In Woensel-Noord is Prinsejagt één van de meest levendige buurten. Woonbedrijf verhuurt er 840 woningen. Er heerst een goede sfeer en er zijn veel initiatieven van bewoners om ontmoetingen, activiteiten en zorg voor elkaar te organiseren. Buurten! liep een dag mee met buurtbeheerder Anco Schaak.

 

10:00 uur: veilige achterpaden

Het huis en de tuin van mevrouw Peters zijn perfect onderhouden. “Ik vond dat er zoveel rommel lag en heb toen de stoep voor mijn woning ook maar meegenomen met de schoonmaak.” Mevrouw Peters woont bijna vijfentwintig jaar in Prinsejagt. Ze is erg betrokken bij de buurt en een makkelijk aanspreekpunt voor veel bewoners.

 

Ze heeft zich aangemeld voor het buurtpreventieteam. Ook nam ze contact op met Anco over de donkere achterpaden. Anco: “Goede verlichting is belangrijk voor een veilig gevoel. Samen met de aannemer ben ik een aantal avonden de wijk in gegaan om donkere plekken in kaart te brengen. We hebben een plan gemaakt dat komend jaar wordt uitgevoerd.”

 

11:15 uur: zo lang mogelijk blijven in de Fruinflat

Na een mooie wandeling komen we aan bij meneer en mevrouw Goenee. Zij wonen al vijftien jaar in de Robert Fruinflat aan de Fruinlaan. Hij 88 jaar, zij 85 jaar, maar allebei nog zeer actief met sjoelen, kienen, gym, jeu-de-boulen en reizen.

 

Meneer Goenee: “In het vorige appartementengebouw waar we woonden, was ik voorzitter van de Vereniging van Eigenaren. Nu zijn we ‘alleen nog maar’ betrokken bewoners.” Het echtpaar wil zo lang mogelijk samen in de flat blijven wonen. Ze voelen zich erg veilig dankzij de camera’s, elektronische toegang, een aparte ruimte voor scootmobielen en de recreatieruimte.

  

12:00 uur: recreatieruimte Fruinflat

Als we binnenkomen, zitten Aal, Hilde en Gonnie aan de lange tafel in ‘hun’ recreatieruimte. Een prachtige plek in de Robert Fruinflat. Gonnie: “We komen hier iedere dag om koffie te drinken, een kaartje te leggen, samen te eten en een pilsje te pakken. Want plezier moet je zelf maken!”

 

12:30 uur: veilige parkeerkelder Gerretsonplein

Op het balkon van de lage flat op het Gerretsonplein staat Martin. Hij spreekt Anco aan op een onbekende auto die al dagen in de parkeerkelder staat. Anco spreekt af dat hij het oplost en legt ons uit dat de toegang tot de parkeerkelder verbeterd is.

 

“We hebben een elektrische toegangsdeur, er zijn deuren in de garage voorzien van een extra schild en het beheer is opgezet door kentekens aan parkeerplaatsen te verbinden. Zo zorgen we er samen voor dat het gebouw veilig blijft.”

 

13:15 uur: droomstekje in de binnentuin

Een echt droomstekje heeft Jolanda van haar terras gemaakt. “Ik geniet van buiten zijn. Het is fijn wonen aan het Gerretsonplein. Onze binnentuin is erg bijzonder. Wel ga ik met Anco in overleg over de beplanting. Want dat kan volgens mij nog een stuk beter.”

 

 

Bekijk het fotoalbum over het Gerretsonplein.

 

14:00 uur: buurtpreventieteam Prinsejagt

Een paar deuren verder wonen Jan en Tonnie. “Jan is goud waard in de buurt”, zegt Anco. “Al jarenlang ruimt hij afval op in de hele wijk en loopt met de vuilniszak nog een extra ronde om de flats op het Gerretsonplein.”

 

Jan is sinds dit jaar lid van het buurtpreventieteam. Zijn vrouw Tonnie doet de achterwacht: “Want e-mail en zo, da’s niks voor Jan.”

 

 

Maar liefst vijftig (!) leden zijn actief in het buurtpreventieteam van Prinsejagt. Jan: “We geven heel veel tips, bijvoorbeeld over containers die verkeerd staan. Zet die niet tegen je schutting aan, want een inbreker gebruikt de container als opstap en is zo achter op de plaats!”

 

14:45 uur: seniorenwoningen Gerretsonlaan klaar

Laatste stop is bij de seniorenwoningen aan de Gerretsonlaan. Anco: “De wijk is behoorlijk in beweging. Deze woningen zijn net klaar. De woningen zijn vrij open en liggen aan hofjes met zicht op elkaar. Zo verwachten we meer sociale zorg, een beter veiligheidsgevoel en gemakkelijker onderling contact.”

 

Bekijk het foto-album over het Gerretsonhof.

 


 

 

comments powered by Disqus