9 oktober 2017

De Veluwelaan en omgeving kiest voor duurzaam wonen

Elk jaar vervangt Woonbedrijf oude ketels door een standaard hr-ketel. Wat als we het eens anders doen en kiezen voor duurzame warmte door schone energie? Dat gaan we onderzoeken, samen met huurders! In een aantal woningen rond de Veluwelaan in Woenselse Heide vervangen we als proef de oude ketels door duurzame ketels.

 

Veel enthousiasme in Woenselse Heide

Huurders konden aangeven of ze met de proef mee wilden doen. We werden verrast door alle enthousiaste reacties! Omdat het om een proef gaat, zijn in 42 woningen de standaard cv-ketels vervangen door HR cv-ketels en een luchtwarmtepomp. De HR cv-ketel zorgt voor warm water en de duurzame luchtwarmtepomp zorgt voor de veel grotere vraag naar verwarming.

 

We testen vier verschillende soorten. Als de resultaten goed zijn, kunnen meer huurders van Woenselse Heide kiezen voor duurzame warmte.

 

 

 

Nieuwsgierig naar nieuwe technologie

De woning van Ayman is de allereerste in Eindhoven waar het verwarmingssysteem werd geplaatst. Ayman is architect en alleskunner. Met veertig hobby’s is hij altijd nieuwsgierig naar nieuwe technologie en duurzaamheid. “Ik heb meteen gereageerd op de brief van Woonbedrijf. Mijn woonsituatie paste in het plaatje en nu heb ik een grote stap vooruit gemaakt als het gaat om duurzaam wonen.”

 

Warmtepomp in de tuin

De installateur plaatste bij Ayman een hybride warmtepomp op buitenlucht. Ayman: “De warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Er hoort een buitenunit bij, die lijkt op een airco. Die staat in de tuin.”

 

Ayman maakte zich zorgen om het lawaai en het extra energieverbruik van de warmtepomp. “Daarom keek de installateur heel goed naar de beste plek voor de buitenunit. Ook heb ik zonnepanelen op het dak gekregen. Dus geen extra energieverbruik, maar juist een lagere rekening!”

 

100% duurzame energie

“Ik ben meer dan blij. Het is echt comfortabeler in mijn huis. En ik ben trots dat ik nu minder energie verbruik. Sterker nog: het heeft me geïnspireerd om zelf ook stappen te zetten. Ik wil in de toekomst kiezen voor meer zonnepanelen, zodat ik 100% van mijn energieverbruik duurzaam kan opwekken.”

 

Meer comfort, minder kosten

Verderop in de straat plaatsen de installateurs een hybride warmtepomp bij Annemarie. Zij vertelt dat de keuze voor duurzame verwarming zo gemaakt was. “Het gaat ons om meer wooncomfort en minder stookkosten. Ik hoop echt te bezuinigen. De nieuwe ketel kost ons nu niets en de huur blijft gelijk, dankzij de proef. Het kost wat tijd, maar ik merk er weinig van omdat ze vooral buiten aan het werk zijn.”

 

Onderzoek naar duurzame verwarming

Als we ketels vervangen, willen we er graag voor zorgen dat de woningen minder energie gaan verbruiken. Of zelfs gasloos worden. Daarom onderzoeken we welke alternatieven er zijn, wat deze kosten en wat ze betekenen voor huurders. Bijvoorbeeld met deze proef in Woenselse Heide. Is de proef een succes, dan geven we ook huurders in andere wijken de mogelijkheid duurzaam te verwarmen. En zo te besparen op hun energiekosten!

 


 

 

comments powered by Disqus