6 oktober 2014 

In Woensel ligt de wijk Lijmbeek. Deze wijk ligt tussen Strijp-S en de Boschdijk en valt op door het vele groen. Tussen de huizenblokken liggen mooie veldjes en perken en overal zie je bomen. Jong en oud woont er kris kras door elkaar. Er zijn veel ideeën in de wijk. Vorig jaar werd door bewoners het “Beste idee van Lijmbeek” gekozen: een lichtproject dat de flats verfraait (meer daarover vindt u op Facebook). Met buurtbeheerder Jan van Kollenburg lopen we een ochtend door Lijmbeek en ontmoeten we huurders, buurtbewoners en collega’s van Woonbedrijf.  

 

09.30 uur: Een leefbare wijk maak je samen

Jan is als buurtbeheerder wekelijks in Lijmbeek te vinden. Voor huurders is hij het eerste aanspreekpunt. Jan: “Vroeger werd ik vaak aangesproken op dingen als onverzorgde tuinen of een buurman die zijn vuilnisbak aan de straat liet staan. Maar dat is echt iets van de bewoners zelf. Tegenwoordig vraag ik wat een huurder zélf heeft gedaan om het probleem op te lossen. Want een leefbare wijk maak je samen. Zijn er zaken waar advies of hulp van Woonbedrijf echt nodig is, bijvoorbeeld als er sprake is van ernstige woonoverlast, dan breng ik de huurder in contact met de juiste collega’s.”

 

10.00 uur: Oudste en jongste bewoner

We bellen aan op de ’s Gravesandestraat bij mevrouw Riet Tak. Ze heeft bezoek van haar bovenburen, Sol en Juan met hun anderhalve week oude baby Fermin. De oudste en jongste bewoner van het gebouw, gezellig samen aan de koffie.

Riet: “Al 48 jaar woon ik hier. Nou ja, niet helemaal, want ik heb ook een tijd een verdieping hoger gewoond. Er wonen nu allemaal studenten om me heen. Dat vind ik geen enkel probleem, ook al houden ze van een feestje. Aan nieuwe bewoners leg ik meteen de huisregels uit. Ik spreek geen woord Engels, maar ze begrijpen het prima. Ik zeg altijd maar zo: of je ’n bril draagt of lenzen, contact kun je met iedereen maken.” Juan voegt toe: “Riet spreekt geen Engels, maar geeft ons wel iedere week Nederlandse les!\

 

10.30 uur: Woningen slopen

Op de Einsteinstraat hebben we een afspraak met mevrouw Gerda Van de Wildenberg. In haar straat gaat Woonbedrijf over een tijd woningen slopen, omdat renoveren niet meer haalbaar is. “Doe maar net alsof je thuis bent”, zegt Gerda als we naar binnen gaan. “Ik vind het heel moeilijk dat mijn huis verdwijnt. Vooral vanwege mijn tuintje. Dus blijf ik zitten tot het einde.”

Jan legt uit dat de woningen van vertrekkende huurders tot het moment van slopen worden bewoond door mensen met een tijdelijk huurcontract. “Bovendien begeleidt Woonbedrijf huurders als Gerda bij het traject naar een nieuwe woning”, aldus Jan.

 

11.00 uur: Modernere woning

Op straat lopen we mevrouw Wolthuizen tegen het lijf. Ook zij zal over een tijd moeten verhuizen, al geeft ze wel aan begrip te hebben voor de sloop. “Je krijgt er een veel modernere woning voor terug, zei mijn zoon laatst tegen mij. Maar ja, dan ga ik wel meer huur betalen. Maar geloof het of niet: ik werd laatst gevraagd om weer te komen werken bij Philips. Op m’n 73ste! Ze kunnen me niet missen”, lacht mevrouw Wolthuizen.

 

11.15 uur: Bouwservice aan de slag

Aan de Marconilaan staat vakman Frank Lentjes van Bouwservice klaar om aan zijn klus te beginnen. “Vandaag ga ik een defect slot van een achterdeur bekijken. Defecten aan achterdeuren komen we in deze woningen niet vaak tegen, dus ik ben benieuwd.”

 

11.45 uur: Creatieve nieuwe bewoners

Op de Metiuslaan spreekt Jan bewoonster Tamara Godschalk aan om haar te vertellen op welke dagen hij als buurtbeheerder in de wijk aanwezig is. Tamara is een van de vele “nieuwe” bewoners in de wijk met een creatieve achtergrond. “Ik heb de Design Academy gedaan en werk nu als freelance designer op Strijp-S. Deze locatie is dus perfect voor mij: werkplek en station zijn om de hoek en de huur is betaalbaar. Er is een enorme diversiteit aan mensen hier. Het mixt allemaal prima.”

Jan vult aan: “In Lijmbeek wonen steeds meer starters. Dit heeft ook invloed op onze manier van communiceren. Veel communicatie met de huurders en woningzoekenden gaat via e-mail of een andere digitale weg, zoals de Facebookpagina van Lijmbeek.”

 

12.00 uur: Prettig, groen en steeds jonger

Er wordt druk verhuisd op de Bosschastraat. Zjanthi en haar man Dennis vertrekken binnenkort naar Curaçao. Zjanthi: “Hij begint in september bij zijn nieuwe werkgever. In december reis ik hem achterna, en tot die tijd logeer ik bij een vriendin. Ik ga het hier best missen, want de wijk is heel prettig en groen. We kunnen echt genieten van de treinen die langsrijden. Je merkt wel dat de wijk verandert en steeds jonger wordt.”

 

12.15 uur: Eindinspectie

Tineke Soeters, gebiedsbeheerder van Woonbedrijf, heeft zich gemeld bij Jan en Zjanthi voor de eindinspectie van de woning. Die vindt plaats op de laatste dag van het huurcontract. Tineke: “Ik controleer of de afspraken die met bewoners gemaakt zijn tijdens de eerste inspectie zijn nagekomen. Als alles in orde is, ontvangt Zjanthi meteen het eindrapport van mij en is de woning klaar voor de nieuwe huurder. Mochten er nog extra herstelwerkzaamheden nodig zijn, dan schakel ik Bouwservice in om de woning in orde te maken.”

 

comments powered by Disqus