22 juni 2015

 

“Wat eerst voelde als de meest onveilige plek in de buurt, is nu een gezellige ontmoetingsplek. Een samensmelting van spelende kinderen, het hart van de wijk. Het is nu ons Blondeelpad in plaats van het Blondeelpad.” Ling Tsai, voorzitter van de Stichting Leefbaarheidsteam Rapenland Zuid, woont al 35 jaar in de wijk.

 

Plannen voor meer veiligheid

“Het Blondeelpad was geen fijne plek. Er lag veel hondenpoep en de dichte begroeiing maakte het erg onoverzichtelijk. Het pad werd, vooral door vrouwen en kinderen, als een onveilige plek ervaren. Er waren vaak hangjongeren die hun rotzooi lieten slingeren,” schetst Ling.

 

“Door de jaren heen zijn er verschillende enquêtes gehouden en plannen gemaakt om het Blondeelpad aan te pakken. Maar om allerlei verschillende redenen vond geen van de ideeën uiteindelijk doorgang.

 

Om het veiligheidsgevoel alvast te vergroten, zijn we daarom zelf gestart met een cameraproject. Via de website van Rapenland kun je 24 uur per dag het beeld van de webcam volgen. Handig als je kind hier bijvoorbeeld aan het spelen is.”

 

Gemeentelijke kindervergadering

“Vorig jaar hebben de gemeente, Woonbedrijf, Lumens en het CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven) de handen ineen geslagen. Alle bewoners mochten meedenken over wat we missen hier in de buurt. De gemeente organiseerde zelfs een echte kindervergadering om ook hun wensen en ideeën te horen,” vertelt Ling enthousiast.

 

“Eind november werd het definitieve ontwerp van Studio Papa’s voor het Blondeelpad bekendgemaakt. De hoge, volle struiken maakten plaats voor gras en speeltoestellen. Het is nu een veilige, gezellige plek. Binnenkort komen er bankjes en een echte picknicktafel bij. Samen zijn we tot een prachtig resultaat gekomen. Een Blondeelpad om trots op te zijn.”

 

Trots op ‘mijn’ kunstwerk

Ellen Hamelink, buurtbewoonster en kunstenares, dacht mee over de aankleding van het pad. “Al snel ontstond het idee om kunstwerken op te hangen, gemaakt samen met kinderen uit de buurt. Samen met Lumens hebben we dit opgepakt. Het resultaat is prachtig. Het pad is nu aangekleed met een heleboel kleurrijke kunstwerken.”

 

“Leuk hè? Aan die kunstwerken heb ik ook gewerkt,” vertelt Ayliz Sayilir van 9 jaar stralend. “Met heel veel kinderen gingen we een middag naar het buurtontmoetingspunt De Raap. We mochten allemaal helpen. Er werden foto’s gemaakt. En we mochten de achtergrond voor de kunstwerken schilderen.

 

Ik vond het heel leuk om te doen en ik ben er trots op dat ‘mijn’ kunstwerk hier nu hangt. En ik sta ook op één van de schilderijen! Ik vind het Blondeelpad heel mooi geworden. Ik kom er niet zo vaak, maar als er bezoek is, dan ga ik met hen hier spelen."

 

Rapenland Rangers

Bij het Blondeelpad ligt nu nog een tijdelijke kruidentuin, maar binnenkort wordt er een grote kruidenbak geplaatst. Buurtbewoners gaan deze kruidentuin zelf bijhouden.

 

Om de betrokkenheid van kinderen bij de buurt te vergroten, is Lumens gestart met de Rapenland Rangers. Met dit initiatief worden kinderen actief betrokken bij het wonen in de wijk. En ze leren leuke dingen over de natuur.

 

“Echt onze wijk”

“Met dit soort initiatieven wordt de wijk echt onze wijk. Jong en oud voelen zich steeds meer betrokken. Samen zijn we verantwoordelijk voor onze buurt. De herinrichting van het Blondeelpad laat zien dat we tot mooie dingen kunnen komen, als we het maar samen doen,” besluit Ling.