3 juli 2017

Workspace groen: “Je kunt het dak op!”

Hoe zorg je ervoor dat bewoners van zeven appartementenblokken van een eigen tuin kunnen genieten? Je parkeert gewoon 85 flinke plantenbakken op het dakterras. En je nodigt je medebewoners uit om te komen tuinieren en genieten. Zo doet de Workspace groen op SPACE-S dat.

 

De Workspace groen

De ‘harde kern’ van Workspace groen bestaat uit zes personen: Tejo Verdonschot, Timon van Doveren, Sofie de Veth, Rosalie de Leuw, Niek Lambregts en Fleur Yasmine. Zij wonen pas sinds kort op SPACE-S. Tejo en Sofie zelfs nog maar een paar weken.

 

“Ik heb het gezamenlijke dakterras eerder ingericht dan mijn eigen appartement”, zegt Tejo lachend.

 

 

 

Bijzondere gemeenschap op SPACE-S

Het verhaal van SPACE-S is bijzonder. Betrokkenen en toekomstige bewoners startten eind 2012 met de ontwikkeling van hun eigen buurt op Strijp-S. Talloze ideeën, inspiratiesessies, stemronden en werkgroepen (oftewel Workspaces) later staat SPACE-S als een huis.

 

Tejo is 67 jaar en een van de oudste bewoners van SPACE-S. “Dit is een bijzondere gemeenschap van oud en vooral jong. Ik ben nu een paar jaar met pensioen en vind het geweldig om met jonge mensen te werken. Dat deed ik de laatste jaren in mijn baan al, en nu dus nog steeds.”

 

 

 

Zandzakken de lucht in

Timon: “We zijn als Workspace eigenlijk een soort onderneminkje. We kopen spullen in, beheren een budget en regelen afspraken met leveranciers. Zo adviseerde aannemer Stam + De Koning ons over wat er qua gewicht wel en niet op het dak mag. Tuinbedrijf BTL dacht mee over het ontwerp en leverde 85 plantenbakken. En Woonbedrijf en het Buurtcultuurfonds steunden ons financieel.”

 

Toen de hijskraan op 13 maart om zeven uur ’s ochtends de plantenbakken en zandzakken omhoog takelde, was Sofie erbij. “Dat was spectaculair. We moesten er zelfs een vergunning voor regelen. Maar ga maar na: 85 bakken van 1,20 meter bij 1,20 meter die naar boven moeten. En de zandzakken wogen 1.500 kilo per stuk!”

 

 

Groene vingers welkom in de daktuin

Is het dakterras nu klaar? Niet als het aan de werkgroep ligt. Timon: “Alle bewoners van SPACE-S mogen gebruikmaken van het dakterras en meehelpen met het vullen van de bakken. Het terras is ook een gezellige gezamenlijke ontmoetingsplek. We vragen alleen om rekening te houden met de mensen die ernaast wonen.”

 

Sofie roept alle bewoners van SPACE-S met groene vingers op om zich te melden. “We moeten heel wat planten verzorgen. Laat je horen, want de daktuin is vóór SPACE-S, dóór SPACE-S.” Iets voor jou? Mail dan naar space.sgroen@gmail.com.

 


 

comments powered by Disqus