30 maart 2015​

Woonbedrijf verhuurt zo’n 3.500 woningen in Geldrop, zowel gezinswoningen met tuin als appartementen. Jan Hendriks en Johan van der Linden werken er beiden als buurtbeheerder. Wat gebeurt er in de buurten van Geldrop?

 

08.30 uur: heel verschillende wijken

Jan en Johan zijn als buurtbeheerder het eerste aanspreekpunt voor huurders bij vragen over hun wijk of woning. “Onze buurten in Geldrop zijn vrij rustig, al zijn ze wel heel verschillend. De Hofjes en Bogardeind zijn niet te vergelijken met de Bosrand of de Reinoutlaan”, zegt Jan.

 

Zijn collega Johan bevestigt dit: “Er is hier nauwelijks vandalisme en de straten zijn netjes en schoon. Maar achter de voordeur speelt soms meer dan je ziet. Onze senior klantbeheerders hebben gelukkig goed zicht op adressen waar zich problemen voordoen. En vrijwilligers en bewonerscommissies houden mij op de hoogte van wat er speelt in een gebouw.”

 

Meer weten over Geldrop en de verschillende wijken? In de buurtkenmerken van Geldrop leest u er alles over!

 

09.00 uur: vrijwilliger Frans van Zandwijk

We bellen aan op de Reinoutlaan bij Frans van Zandwijk en zijn vrouw. Frans houdt als vrijwilliger de containerruimtes op orde en hij ruimt samen met medebewoners rommel rond de gebouwen op. Daarnaast is Frans een van de huurders waar Johan contact mee heeft als er iets aan de hand is. Frans: “Als er iets is, dan bel ik Johan meteen. Ik woon hier nog niet eens een jaar, maar iedereen ziet mij nu al als een vast onderdeel van deze buurt. Ik heb veel leuke contacten met de mensen.”

 

10.00 uur: biljartclub en sneeuwruimers

Even verderop op de Reinoutlaan staan ‘terrasflats’, waarvan de balkons kort geleden door Woonbedrijf zijn aangepakt. In een van de flats is een biljartclub met 15 leden gevestigd: een initiatief van bewoners zelf. Naast biljarten vinden er creatieve activiteiten plaats, helpen de bewoners met het beheer van de containerruimtes en er staat een ploeg van sneeuwruimers klaar.

 

Biljartvrienden Ebo van der Kleij, Ad Roelants en Rien van Litsenburg vinden het belangrijk dat het appartementengebouw schoon blijft: “Er zijn gedragsregels waar iedereen zich aan moet houden. Anders wordt het een puinhoop.” Jan vult aan: “Mensen in deze flat zijn gewend om elkaar aan te spreken en te overleggen. Het is fijn dat zoiets gewoon kan.”

 

10.30 uur: voor- en nadelen van een flat 

Meneer Schroevers woont al 16 jaar op de Roelantlaan. “Het wonen in een flat heeft voor- en nadelen. Een nadeel is dat ik altijd met een flinke bos sleutels loop. Maar het is ook veiliger dan een normale eengezinswoning. Alles is gelijkvloers waardoor ik hier hopelijk nog jaren kan wonen. En ik maak Woonbedrijf graag een compliment voor het prima onderhoud aan het gebouw. De balkons zien er mooi uit en dankzij de dubbele beglazing bespaar ik nu op mijn energieverbruik.”

 

11.00 uur: betere badkamer

Tegelzetter Perry van de Bouwservice werkt vandaag aan een badkamer, waar een bad wordt vervangen door een douchecel. Johan legt uit dat het gaat om een individuele verbetering. Dit is een aanpassing waar de bewoner zelf om vraagt en waarvoor de bewoner meestal betaalt met een huurverhoging. “We voeren in een flatgebouw hooguit twee individuele verbeteringen per maand uit, zodat de andere bewoners er niet te veel last van hebben.”

 

11.30 uur: elektronische sleutels

De woningen aan Bogardeind liggen in het centrum van Geldrop, recht tegenover het ziekenhuis. Jan: “Woonbedrijf heeft recent een nieuw sluitsysteem aangebracht, zodat bewoners naar binnen kunnen met twee elektronische sleutels aan hun sleutelbos (waarvan een voor de slagboom naar de parkeerplaats).” Mevrouw Maas en mevrouw Van Schaijk vinden het wel gemakkelijk. “We wonen in het centrum, maar kunnen altijd parkeren. Fijn hoor”, zegt mevrouw Maas.

 

12.00 uur: aanspreekpunt in de flat

Aan de Bosrand staan enkele hoge flats die Woonbedrijf verhuurt. Miranda en Muriel verzorgen de dagelijkse schoonmaak en zij zijn de ‘oren en ogen’ van Woonbedrijf in de gebouwen. Zij overleggen wekelijks met Jan of Johan. Muriel: “Voor veel bewoners ben ik een vast aanspreekpunt als er iets kapot of beschadigd is. Mocht ik een vraag niet zelf kunnen beantwoorden of moet er iets gerepareerd worden, dan schakel ik Jan of Johan in.”

 

comments powered by Disqus