse ideeën.”

 

Gerard Ras is werkzaam bij Ergon Buurtbedrijven Eindhoven. Hij en zijn collega’s worden regelmatig door Woonbedrijf en andere woningcorporaties ingeschakeld voor kleine klusjes, zoals opruimen van zwerfafval, signaleren van vuildump, controleren van gangpaden en kleine schoonmaakwerkzaamheden. Mochten Gerard of zijn collega’s iets signaleren waar actie op ondernomen moet worden, dan geven ze dit door aan de Bart. Die beoordeelt dit vervolgens en geeft zo nodig opdracht om het probleem te verhelpen.

 

10.30 uur: moestuin in Drents Dorp Oost

Ons volgende adres is een grote moestuin in Drents Dorp Oost. “De afgelopen jaren heeft Woonbedrijf de woningen in Oost een flinke opknapbeurt gegeven. Ook de moestuin is op verzoek van de bewoners aangepakt. Deze moestuin heeft vaste plekken en beheerder Jos de Geus houdt een oogje in het zeil.”

Jos: “Ik zorg ervoor dat het hier netjes blijft. Mocht er iets zijn, dan speel ik het door naar Bart om samen tot een oplossing te komen.” Els de Geus is vandaag druk in de weer met de aardappelen. “De moestuin zorgt voor veel contact tussen bewoners. Dat is heel fijn.”

11.15 uur: Oes Moes

Verderop in Drents Dorp ligt nog een moestuin: Oes Moes. Deze moestuin is voor iedereen. Voor Fred de Blom is het bijna een tweede thuis. “Ik ben stadsvogeladviseur voor de Vogelbescherming en heb hier een speciale insectentuin aangelegd. Hierin heb ik van oude boomstronken uit de buurt broedplaatsen gemaakt voor de vogels. Want de dieren in de stad hebben ook recht op een woonplaats!”

 

Fred is woensdagmiddag of vrijdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur aanwezig in de tuin voor een rondleiding of een kopje thee. Leuk en leerzaam voor kinderen!

 

11.45 uur: nieuwe schutting

Op de Sparrenstraat woont Greetje Hageman. Bart: “Greetje heeft Woonbedrijf gevraagd om een nieuwe schutting. We noemen dat een individuele verbetering: tegen een kleine huurverhoging voert Woonbedrijf de klus uit. Vandaag neem ik de precieze maten op.” Greetje: ”Ik wil alles laten vervangen, van de schuur tot aan de poort. Een houten schutting lijkt me het mooist.” Terloops vertelt Greetje ons nog dat het huis waarin ze woont het geboortehuis is van haar moeder!

 

12.30 uur: ontmoeting met Bouwservice

Op weg naar SAS-3 op Strijp-S komt Bart collega Noud van der Heijden van Bouwservice tegen, die op weg is naar een klus. Vandaag gaat hij enkele poortsloten vervangen.

 

12.45 uur: preventieteam Strijp-S

In een van de stadswoningen van SAS-3 woont student belastingrecht Mark van Glabbeek. Mark is lid van het preventieteam op Strijp-S. Mark: “Strijp-S is een geweldig leuke omgeving om te wonen. Echt de place to be. Als je de kans krijgt om hier te kunnen wonen, moet je ’m pakken!

 

De keerzijde is dat we last hadden van hangjeugd, fietsendiefstallen en auto-inbraken. Vandaar dat we als bewoners in overleg met de gemeente en de politie het preventieteam hebben opgericht. Want je kunt blijven klagen, maar je kunt er ook zelf wat aan doen!” Meedoen? Mail naar buurtpreventiestrijps@gmail.com.

 

13.30 uur: gezelligheid in Lievendaal

Aan de Schultinghstraat in de wijk Lievendaal verhuurt Woonbedrijf appartementen voor 65+-ers. “In de appartementen zijn allerlei technische snufjes aangebracht, zodat de bewoners heel comfortabel en veilig kunnen wonen”, vertelt Bart.

 

Het is behalve comfortabel ook heel gezellig, blijkt als we binnenkomen. Bij goed weer spelen de bewoners op donderdagmiddag een potje jeu de boules en bij slecht weer gaan ze sjoelen. De jongste bewoner is Gerda Rauhe. Gerda: “Ik heb voor deze plek gekozen vanwege mijn vriend. Die woont hier ook. We hebben elkaar leren kennen tijdens een dansavond. En nu wonen we samen.”

 

14.00 uur: appartementen Buijslaan/ Tellegenstraat

Verderop in Lievendaal, aan de Johannes Buijslaan /Tellegenstraat, is een appartementengebouw met voornamelijk een- en tweepersoonshuishoudens. Bart houdt er elke week op woensdag een inloopspreekuur voor alle bewoners. Bart heeft ook een eigen Facebookpagina.

 

Melanie van de Molengraaf is een van de huurders van de 131 appartementen en woont hier zelfstandig, met hulp van een begeleid wonen project. “De grootste uitdaging bij zelfstandig wonen is het zelf bedenken van oplossingen en zelf dingen ondernemen. Gelukkig heb ik leuke dagelijkse bezigheden en superfijne medebewoners.”

 

Weetje: in dit appartementgebouw gaven de bewoners wel een heel creatieve invulling aan de huisregels! Nieuwsgierig? Lees ook het artikel over de creatieve huisregels van de Buijslaan/ Tellegenstraat!

comments powered by Disqus