14 december 2015 

​“Syrië is voor ons een souvenir”

Bijna dagelijks zien we beelden van vluchtelingen die naar Europa komen. Veel van hen komen uit Syrië, waar een hevige oorlog woedt. Ook de familie Hamwieh moest Syrië verlaten. Het gezin woont sinds anderhalf jaar in Eindhoven. Wat zijn de ervaringen van vader Achmed, moeder Zoka en de tweelingbroers Amr en Besher?

 

Heel Nederland gezien

“Binnen drie maanden nadat we arriveerden, hadden we zo’n beetje heel Nederland al gezien”, zegt vader Achmed. “We werden eerst opgevangen in Ter Apel, waar de Vreemdelingenpolitie de registratie en het identiteitsonderzoek uitvoert. Vervolgens zijn we naar Wageningen verplaatst, toen naar Arnhem, daarna naar Spaubeek. Uiteindelijk kregen we een woning toegewezen in Eindhoven. Het was een heel avontuur!”

​Statushouders, hoe zit dat?

De familie Hamwieh is 'statushouder'. Dat betekent dat het gezin een verblijfsvergunning heeft en in Nederland mag blijven. Het Rijk bepaalt voor hoeveel statushouders elke gemeente woonruimte moet verzorgen. Die huisvesting loopt bijna altijd via woningcorporaties. Statushouders mogen niet zelf bepalen waar ze gaan wonen. Wel houdt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) rekening met de achtergronden, zoals opleidingsniveau en gezinssituatie.

Meer over statushouders

 

Goed opgeleid

Qua opleidingsniveau scoort het gezin bijzonder hoog: Amr had in Aleppo net een studie tot advocaat afgerond, Besher was econoom, Achmed werkte als professor agricultuur op de universiteit en Zoka was laborante.

 

“Ik kende Nederland vanwege de Nederlandse studenten die ik op de universiteit begeleidde”, zegt Achmed. “Ik zou heel graag in Eindhoven willen werken als docent, maar daarvoor is mijn Nederlands nog niet goed genoeg.” “Maar daar werken we hard aan”, vult Amr aan.

 

 

Vrijheid, respect en democratie

 In Aleppo had het gezin een fijn leven voordat de oorlog begon. Ze hopen in Eindhoven een nieuwe toekomst te kunnen opbouwen. Besher: “We vinden Eindhoven een prettige stad. De mensen lachen altijd en zijn heel vriendelijk. In Nederland is geen discriminatie, althans zo voelt het. Het is hier wel een stuk kleiner dan in Aleppo, waar anderhalf miljoen mensen wonen.” In Eindhoven wonen 225.000 mensen.

 

Amr: “Syrië was een populair toeristenland, maar er woonden bijna geen andere nationaliteiten. In Nederland is dat anders: hier wonen heel veel nationaliteiten gewoon samen. Ik vind dat geweldig. Jullie zijn gewend aan vrijheid, respect en democratie, maar voor ons is dat nieuw.”

 

Terugkeer

Op de vraag of het gezin zou willen terugkeren naar Syrië zegt Achmed: “Dat zal de komende twintig jaar bijna onmogelijk zijn. Zelfs als de oorlog snel voorbij is, duurt het nog tijden voordat het land weer op orde is.”

 

Zoka heeft nog een goede tip voor andere statushouders: “Heb het lef om met Nederlanders te praten. Ze zullen je altijd helpen.”

comments powered by Disqus