22 juni 2015 

In de wijk Doornakkers in Tongelre verhuurt Woonbedrijf ongeveer 1.400 woningen. Dat varieert van nieuwe appartementen tot sfeervolle jaren vijftig huizen. “Er is in een paar jaar tijd ontzettend veel veranderd in Doornakkers,” zegt buurtbeheerder Johan van de Sanden. ‘Buurten!’ liep een dagje met Johan door de wijk en ontmoette er bewoners die trots zijn op ‘hun Doornakkers’.

 

13.00 uur: veel veranderingen in de wijk

Johan komt als buurtbeheerder dagelijks in de verschillende wijken in Tongelre. Voor huurders in Doornakkers is hij het eerste aanspreekpunt. “Mijn belangrijkste taak is de wijk veilig, heel en schoon houden: geen kliko’s in de voortuinen en ook geen onkruid van een halve meter hoog of aanhangwagens en bankstellen. Als dat toch gebeurt, spreek ik mensen daar op aan.”

 

Terwijl we over Het Podium lopen, vertelt Johan dat Doornakkers sinds 2007 sterk is veranderd. “Dit plein was er acht jaar geleden nog niet. Ook zijn er nieuwe appartementengebouwen, winkels en een supermarkt gekomen, is er een SPIL-centrum (centrum voor Spelen, Integreren, Leren) geopend en zijn bestaande woningen gerenoveerd. Ik merk gewoon dat wat wij hebben geïnvesteerd zich terugbetaalt!”

 

13.30 uur: nieuwe woningen van Het Podium

Meneer en mevrouw van Erp wonen in een van de 83 nieuwe appartementen van Het Podium, bestemd voor mensen van 55 jaar en ouder. Vier jaar geleden kwamen ze naar Doornakkers. Ze woonden lang op de derde etage, maar sinds een paar weken op de begane grond. Een verhuizing zonder het gebouw uit te hoeven.

 

“Het is een prachtappartement. Heb je onze buiten-zithoek al gezien?” zegt mevrouw Van Erp. Meneer Van Erp was een aantal jaren voorzitter van de bewonerscommissie. “Vroeger was Doornakkers een echte arbeiderswijk. Met de mensen zelf was niets mis, maar het aanzien was verpauperd. Nu is het fors opgeknapt: het ziet er hier weer netjes uit.”

 

14.00 uur: lagere energiekosten in de iQwoningen

Een stukje achter Het Podium liggen 74 gloednieuwe iQwoningen. Dat zijn energieneutrale woningen die als een soort bouwpakket voor 85% in de fabriek worden gemaakt. Ze zijn voorzien van zonnepanelen en hebben extra isolatie in de gevels en het dak. “En dat scheelt in de energiekosten,” aldus Roel van Asten.

 

Hij woont sinds vorig jaar met zijn vrouw en zoontje in een ruime iQwoning in de Harpstraat. “Twee dagen voor de geboorte van Kris kregen we de sleutel. Een hectische tijd dus”, lacht Roel. Over de buurt is hij enthousiast: “We kennen elkaar hier allemaal. Dat krijg je met zoveel jonge gezinnen.”

 

14.40 uur: rust en gezelligheid

Boven De Toeloop wonen Tulay Dinc en haar zoon. “Ik woon hier veel fijner dan in m’n oude buurt. De omgeving is groen en kindvriendelijk. Ik heb hier veel meer rust!” Wonen in een appartement kan even wennen zijn, maar Tulay vindt het vooral heel gezellig: “Ik heb hele leuke buren waarmee ik graag een praatje maak. Maar er is ook voldoende privacy omdat je niet recht bij elkaar naar binnen kijkt.”

 

15.15 uur: nette voortuinen

Onderweg naar onze volgende afspraak spreekt Johan een plantsoenmedewerker van Ergon aan. Johan legt uit dat de voortuinen door de bewoners zelf netjes gehouden moeten worden. De gemeente zorgt voor het onderhoud van de openbare groenvoorzieningen.

 

15.50 uur: gesloten gangpaden

Op de President Steynstraat woont Lenie van Venrooij met haar man Cor. Vandaag is kleinzoon Sander op bezoek. Lenie woont al 31 jaar in Doornakkers. Sinds een tijdje zijn de paden achter de woningen afgesloten met ijzeren poorten. Iets wat Lenie graag wilde.

 

“De gangpaden werden gebruikt als hangplekken en stortplaatsen voor van alles en nog wat. Er was ook sprake van diefstal. Daar had ik last van. Samen met enkele buurtgenoten heb ik handtekeningen verzameld en Woonbedrijf ingeschakeld. Daarna is het snel gegaan.”

 

16.15 uur: al 36 jaar buren!

Verderop in de President Steynstraat, tegenover de speeltuin, zijn buurvrouwen Jeanne Dingen en Mia van der Vleut lekker aan het werk in de tuin. Al 36 jaar zijn de dames buren en beiden willen nooit meer weg uit hun buurt.

 

Het aantal keren dat ze samen koffie hebben gedronken, is niet te tellen, aldus Jeanne. “Vijf jaar geleden waren onze tuinen ook al netjes hoor,” zegt Mia. “Toen stonden er bij ons hekjes, maar bij anderen struiken, paaltjes of helemaal niks. Woonbedrijf heeft vervolgens overal haagjes geplant, zodat het niet zo rommelig oogt.” “Maar die muurtjes aan de overkant van de straat vind ik eigenlijk ook wel mooi,” haakt Jeanne in.

 

16.45 uur: mooi opgeknapt

In de Sint Josephlaan zitten mevrouw Hulsing en haar zoon lekker aan de soep. In haar straat heeft Woonbedrijf tuinmuurtjes geplaatst met kleine hekjes erop. “Dat was nodig ook, want het zag er eerst waardeloos uit. De straat is er mooi van opgeknapt. Wat mij betreft zouden ze binnenkort drempels mogen leggen, want de auto’s rijden hier vaak wel erg hard.”

comments powered by Disqus