30 maart 2018

Een moestuin voor en door buurtbewoners in Stratum

Letterlijk verborgen tussen de huizenblokken, midden in de wijk Tivoli, ligt een leeg stuk grond van Woonbedrijf. Te mooi om niets mee te doen, vond buurtbewoner Miranda. Zij kwam in actie om van De Verborgen Hof een buurtmoestuin te maken waar iedereen welkom is.

 

Aan de slag

“In 2011 is de moestuin opnieuw geopend. Maar door gebrek aan nieuwe moestuinders, verwilderde de tuin en groeide het onkruid metershoog. Ik dacht: potverdorie, zo’n mooi stukje natuur, zo dicht bij huis. Het zou fantastisch zijn om hier een gemeenschappelijke tuin van te maken.”

 

“Goed nieuws gaat snel rond”, lacht Miranda. “Binnen twee weken stond Stichting Tivoli i lov iT aan de deur om te praten over mijn plannen. En in augustus vorig jaar kon ik aan de slag. Ik kreeg volop medewerking van Woonbedrijf en ondersteuning van WIJeindhoven en Lumens. En het meest blij ben ik natuurlijk met het actieve clubje betrokken buurtbewoners!”

 

De Verborgen Hof in Tivoli De Verborgen Hof in Tivoli 

Samen werken, samen oogsten

Miranda deelt graag haar liefde voor de natuur. “Ik heb al dertien jaar een moestuin, Want ik ben gewoon verslaafd aan tuinieren”, zegt ze met een grote lach. “Het is toch fijn om te weten waar je eten vandaan komt?”

 

Samen moestuinieren heeft veel voordelen. “Zelf 100 m2 bijhouden is een flinke uitdaging als je op vakantie wilt of als het tijd is om te oogsten. Samen bezig zijn zorgt ook voor nieuwe contacten tussen buurtbewoners. Je weet elkaar gemakkelijker te vinden, ook voor andere dingen.”

 

Een bosje bloemen uit de pluktuin

Hiske is één van de actieve moestuinders uit de buurt. Ze is dol op bloemen en kleur in de tuin. “Buiten zijn betekent voor mij frisse lucht en ruimte. Tuinieren houdt me in beweging. En het is belangrijk om contact met de buurt te houden, vooral als je wat ouder wordt.”

 

Miranda: “Hiske gaat ons helpen met een pluktuin. Daar is ook plek voor de vlinders en bijen.”

 

De Verborgen Hof in Tivoli 

 

Klaar voor het moestuinseizoen

Miranda: “Vorig jaar augustus ben ik gaan puinruimen. Het onkruid eruit, in kaart brengen van de materialen die we nodig hebben, regelen van de watervoorziening, de smalle stenen paden vervangen door bredere paden van houtsnippers, schoonmaken van de kas, een tuinplan maken, struiken verzetten… alles om ervoor te zorgen dat we klaar zijn voor het komende moestuinseizoen.”

 

Samen naar buiten

“We willen van De Verborgen Hof een groene oase maken, midden in de wijk. Een plek om buren te ontmoeten, van elkaar te leren en te proeven van al het lekkers dat de grond ons geeft. Daarom nodigen we alle buurtbewoners uit. Voor iedereen is wel een plekje in de tuin. Maar ook als je gewoon wilt kijken, ben je welkom”, zegt Miranda enthousiast.

 

Vanaf 3 april is de tuin vrij te bezoeken op dinsdag en donderdag. Meer weten of zin om aan de slag te gaan? Neem contact op: info@stichtingtivoli.nl

 


 

 

comments powered by Disqus