12 oktober 2015

Een tijd geleden verwoestte een brand wijkgebouw De Ketting in De Bennekel. Dat gebeurde net nadat Woonbedrijf het wijkgebouw (en de grond) had aangekocht. De brand zorgde voor een braakliggend terrein midden in de wijk.

 

Weetje: door de brand verloor de bewonerscommissie van het 55-plus complex aan de Pastoor Brockenstraat haar ruimte voor activiteiten. Daar is gelukkig een oplossing voor gekomen: 'Het Onderonsje'

​​​
​​​​ V.l.n.r. zittend: Mark, Nancy, Martijn, Kiki, Josette en Marjolijne. V.l.n.r. staand: Wilbrand, Loek, Thecla en Marieke.
​​

Wat willen bewoners zelf? 

Begin dit jaar vroeg Woonbedrijf aan bewoners van De Bennekel: wat wordt de tijdelijke invulling van het braakliggende terrein waar wijkgebouw De Ketting stond? Samen met Stichting Bennekel Buurt Belang werd uit veertig reacties het meest genoemde idee gekozen: een moestuin waar buurtgenoten samen tuinieren.

 

Hulp bij het opstarten

Marieke Meischke is één van de twaalf beheerders van de Tineltuin. “Woonbedrijf heeft veel gedaan om de Tineltuin op te starten. In januari kwamen we voor het eerst bij elkaar. Proeftuin040 en Resilient Culture hielpen om van ons een groep te maken en besluiten te nemen over de invulling van het terrein. Samen met hen maakten we het ontwerp, verdeelden we de taken én legden we de basis van de tuin aan. Daarnaast konden we natuurlijk alles vragen over het beplanten.”

 

Ervaring met moestuinieren had ik totaal niet, maar het leek me erg leuk. Ik woon nog niet zo lang in Eindhoven, dus het is ook meteen een supergoede manier om mensen te leren kennen. Daarnaast houden wij van goed eten, is het een manier om kosten te besparen en lekker buiten te zijn.”

 

 

Vers uit eigen Tineltuin

“En dit is het resultaat”, zegt Marieke trots, terwijl ze zich bukt om munt te knippen voor een heerlijke frisse muntthee. “We verbouwen tomaten, bonen, courgettes, peulen, venkel, spinazie, rode kool, paksoi, pompoenen en nog veel meer.”

 

Het is een grote tuin waar iedere tuinder zijn eigen stukje grond heeft en waar ook een paar gemeenschappelijke stukken zijn. Opvallend zijn de grote, vrolijke zonnebloemen die de tuin veel kleur geven.

 

Groepsgevoel

“Het is leuker om dingen samen te doen, met een groep. En het gaat goed. Het is een club van heel verschillende mensen, maar we hebben veel lol. Het is fantastisch dat je op deze manier mensen ontmoet die positief in het leven staan en ondernemend zijn. We mailen veel en hebben ook een groepsapp en website (www.tineltuin.nl). Als ik iets niet weet, kan ik het vragen. Er is altijd wel iemand die het antwoord weet.”

 

Marieke vertelt dat ze veel reacties krijgen uit de buurt. Mensen komen een praatje maken, bieden hulp aan of komen spullen brengen die ze over hebben. “En dan krijgen ze daar natuurlijk iets van het land voor terug!”

 

Wilt u meer informatie over de initiatieven van Proeftuin040? Kijk op de website van Proeftuin040.

 

 

comments powered by Disqus