27 juni 2016

De Coevering is een jaren ’70 wijk in Geldrop met veel faciliteiten. Zoals een sporthal, huisartsen, een winkelcentrum en wijkcentrum. De wijk ligt prachtig langs de groene Dommelvallei. Woonbedrijf verhuurt er 1.360 woningen. Buurten! liep een dag mee met gebiedsbeheerder Tim de Rouw en allround vakman Maarten Steenbakkers.

 

9:00 uur: op de koffie bij Annie en Huub

Huub is een actieve huurder en kartrekker van veel activiteiten in de wijk. Huub: “Leefbaarheidscommissie Coevering West bestaat uit een kern van ongeveer acht mensen. Wij regelen alle activiteiten. Ongeveer twintig vrijwilligers helpen ons met de organisatie van het buurtfeest, de jaarlijkse opruimdag, één keer per maand zwerfvuil ‘prikken’ en natuurlijk een stukje leefbaarheid en veiligheid in de wijk.”

 

Zijn vrouw Annie vertelt dat ze vanaf 1979 in de Coevering wonen. Het huis is ‘meebewogen’ met het gezin. Inmiddels zijn ze trotse opa en oma. Annie werkt nog en de buurtbewoners komen Huub elke dag wel ergens in de wijk tegen. “Ik loop veel met de hond dus ik zie van alles. Soms heeft een binnenplaatsje, veldje of rij woningen even wat meer aandacht nodig. Nou, dan loop ik daar net wat vaker langs.”

​​​
​​​​ Huub en Maarten
​​
​​​
​​​​ Annie
​​

 

 

9:30 uur: op pad met vakman Maarten

Het is duidelijk dat Huub en Maarten het goed met elkaar kunnen vinden. “Elke week loop ik zeker één keer binnen bij Huub”, zegt Maarten. “Soms gaan we samen op pad. In de Coevering wonen zeventig verschillende nationaliteiten. We proberen iedereen mee te laten doen en elkaar te respecteren.”

 

10:30 uur: helpen in de wijk

Maarten neemt ons mee naar Gerrit en Marja Peels. Zij wonen aan één van de binnenhofjes. Marja is aan het werk in de tuin. Ze vertelt dat ze ruim tien jaar geleden hun huis in Eindhoven verkochten om in Kroatië te gaan wonen. “Maar na een paar jaar bleek dat we de kleinkinderen te veel misten. We hebben ons huis in Kroatië weer verkocht en wonen nu met veel plezier in de Coevering.”

 

Gerrit komt naar buiten gewandeld. “Ik wil hier nooit meer weg. Onze buren zijn grandioze mensen, ik geniet elke dag van de dieren in de boom achter ons huis en ik vind het fijn om Maarten af en toe te helpen als er iets is in de wijk. Wij zijn veel thuis, dus we zien of er ergens al een paar dagen een deur open staat, een vuilnisbak te vol is of als er een raam ingegooid is bij een leegstaand pand.”

 

11:30 uur: veel groen in de Coevering

Al wandelend door de wijk zie je hoe trots Maarten is. Vriendelijk vertelt hij over alle mensen in ‘zijn’ buurt.

 

Inmiddels is ook Tim aangesloten. Als gebiedsbeheerder houdt hij zich bezig met grotere reparaties en onderhoud. Op dit moment hebben enkele lekkages aan de balkons van de terrasflats al zijn aandacht. “Er is veel onderzoek nodig geweest om de oorzaak duidelijk te krijgen. Nu zijn we bezig met het vervangen van de dakbedekking en het verbeteren van het uiterlijk van de gebouwen.”

 

Tim neemt ons mee het dak op. Van daaruit zie je pas echt hoe groen dit deel van de Coevering is. “Mooi hè”, lacht Tim als hij onze verbaasde gezichten ziet.

 

12:00 uur: renovatie van de balkons

We stappen op een balkon waar dakdekker Frank en zijn collega druk aan het werk zijn. Frank vertelt dat de renovatie van de balkons best een uitdaging is. “De terrassen van deze flats lopen als het ware onder elkaar door en over elkaar heen. En geen enkel appartement is hetzelfde. Steeds als we aan de slag gaan met een terras, hebben we ook te maken met de woonruimte onder ons. Het zijn geen losstaande delen.”

 

Tim: “Daarom is een goed contact met de bewoners zo belangrijk. Dan kunnen we zo goed mogelijk helpen. Want het is al vervelend genoeg als je een lekkage hebt.”

 

13:00 uur: mooiste zonsondergang

We gaan bij Ood op de koffie. Overal in huis hangen prachtige schilderijen, staan kleurrijke kastjes en lezen we korte gedichtjes. Bij Ood is het terras al gerenoveerd en ze is er blij mee. “De mannen waren zo behulpzaam. Ze hebben alles mee teruggezet. Voor ik het wist, kon ik weer op mijn terras genieten van de mooiste zonsondergang van Nederland.”

 

Meer buurten in Geldrop? Buurten! liep al eens mee in andere wijken. We bezochten onder meer de Reinoutlaan, Bogardeind en Bosrand.

comments powered by Disqus