9 oktober 2017

"Het glas vloog door de hele kamer."

Het is fijn binnenkomen in het appartement van Diny Leenders. “Toch wil ik zo snel mogelijk weer naar mijn eigen huis. Deze plek voelt voor mij niet als thuis”, zegt Diny. Haar appartement in de Gladiolusstraat brandde volledig uit. Ze vertelt wat er gebeurde in de verschrikkelijke nacht van zondag 4 op maandag 5 juni toen de vlammen uit de voorgevel sloegen.

 

 

Rondvliegend glas

“Het ging heel snel”, herinnert Diny zich. “Ik werd rond half twee wakker van een knal. Toen ik in mijn woonkamer stond, leek het wel alsof er licht vanachter de gordijnen kwam. Ik schoof ze opzij en zag vlammen op het balkon.

 

Snel liep ik naar de keuken om een emmer water te halen om de brand te blussen. Maar voordat ik de emmer onder de kraan kon zetten, spatten de ramen van de balkondeuren uiteen. Het glas vloog door de hele kamer. Toen de gordijnen vlam vatten, wist ik dat ik moest maken dat ik wegkwam.”

 

Alles kwijt

Diny: “Mijn vogeltje vloog altijd door mijn woonkamer. Ik moest haar achterlaten, want de kamer stond al vol met rook. Verschrikkelijk vond ik dat. Ze is gevonden aan de andere kant van Eindhoven, maar ze is niet veel later alsnog aan haar verwondingen bezweken.

 

Het enige wat ik in mijn handen had toen ik op straat stond, was mijn telefoon. Om 112 te bellen. Dat lukte niet., zo groot was de schok. Veel mensen vinden me nuchter, zoals ik over de brand praat. Spullen zijn vervangbaar, al is het erg dat persoonlijke spullen zoals fotoboeken verloren zijn. Maar om mijn vogeltje heb ik gehuild.”

 

Maar een paar bezittingen overleefden de brand. Een zwartgeblakerde olifant en een paar koperen schoentjes van haar kleinkinderen. Die poetst ze nu een paar keer per week op. Wat er verder nog redelijk uitzag, verpulverde op het moment dat ze het vastpakte. “Ik kreeg nog een doos met kerstspullen van het team dat de woning heeft leeggeruimd. Heel lief van die mensen.”

 

 

 

Wandeling door gedachten

De brandweer was er die nacht snel bij. Niemand raakte gewond. Maar het appartement van Diny was onbewoonbaar en wordt nu door Woonbedrijf hersteld. Kerst zal Diny op haar tijdelijke adres moeten vieren. Hoewel deze plek niet als haar thuis voelt, is ze er tevreden mee.

 

Diny: “Ik was gelukkig goed verzekerd. De verzekeringsmaatschappij en Woonbedrijf hebben me heel netjes behandeld. Dit appartement had ik anders nooit kunnen betalen. Ik ga elke dag kijken op de Gladiolusstraat. Om de post op te halen en om te zien hoe de renovatie gaat.

 

Ondertussen verzamel ik spullen die ik over een paar maanden meeneem naar de Gladiolusstraat. In gedachten maak ik dan een wandeling door het appartement. Wat stond er ook alweer links bij de gang? Welke spullen stonden er op de televisiekast? Zo richt ik het in mijn hoofd opnieuw in.”

 


 

 

comments powered by Disqus